Αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τους πασοκογενείς – Επιμένει στη διεύρυνση ο Τσίπρας

46 mins read

Το κλίμα, κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά πανηγυρικό ήταν.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε σε ενωτικό κλίμα, καθώς έκανε λόγο για ένα νέο ξεκίνημα της Αριστεράς της εποχής μας, λέγοντας συγκεκριμένα «Όποια κι αν είναι η αφετηρία, όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας διαδρομές, σήμερα όλοι εδώ σε ένα πράγμα ομονοούμε απόλυτα και ομόφωνα: Ότι εδώ είναι το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι. Που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Και όλοι μαζί θα εργαστούμε για να οικοδομήσουμε τη νέα μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς που θα στεγάσει τις ιδέες και τα όνειρα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών αυτού του τόπου», ενώ έκανε λόγο για μάχη που θα δοθεί ώστε η επόμενη κυβέρνηση να είναι κυβέρνηση προοδευτική.

«Ας μην ονειρεύονται κάποιοι και προεξοφλούν διπλές εκλογές. Δε θα χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Αντιδράσεις στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Γενικά, το κλίμα στο ΣΕΦ ήταν τεταμένο καθώς κατεγράφησαν μια σειρά από αντιρρήσεις τόσο για το εύρος όσο και για τον χαρακτήρα της ανασυγκρότησης.

Έντονη και επικριτική ήταν παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, το Κεντρικό Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου και δημοσιοποίησε τις ενστάσεις του στο κείμενο απόφασης το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε και μοιράστηκε στην αίθουσα του Συνεδρίου, καταθέτει τις ενστάσεις της για τη μεταγραφολογία, καταγγέλλει προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην Υπουργών και νυν Βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης ενώ ασκεί και κριτική στην ηγεσία του κόμματος.

Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας αναφέρει «Για εμάς το δίλημμα “παλιός ή νέος ΣΥΡΙΖΑ”, “μαζικός ή 3% ΣΥΡΙΖΑ” είναι ένα αποπροσανατολιστικό ερώτημα που μπορεί να προσφέρει μόνο λάθος απαντήσεις. Για εμάς, το βασικό ζητούμενο είναι πως θα καταφέρουμε τον κόσμο που θα έρθει στο χώρο μας να τον αξιοποιήσουμε και να τον εμπλέξουμε ενεργά στις κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται. Αυτή η συνολική πρόταση απουσίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα, με ευθύνες και της ηγεσίας του Κόμματος, η οποία παρέμενε εγκλωβισμένη σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις ήσσονος σημασίας και μηδαμινού πολιτικού επιδίκου».

«Δηλώνουμε με σαφήνεια και προς πάσα κατεύθυνση, πως για εμάς ο πολιτικός διάλογος δεν είναι παζάρι των ειδικών και πεφωτισμένων, αλλά μια αμφίδρομη διαδικασία βάσης και ηγεσίας. Για την Αριστερά, η πολιτική των συμμαχιών δεν είναι μια απλή διαδικασία μεταγραφολογίας προσωπικοτήτων για να περιορίζεται σε εντολές, με τελεσίγραφα, εκβιασμούς και συμφωνίες», αναφέρει η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, καταγγέλλει «προσπάθεια παρέμβασης και φραξιονιστικής δράσης πρώην Υπουργών και νυν Βουλευτών στην εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και καμία στο όνομα προσωπικών και ιδιοτελών στρατηγικών και δημιουργίας προσωπικών μηχανισμών να διαβάλουν την δημοκρατική λειτουργία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και το καταστατικό της».

Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες, στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για την ένταξη στελεχών της ΠΑΣΠ και ειδικά της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Σημειώνεται δε ότι στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ αντιπροσωπεύει εδώ και χρόνια μια από τις χειρότερες οργανώσεις στο φοιτητικό κίνημα με σοβαρές ευθύνες για την απονέκρωση του Φοιτητικού Συλλόγου. Τα στελέχη της Νεολαίας που τοποθετήθηκαν, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν να μετατραπεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΠ.

Αιχμές και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

«Πυρά» εξαπέλυσαν, μέσα από τις τοποθετήσεις τους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, άφησε αιχμές για τον χαρακτήρα της ανασυγκρότησης, υποστηρίζοντας ότι «Αυτό το “μαζί” για να μην είναι μια ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, θέλει αρχές. Είμαστε κόμμα αριστεράς που θέλει να ανασυγκροτήσει την ταυτότητα της μετά τα μνημόνια». Παράλληλα, άσκησε κριτική για την κυβερνητική τετραετία λέγοντας ότι «ως κυβέρνηση αποτύχαμε και τη ρύθμιση για τα Media και στην ΕΡΤ», φωτογραφίζοντας τον Νίκο Παππά.

Με την σειρά του, ο Πάνος Λάμπρου κατέθεσε την άποψη ότι το «εμείς» που συγκροτείται, έχει συγκεκριμένες Αρχές.

Σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ταυτοτικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ άρα δεν χωράει σε αυτόν οποιοσδήποτε τάχθηκε κατά, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον Απόστολο Γκλέτσο, ενώ υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δέχεται μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να κρατάνε πανό που να γράφει ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι δείχνοντας τον βουλευτή Λάρισας, Κόκκαλη.

Από την άλλη πλευρά, η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη,   κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό κλίμα,  καθώς σημείωσε ότι ο εχθρός είναι εκτός των τειχών, αφήνοντας, παράλληλα αιχμές στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι «Προφανώς όλοι θέλουμε διεύρυνση αλλά δεν την εννοούμε με τον ίδιο τρόπο. Προφανώς όλοι θέλαμε ανοιχτά δημοτικά σχήματα αλλά για κάποιο λόγο δεν το εφαρμόσαμε».

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, υπερασπίστηκε τη διεύρυνση, απαντώντας σε αυτές τις ενστάσεις «Χωρούν όσοι ασπάζονται τη διακήρυξη που θα αποφασιστεί. Όποιος διαφώνησε με τις Πρέσπες, αλλά συμφωνεί με το πρόγραμμά μας, ναι, χωρά. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιγράφουμε ποιοι δεν χωρούν».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε σε διαφορετικές δυνάμεις «που συγκλίνουν σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευρύτερης αποδοχής. Έτσι οδηγηθήκαμε στο ώριμο βήμα ανασυγκρότησης του κόμματος».

Και πρόσθεσε «Για να είναι πιο αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια θα πρέπει ακομπλεξάριστα να αποτιμήσουμε τη μοναδική εμπειρία μας, την κυβερνητική μας εμπειρία, τι κάναμε το προηγούμενο διάστημα. Όταν έχεις το θάρρος να κάνεις ιεραρχήσεις και να μιλήσεις και για λάθος βήματα. Να μην διολισθήσουμε στην κακιά παράδοση και να αναγάγουμε σε σημαντικά άλλα ζητήματα όπως πως θα εκλεγεί ο πρόεδρος του κόμματος. Ποιος αμφισβητεί τον Τσίπρα; Αυτή η εργαλειοποίηση μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από τη φυσιογνωμία».

Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει απόλυτη ιδεολογική ταυτότητα, υποστηρίζοντας «Έχω άποψη ότι δεν πρέπει να προσερχόμαστε με φοβίες για το τι θα συμβεί. Όσοι είμαστε εδώ δεν είδαμε ότι ο προτεινόμενος ιδεολογικός άξονας είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός;».

Τέλος, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε πως «Όσοι ερχόμαστε, ερχόμαστε με σεβασμό στην αριστερά. Ήμασταν στην ίδια όχθη του ποταμού» και πρόσθεσε «Στην πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, τότε συγκροτήθηκε η προοδευτική συμμαχία. Τώρα δεν έρχονται για να πάρουν θέση, για συναλλαγή».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα