Ποια τα σχέδια του Σταύρου Θεοδωράκη μετά το Ποτάμι

στην Παραπολιτικά
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τις ευρωεκλογές ετοιμάζει τα επόμενα βήματα του, που περιλαμβάνουν επιστροφή στο «επιχειρείν» με το νέο στέκι που ανοίγει σε λίγες μέρες στην Αθήνα, ενώ φαίνεται πως ετοιμάζει ένα νέο βιβλίο.

Βλέποντας κανείς τον Θεοδωράκη, μετά τις εκλογές, το πρώτο πράγμα που τον ρωτούν είναι αν θα παραμείνει στην πολιτική. Αναφορικά με το μέλλον του στην πολιτική απαντά «Είναι σαν να χωρίζεις από μια γυναίκα που αγαπούσες πολύ. Δεν μπορείς να πεις ότι δεν θα ξαναπεράσεις ποτέ από τη γειτονιά της. Όσο κι αν σε έχει πικράνει, ξέρεις ότι μια μέρα μπορεί να βρεθείς ξανά στον δρόμο της». Αφορμή βέβαια για αυτό το ερώτημα αποτελεί αναμφίβολα η τελευταία ανακοίνωση της δωρεάς του Ποταμιού ύψους 500.000 ευρώ προς το ΕΚΠΑ, ποσό που προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση. Κι εκεί ακολουθεί ένα δεύτερο, συμπληρωματικό, ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι για το Ποτάμι με από αυτή την δωρεά. Κλείνει; Γι’ αυτό άδειασε το ταμείο; Ο Σταύρος Θεοδωράκης αντί απάντησης, προσφέρει ένα χαμόγελο.

Οι πληροφορίες βέβαια μέχρι τώρα αναφέρουν ότι η τύχη του Ποταμιού θα κριθεί τον Νοέμβριο, σε μια συνάντηση στην Αθήνα των αντιπροσώπων του Κινήματος από όλη την Ελλάδα. Αν και οι αποφάσεις είναι μάλλον προδιαγεγραμμένες, αφού η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (οι 12 στους 16, σύμφωνα με πληροφορίες μας) έχει ήδη εκφράσει την άποψη ότι το Ποτάμι πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του.

Ο κ. Θεοδωράκης διαμηνύει σε κάθε τόνο «Να μη γίνει το Ποτάμι άλλη μια σφραγίδα που θα κυλά αριστερά και δεξιά ανάλογα με τη ζήτηση». «Να δείξουμε και έμπρακτα ότι για εμάς η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός». «Μπορεί να ξαναμπούμε στο παιχνίδι κάποια άλλη στιγμή, αλλά τώρα πρέπει να γυρίσουμε στις δουλειές μας». Αυτές είναι οι φράσεις που ακούγονται στις συναντήσεις του Πολιτικού Συμβουλίου.

Μετά το Ποτάμι όμως τι ακολουθεί;

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, o Σταύρος Θεοδωράκης, αν και δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, με τη στάση του είναι σαν να δείχνει τον δρόμο. Δεν τρώει τον χρόνο φιλοσοφώντας περί πολιτικής, αλλά στήνει ήδη μαζί με την κόρη του -που μεγάλωσε πια- μια επιχείρηση εστίασης. Και τις επόμενες εβδομάδες, θα κάνουν το πρώτο νέο βήμα με «ένα στέκι στο κέντρο της Αθήνας». «Για την παρέα και για τον επιούσιο», όπως λέει γελώντας στους φίλους του.

Ετοιμάζει νέο βιβλίο;

Ετοιμάζει άραγε ένα πολιτικό βιβλίο; Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Όταν πάντως κυκλοφόρησε «Η τελευταία μπλόφα», ο Θεοδωράκης έδωσε συγχαρητήρια στη Βαρβιτσιώτη και στη Δενδρινού -έκανε και σχετική ανάρτηση στο Instagram- αν και, όπως τους είπε, «με καταστρέψατε», «όλα αυτά που σκόπευα να γράψω για το καλοκαίρι του ’15 τα γράψατε εσείς». Και αν δεν είναι η πολιτική το θέμα του βιβλίου του, τότε τι θα είναι; Σε μια παλαιότερη συνάντηση, όταν ήταν ακόμη στη Βουλή, μου είχε εξομολογηθεί ότι για να ξελαμπικάρει τα βράδια ή νωρίς το ξημέρωμα, γράφει για την Ελλάδα του ’70 και του ’80. Για την Αγία Βαρβάρα όπου μεγάλωσε και για τις πρώτες σκληρές αλλά αληθινές εικόνες της ζωής του. Τα όσα έζησε, δηλαδή, πλάι στον πατέρα του που πουλούσε κουλούρια στο Αρσάκειο στην Πανεπιστημίου, τα χρόνια που στέγαζε εισαγγελείς και κακουργιοδικεία.

Το ερώτημα όμως παραμένει; Θα επιστρέψει στην δημοσιογραφία ή θα τον δούμε στο μέλλον ξανά στην πολιτική; Σύμφωνα με τον ίδιο «Η πολιτική και η δημοσιογραφία δεν είναι κοστούμια που αλλάζεις σε ένα βράδυ», απαντά σε «συναδέλφους» του δημοσιογράφους, αλλά μάλλον δεν τους λέει όλη την αλήθεια. Η πρωτοφανής επίθεση που δέχθηκε το 2015, μόλις εμφανίστηκε στην πολιτική, και τα fake news που τον συνέδεαν με εργολάβους και εκδότες τον έχουν κάνει πιο προσεκτικό. Δεν θέλει, λοιπόν, να ανοίξει την πόρτα της δημοσιογραφίας όταν ακόμη οι πολίτες τον αντιμετωπίζουν ως πολιτικό.

Το σίγουρο είναι πως δεν θα σιτίζεται από το ταμείο του κόμματος, απολαμβάνοντας τα πολιτικά προνόμια που το δίνει το 1,52% που έλαβε στις τελευταίες ευρωεκλογές κι ενώ «Θα μπορούσε χαλαρά να πέφτει το χρήμα, από τώρα και για πέντε ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή εκατό χιλιάρικα τον χρόνο. Δηλαδή 8.400 τον μήνα. Και ο Θεοδωράκης ως πολιτικός αρχηγός να τα τσεπώνει, να έχει υπηρεσιακό αμάξι, οδηγούς, φρουρούς και όλα τα κομφόρ. Και επειδή το εκτός Βουλής κόμμα του θα υπολειτουργούσε, η αρχηγάρα θα ζούσε σαν αγάς με τα δικά μας χρήματα», σχολίασε πρόσφατα στην εφημερίδα «Τα Νέα» η κυρία Έλενα Ακρίτα.

Facebook Comments

Τελευταια από Παραπολιτικά

Go to Top