ΑρχικήΠαραπολιτικάΠώς χάκαραν το email του Τσίπρα όταν ήταν Πρωθυπουργός

Πώς χάκαραν το email του Τσίπρα όταν ήταν Πρωθυπουργός

Eπίθεση από χάκερ δέχθηκε τον Απρίλιο του 2019 το Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Εσωτερικών, η ΕΥΠ και η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο μιας διεθνούς κυβερνοκατασκοπείας με την κωδική ονομασία «Θαλάσσια Χελώνα» (Sea Turtle).

Την αποκάλυψη κάνει η Καθημερινή της Κυριακής λέγοντας ότι οι άγνωστοι μέχρι και σήμερα δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα εσωτερικά δίκτυα των κρατικών υπηρεσιών, που περιέχουν την ηλεκτρονική τους αλληλογραφία. Η επίθεση των χάκερ έγινε αντιληπτή από στελέχη της ομάδας κυβερνοασφάλειας του τότε πρωθυπουργικού γραφείου, καθώς διαπιστώθηκε ασυνήθιστη δυσλειτουργία στη χρήση των e-mails. Ακολούθησε άμεση ενημέρωση της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Υποθέσεων (CERT) της ΕΥΠ και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, την ίδια ημέρα μετέβη στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ -ΙΠ) στο Ηράκλειο κλιμάκιο των δύο υπηρεσιών και τεχνικοί του Μαξίμου. Αξιωματούχος, που μίλησε στην Καθημερινή υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως οι υποψίες τους στράφηκαν προς την Κρήτη από την πρώτη στιγμή. Και αυτό διότι εκτιμούσαν ότι η δυσλειτουργία οφειλόταν σε κυβερνοεπίθεση κατά του μητρώου ονομάτων ίντερνετ με κατάληξη .gr και .ελ, την τεχνική υποστήριξη του οποίου είχε το ΙΤΕ. Η αυτοψία επιβεβαίωσε πως βρισκόταν σε εξέλιξη επίθεση τύπου «DNS hijacking».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο πλαίσιο της έρευνας, ελήφθησαν τα αρχεία καταγραφής ενεργειών (log files) των πληροφοριακών συστημάτων του ΙΤΕ και έγιναν προσπάθειες για τον εντοπισμό των δραστών. Κάποια ίχνη φαίνεται πως παρέπεμπαν σε Ολλανδία και Ιράν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι εκεί είχαν τη βάση τους οι επιτιθέμενοι, η ταυτότητα των οποίων παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα.