ΑρχικήΠολιτικήΑπό τον ανθρωπισμό της Σάραντον στον δύσκολο ρεαλισμό

Από τον ανθρωπισμό της Σάραντον στον δύσκολο ρεαλισμό

Ήταν σχεδόν Χριστούγεννα του 2015, όταν η διεθνής σταρ Σούζαν Σάραντον περνούσε ένα βράδυ στη Μόρια. Επίσης, τον Απρίλιο του 2016, ο Πάπας Φραγκίσκος, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκεπτόταν τον καταυλισμό, έχοντας τον Αλέξη Τσιπρα στο πλευρό του.

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Έκτοτε οι «γκλάμορους» επισκέπτες σταμάτησαν να πηγαίνουν στον καταυλισμό, αλλά το πρόβλημα παρέμεινε και μάλιστα έγινε και εντονότερο από το 2016 και το 2018, λόγω του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων εκεί. Οι διαδικασίες ήταν εξαιρετικά αργές, ενίοτε οι ροές ήταν αυξημένες, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, με το άνοιγμα της κάνουλας από την Τουρκία, τα πράγματα έγιναν αφόρητα, τόσο για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί, όσο και για την τοπική κοινωνία που έχει φτάσει στα όριά της.

Η κυβέρνηση πλέον μετακινείται στον «δύσκολο ρεαλισμό» ως προς την αντιμετώπιση του ζητήματος. Άλλωστε, η κατάσταση αυτή είναι και θα είναι το πρώτο σοβαρό κρας τεστ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία είχε εδώ και αρκετό καιρό έναν παρατεταμένο «μήνα του μέλιτος».

Στόχος είναι, εκτός από την αποσυμφόρηση των νησιών, με μεταφορά χιλιάδων προσφύγων στην ενδοχώρα ως το τέλος του έτους, να τρέξει πολύ γρηγορότερα και η εκδίκαση των αιτημάτων ασύλου, ώστε να γίνεται εντός ενός τριμήνου. Το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν και νέες δομές ανά την Επικράτεια, με αρκετές να είναι κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, ώστε να οδηγούνται εκεί οι παράτυποι μετανάστες που θα πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι ως το 2020 να έχουν γίνει περί τις 10.000 επιστροφές, αριθμός που φαντάζει προωθημένος σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα των ούτε 2.000 επιστροφών εντός της προηγούμενης τριετίας. Παράλληλα, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι θα στεγαστούν σε ξενοδοχειακές δομές και διαμερίσματα που δεν χρησιμοποιούνται, με τη βοήθεια προγράμματος της Κομισιόν, αλλά και του προγράμματος Ήλιος που προϋπήρχε.

Για να είμαστε ειλικρινείς, πάντως, πολλά από τα μέτρα μπορεί να είναι λογικά, αλλά η δυσκολία παραμένει: ο Ερντογάν δεν έχει κλείσει την κάνουλα και πιέζει την Ευρώπη. Δυστυχώς, όσο αυτό συνεχίζεται, η κατάσταση δεν είναι σε ελληνικά χέρια.

Ο εξ απορρήτων