ΑρχικήΠαραπολιτικάΣωτηρόπουλος: «Το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι το νομικό όχημα για να τεκνοθετήσει...

Σωτηρόπουλος: «Το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι το νομικό όχημα για να τεκνοθετήσει ένας ανύπανδρος άνδρας»

Η είδηση ότι δύο φίλοι, γνωστά πρόσωπα της τηλεόρασης, υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης προκειμένου να υιοθετήσoυν παιδί, δημιούργησε πολλές απορίες γύρω από το θέμα της τεκνοθεσίας.
Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος εξηγεί γιατί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.
Αναλυτικά η τοποθέτησή του:
Το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι το νομικό όχημα για να τεκνοθετήσει ένας ανύπανδρος άνδρας. Το σύμφωνο συμβίωσης είναι το μόνο υποκατάστατο που αναγνωρίζει η Ελληνική Δημοκρατία επειδή αρνείται να αναγνωρίσει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων προσώπων. Κι αφού το αναγνωρίζει για ομόφυλα άτομα, για να μην διακρίνει εις βάρος των ετερόφυλων επιτρέπεται και γι’ αυτά η σύναψη συμφώνου συμβίωσης.
Στο ελληνικό δίκαιο δικαίωμα τεκνοθεσίας έχουν μεμονωμένα άτομα και έγγαμα ζευγάρια. Δεν έχουν δικαίωμα τεκνοθεσίας ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, ακριβώς επειδή ο ομοφοβικός έλληνας νομοθέτης απαγόρευσε την τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια. Το σύμφωνο συμβίωσης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το δικαίωμα τεκνοθεσίας λοιπόν.
Όταν κάποιος συνάπτει σύμφωνο συμβίωσης για οποιοδήποτε άλλο “για να” κι όχι επειδή βρίσκεται σε μια σταθερή σχέση συμβίωσης με την/τον σύντροφό του συνάπτει ένα εικονικό σύμφωνο συμβίωσης. Οι κατακτήσεις των δικαιωμάτων δεν γίνονται έτσι, λοιπόν. Δεν γίνονται με καταστρατήγηση του νόμου.
Όταν ένας gay άντρας (μεμονωμένος) κάνει αίτηση τεκνοθεσίας, πρέπει να είναι έτοιμος να υποστηρίξει το ατομικό δικαίωμά του, όπως ακριβώς το υποστηρίζει κάθε γυναίκα που κάνει αίτηση τεκνοθεσίας. Το να ζητά το υποκατάστατο της συζύγου σε μια φίλη που την παρουσίαζει ως μέρος συμφώνου συμβίωσης είναι πέντε (5) βήματα πίσω:
1) υποχώρηση από τον σκοπό της σύναψης του σύμφώνου συμβίωσης,
2) υποχώρηση από το δικαίωμα να ζητήσει ατομικά την τεκνοθεσία στο όνομά του,
3) υποχώρηση από το δικαίωμα να μιλήσει με ειλικρίνεια για τον τρόπο ζωής του ως ένας άντρας που δεν έχει δικαίωμα να συνάψει γάμο με έναν σύντροφό του και να αναγνωριστεί ως ισότιμος με ένα ετερόφυλο ζευγάρι
4) υποχώρηση από το δικαίωμα να διεκδικήσει σθεναρά την ίση μεταχείριση με την μεμονωμένη γυναίκα που μπορεί πιο εύκολα ενδεχομένως να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις της κοινωνικής υπηρεσίας που θα αξιολογήσει την καταλληλότητά της να γίνει μητέρα και φ υ σ ι κ ά
5) υποχώρηση από το να βροντοφωνάξει ότι αν ήταν ομόφυλο ζευγάρι δεν θα είχε απολύτως κανένα δικαίωμα για τεκνοθεσία.
Μιλάμε για ακραία απρονοησία και για πλήρη περιφρόνηση των αιτημάτων μιας ολόκληρης κοινότητας. Ατομοκεντρισμός που κάνει κακό σε όλους.