ΑρχικήΠολιτικήΑντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη-Τραμπ - Τι θα του πει...

Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο ραντεβού Μητσοτάκη-Τραμπ – Τι θα του πει ο Πρωθυπουργός

Σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους στις σχέσης Ελλάδας-Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σήμερα στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) θα φτάσει στο Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ όπως ήδη έχει επισημάνει τις προηγούμενες μέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Φλόριντα η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.

Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται μετά την ψήφιση του EastMed Act από το Κογκρέσο και σκοπεύει να σημειώσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο ενώ ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας-Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα έχει και σημαντική οικονομική διάσταση. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση την Τετάρτη με επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ήδη την Ελλάδα με άλλο μάτι κι εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα, ενώ κάποιοι (όπως η Blackstone) έχουν ήδη ξεκινήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Σημαντικά θετικά μηνύματα εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα προκύψουν και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Οι καλές σχέσεις αναμένεται να αποτυπωθούν και με το δείπνο που οργανώνουν οι κ.κ. Πένς και Πομπέο προς τιμήν του Πρωθυπουργού με προσκεκλημένους περίπου 300 σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.

Βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών στον αμυντικό τομέα βρίσκεται και η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ μέσω και της αναβάθμισης των F16 ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθεί και η προοπτική αγοράς F35 καθώς και η συμπαραγωγή drones.