ΑρχικήΠολιτικήΒρούτσης: «Κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος»

Βρούτσης: «Κανένας εργαζόμενος δεν θα μείνει απροστάτευτος»

Τις διατάξεις για τους εργαζόμενους που έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης στην φετινή τουριστική περίοδο αλλά και για τους εποχιακά εργαζόμενους και οι οποίοι απασχολούνται εποχικά στον τομέα των μεταφορών, στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό γενικότερα παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Eργασίας.

Οι διατάξεις αυτές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί και θα αφορά το πρόγραμμα συνεργασία.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι κατά την τουριστική περίοδο οι επιχειρήσεις με εργαζόμενους που έχουν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης για την φετινή τουριστική περίοδο έχουν την δυνατότητα να θέσουν τους παραπάνω εργαζόμενος σε αναστολή της σύμβασης εργασία τους από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου εφόσον τους επαναπροσλάβουν. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ύψους 534€ εφόσον τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους. Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου θα καλυφθούν πλήρως από την πολιτεία. Για αυτό το χρονικό διάστημα εργοδότες και επιχειρήσεις απαγορεύεται να προβαίνουν σε μείωση του προσωπικού. Οποιαδήποτε καταγγελία σύμβασης εργασίας θα είναι άκαιρη. Οι παραπάνω επιχειρήσεις σταδιακά θα μπορούν να κάνουν την αναστολή σύμβασης εργασίας. Η άρση των αναστολών θα γίνεται με κριτήριο το ποσοστό πληρότητας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το ποσοστό λειτουργικής επάρκεια για τα τουριστικά λεωφορεία.

Όσον αφορά τους εποχιακά εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και λαμβάνουν το εποχικό επίδομα ανεργίας από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 αυτοί θα δικαιούνται μηνιαία έκτακτη αποζημίωση που το ύψους της θα είναι ίσο με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν και θα την πάρουν για τους μήνες Ιούνιο Ιούλιο και Αύγουστο. Προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ από το Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Για τους μήνες Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο η πολιτεία θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχιακές επιχειρήσεις.

Ο κ. Βρούτσης αναφερόμενος στην τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή σημείωσε ότι η κυβέρνηση έρχεται να καλύψει ένα κόσμο που βρίσκεται σε αγωνία και αβεβαιότητα: «Το κάνουμε έμπρακτα δείχνοντας αγωνία και αντανακλαστικά με ευαισθησία. Αγκαλιάζουμε και προστατεύουμε όλο αυτό τον κόσμο, έρχεται η πολιτεία και γίνεται ασπίδα προστασίας τους. Κανένας εργαζόμενος και από αυτούς που έπρεπε υποχρεωτικά να επαναπροσληφθούν και από εκείνους που δεν ήταν υποχρεωτική η επαναπρόσληψη τους, δεν θα μείνει απροστάτευτος από την κυβέρνηση μας».

Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι από το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τις διατάξεις του προγράμματος Συν-εργασία, θα καταργηθεί το άρθρο 9 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου της 20ης Μαρτίου, ρύθμιση που όπως είπε είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η ρύθμιση που καταργείται προέβλεπε τα εξής:

Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:

α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.