Πώς πάει για θάψιμο η «ιστορία» Πετσίτη-Λαυρεντιάδη

50 mins read

Σύμφωνα με άρθρο του Βήματος της Κυριακής πραγματοποιείται μια πολύ καλά σχεδιασμένη επιχείρηση «κουκουλώματος» του σκανδάλου Λαυρεντιάδη – Πετσίτη.

Η Δήμητρα Κρουστάλλη, συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Τασία Χριστοδουλοπούλου υπερέβη ακόμη και τον χειρότερο κοινοβουλευτικό εαυτό της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την περασμένη Τετάρτη.

«Η ακρόαση της Αννας Ζαΐρη, προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δεν εξελισσόταν όπως ενδεχομένως θα ήθελε η κυβερνητική πλειοψηφία, ιδίως όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε τα κρίσιμα ερωτήματα για το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE – Λαυρεντιάδη. Και έτσι η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τερμάτισε με το έτσι θέλω. «Λύεται η συνεδρίαση λόγω χλεύης» δήλωσε καταγγέλλοντας τον «εισαγγελέα Βενιζέλο» για τις επίμονες ερωτήσεις του, τους βουλευτές της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα και Μάκη Βορίδη για «θεατρινισμούς» και όλους μαζί ότι δημιουργούν «άρρωστη κατάσταση» στην Επιτροπή», υπογραμμίζει το άρθρο.

Μάλιστα αναφέρει ότι αν η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είχε επιτρέψει να διεξαχθεί κανονικά η συζήτηση, χωρίς διακοπές και χωρίς νουθεσίες στην κυρία Ζαΐρη να μην απαντά στις ενοχλητικές ερωτήσεις, θα άνοιγε αναπόφευκτα το κρίσιμο θέμα για τις ευθύνες των αρμόδιων υπουργών στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ – ELFE – Λαυρεντιάδη.

«Το ερώτημα το έθεσε επίμονα ο κ. Βενιζέλος. Στην αρχή κάνοντας αναφορά στα δύο έγγραφα που είχε αποστείλει τον Μάιο του 2017 ο προηγούμενος πρόεδρος της Αρχής Γιώργος Παντελής προς τη ΔΕΠΑ (2 Μαΐου) και προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (22 Μαΐου), με συνημμένα πρακτικά του ΔΣ της ΔΕΠΑ από τα οποία προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Κατόπιν, ρωτώντας ευθέως: «Σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν τεθεί υπόψη σας, είτε διενεργείτε εισαγγελική έρευνα είτε ενεργείτε κύρια ανάκριση είτε ενεργείτε διοικητική εξέταση, εφόσον γίνεται αναφορά σε πρόσωπα και ενέργειες υπουργών έχετε υποχρέωση άμεσης διαβίβασης φακέλου στη Βουλή. Εάν λοιπόν έχετε έρθει αντιμέτωπη με αναφορά σε μέλος της κυβέρνησης και σε ενέργειες κυβερνητικών προσώπων και κυβερνητικών οργάνων, έχετε εφαρμόσει αυτά που επιβάλλει το Σύνταγμα;».

Η άποψη της κυρίας Ζαΐρη ήταν ότι η υποχρέωσή της εξαντλείται στο να στέλνει ό,τι βρίσκει στον εισαγγελέα και η γραμμή άμυνάς της ήταν να επικαλείται το καθήκον εχεμύθειας. Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και για το αν ζήτησε συνδρομή από την Κύπρο για την υπόθεση, δεν απάντησε με τη βοήθεια Χριστοδουλοπούλου, η οποία έστρεψε τη συζήτηση στο αποπεμφθέν στέλεχος της Αρχής και στη συνέχεια ειρωνεύτηκε την αντιπολίτευση ότι ο πραγματικός λόγος που την κάλεσε σε ακρόαση ήταν ο Μανώλης Πετσίτης λόγω «του πάρτι που γινόταν στις εφημερίδες για τους λογαριασμούς του».

Όταν προφανώς το μικρότερο κακό, αλλά λίγο έλειψε να αποκαλυφθούν όλα όσα ήθελε να μείνουν στο σκοτάδι η κυρία Χριστοδουλοπούλου εξαιτίας της αδεξιότητας της κυρίας Ζαΐρη. Η πρόεδρος της Αρχής έπεφτε διαρκώς σε αντιφάσεις. Στην έναρξη της συζήτησης δήλωσε ότι «οι διαρροές είναι σοβαρό πρόβλημα για την Αρχή, για τον ελληνικό λαό και για τη δημοκρατία» και ότι πρόκειται για «αξιόποινη πράξη και για τους υπαλλήλους της Αρχής αλλά και για οποιονδήποτε άλλο που συμμετέχει σε αυτό. Δηλαδή, αυτός που το δημοσίευσε, ο δημοσιογράφος, δεν είναι άμοιρος ευθυνών». Αργότερα, όταν τέθηκε θέμα Πετσίτη, είπε «ελέγχουμε και τη δημοσιότητα. Ας πούμε, για να επανέλθω στη ΔΕΠΑ, από τις εφημερίδες πήραμε τα εναύσματα. Δεν ξέραμε εμείς για τον κ. Πετσίτη τίποτα! Ψάξαμε! Εάν είχαμε βρει οτιδήποτε θα το είχαμε στείλει στον Εισαγγελέα. Εννοώ, εάν είχαμε βρει αξιόλογα πράγματα».

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Με συγχωρείτε, γιατί είπατε ότι δεσμεύεστε από το απόρρητο. Είπατε προηγουμένως ότι εάν είχατε βρει κάτι αξιόλογο θα πήγαινε στον Εισαγγελέα».

Ζαΐρη: «Έχουμε στείλει στον Εισαγγελέα. Ο,τι βρήκαμε το στέλνουμε».

Χριστοδουλοπούλου: «Μιλάμε για λογαριασμούς του κ. Πετσίτη στη συγκεκριμένη ερώτηση».

Ν. Παρασκευόπουλος: «Να μας διευκρινίσει, εννοεί ότι έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα ή γενικώς ότι στέλνει στον Εισαγγελέα;».

Ζαΐρη: «Στον Εισαγγελέα πάει ενημέρωση. Εάν είχαμε βρει οτιδήποτε θα είχαμε στείλει για όλα, αυτό είναι γενική παρατήρηση (…) Ακόμη και στο αρχείο να έχει μπει η υπόθεση, ανασύρεται μόλις δούμε στην εφημερίδα κάτι καινούργιο».

Χριστοδουλοπούλου: «Αν δεν έχετε στείλει σημαίνει ότι δεν έχετε βρει, άρα στο ερώτημα αν έχετε βρει, μπορείτε να μας απαντήσετε στη συνέχεια πώς τα κάνετε; Η διαδικασία είναι να διαπιστώσουμε. Εγώ δεν είμαι μόνο τροχονόμος…».

«Ε, ναι!» ξέφυγε στην κυρία Ζαΐρη, αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έκανε ότι δεν άκουσε την άκομψη παρέμβαση, η οποία προκαλεί ερωτήματα για την ανεξαρτησία της προέδρου μιας Ανεξάρτητης Αρχής. …

«Έχω και άποψη» συνέχισε η κυρία Χριστοδουλοπούλου. «Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι αν η όλη υπόθεση, η οποία απασχολεί τη δημόσια κοινή γνώμη, έχει κάποιες αντικειμενικές βάσεις ή είναι μόνο κατασκευές και δημοσιεύματα».

Η αρθρογράφος τονίζει πως αν η κυρία Χριστοδουλοπούλου είχε κινηθεί πιο διακριτικά, δεν θα δεχόταν τη μομφή από τον κ. Βενιζέλο ότι προσπαθεί «να προστατεύσει τον Πετσίτη» και δεν θα είχε αναγκαστεί να φερθεί προσβλητικά, κατηγορώντας τον «εισαγγελέα Βενιζέλο» ότι συνεχίζει τις ερωτήσεις, ότι έχει «σοβαρά έγγραφα» – εννοώντας απόρρητα, μολονότι τα έγγραφα Παντελή έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο – τα οποία δεν μοιράζεται με την Επιτροπή και που δεν τα θυμάται ούτε η κυρία Ζαΐρη.

«Όμως η πρόεδρος της Αρχής ήξερε ακριβώς τι έλεγε ο πρώην υπουργός και επιχείρησε να αποφύγει τις ερωτήσεις λέγοντας ότι η Αρχή δεν είναι σε θέση να ελέγξει κάτι το οποίο εκκρεμεί στα δικαστήρια», επισημαίνει το «Βήμα». «Δεν υποκαθιστούμε όλες τις Αρχές! Δεν είναι δυνατόν!» είπε η κυρία Ζαΐρη. «Πείτε το ότι τις υποκαθιστάτε! Πείτε το! Έχασε 4 ώρες ο άνθρωπος! (…) Θέλει να αφήσει μετέωρη την υποψία ή να δώσετε μια σαφή απάντηση ότι βρήκατε λεφτά στον Πετσίτη. Πείτε το, κυρία πρόεδρε, να τελειώνουμε!» τη διέκοψε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, αδιαφορώντας για τις εντυπώσεις που δημιουργούνται σε όσους γνωρίζουν ότι από τα έγγραφα Παντελή του 2017 προκύπτουν υπουργικές ευθύνες προς διερεύνηση και όχι οι λογαριασμοί Πετσίτη, τους οποίους η Αρχή, όπως παραδέχθηκε η κυρία Ζαΐρη, τους πληροφορήθηκε μόλις πρόσφατα από τις εφημερίδες!

Η κυρία Ζαΐρη είπε και άλλα αισθανόμενη ασφαλής υπό την προστασία Χριστοδουλοπούλου. Περιέγραψε απαξιωτικά το αποπεμφθέν στέλεχος της Αρχής, το οποίο απομάκρυνε «μεσούσης της έρευνας», όπως της επισήμανε ο κ. Τζαβάρας. Ηταν, είπε, ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός, κοντά στα 60, που κανονικά θα έπρεπε να είχε βγει στη σύνταξη από καιρό, ότι εκείνη τον έκανε προϊστάμενο, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε η επιλογή της – δεν εξήγησε όμως τους δικούς της επαίνους για τον συγκεκριμένο υπάλληλο στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησής του. Χαρακτήρισε «δόλιο ψεύδος» ότι η υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE – Λαυρεντιάδη βουλιάζει χωρίς εκείνον καθώς ένα μέλος της Αρχής και τουλάχιστον άλλοι δύο υπάλληλοι από το τμήμα διεθνών υποθέσεων ασχολούνται με το θέμα. Επιπλέον, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι περιήλθε στα χέρια της πόρισμα ή εισήγηση για την εν λόγω υπόθεση από τον συγκεκριμένο υπάλληλο. «Είναι κωμικό να μιλάμε για εισηγήσεις. Είναι κωμικό να μιλάμε για οτιδήποτε επί της ουσίας σε αυτή την υπόθεση. Σας εξήγησα ότι καμία καθυστέρηση δεν έχει υπάρξει στη ΔΕΠΑ» υπογράμμισε.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα