ΑρχικήΠαραπολιτικάΠού συμφωνούν Βενιζέλος - Σημίτης για την αντιπολίτευση

Πού συμφωνούν Βενιζέλος – Σημίτης για την αντιπολίτευση

Δύο πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις σχετικά με τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της αντιπολίτευσης.

Χρονικά, προηγήθηκε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Thessaloniki Summit, στις 5 Νοεμβρίου όπου ανέφερε:

«Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να διατυπώσει ένα ελκυστικό και ολοκληρωμένο αφήγημα, αλλά από την άλλη διεκδικεί το ρόλο της, θέλει κάτι να λέει, πρέπει κάτι να λέει, πρέπει να λειτουργεί η δημοκρατία, πρέπει να λειτουργούν τα αντίβαρα. Αν μη τι άλλο υπάρχει ένας δημοκρατικός αταβισμός, ο καθένας παίζει το ρόλο του μέσα σε αυτό το δημοκρατικό σύστημα, το οποίο είναι πολύτιμο. Η Κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της συναίνεσης, να μην αφήνει κανένα περιθώριο για παλαιού τύπου κραυγές, αντιστάσεις, αντιρρήσεις, γιατί ολοκληρωμένη πρόταση από την αντιπολίτευση, καλώς ή κακώς, δεν μπορεί να προέλθει αυτή τη στιγμή».

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σημείωνε στη συνέντευξη του χθες στα Νέα ότι όσον αφορά την επιδημία και το lockdown, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρουσίασαν ένα δικό τους σχέδιο με βάση διεθνή δεδομένα.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Η αντιπολίτευση θα έπρεπε να βοηθήσει σε μια πληρέστερη εικόνα της αντιμετώπισης των προβλημάτων αντί να επιβεβαιώνει κάθε φορά μια γνωστή αντιπαλότητα, χωρίς να αναδεικνύει το ουσιαστικό περιεχόμενο των διαφορών.

Ένα παράδειγμα είναι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το νέο lockdown και τα πολιτικά σχόλια που ακολούθησαν. Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης προσωποποιεί το θέμα. Θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός “δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος… για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown”. Ποια γεγονότα θεωρεί ως παλινωδία;…. Οι δηλώσεις αυτές της αντιπολίτευσης δεν είναι εξαίρεση σε σχέση με δηλώσεις της και για άλλα θέματα. Ο τρόπος αυτός αντίδρασης δείχνει μία από τις μεγάλες αδυναμίες της ελληνικής πολιτικής ζωής. Η αντιπολίτευση πρέπει να εκφράζεται. Αλλά χρέος της είναι επίσης, όταν επισημαίνει τις αρνητικές πλευρές της κυβερνητικής δραστηριότητας, να έχει και η ίδια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία ένα κατανοητό και εφαρμόσιμο σχέδιο αντιμετώπισης.

Σχέδιο εφικτό και σε θέση να βελτιώνει τις εσφαλμένες κυβερνητικές πολιτικές. Όσον αφορά την επιδημία και το lockdown τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρουσίασαν ένα δικό τους σχέδιο με βάση διεθνή δεδομένα».