Ο Τσίπρας τάζει…παπάδες και ο Στουρνάρας «δαγκώνεται» 

στην Παραπολιτικά
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O πρωθυπουργός είναι, χωρίς αμφιβολία,…μανούλα στο τάξιμο. Μπορεί να τάξει τα πάντα στους πάντες και μάλιστα με έναν, ομολογουμένως, πειστικό τρόπο. 

 Εμφανίστηκε, λοιπόν, νωρίτερα μέσα στη μέρα ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και είπε κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: εκτός από τις φετινές παροχές και αυτές που έχει ανακοινώσει για τα επόμενα χρόνια, θα είναι τόσο θετική η επίδραση των μέτρων, λέει, στην οικονομία που θα δημιουργηθεί και επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ώστε να έχει να μοιράζει και το 2020 περισσότερα χρήματα.

 Αρχικά, δεν έχω καταλάβει πώς είναι τόσο σίγουρος ότι θα είναι αυτός που θα τα μοιράζει, άπαξ και λέει ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι ντέρμπι. Σε ένα ντέρμπι χάνεις κιόλας. Αλλά, αυτό δεν θα το αναπτύξω περαιτέρω τώρα, τα γράφαμε και το πρωί. 

 

Υπάρχει, όμως, μια ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος. Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το φετινό πλεόνασμα, αλλά και για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο κ. Στουρνάρας, λέει και κάτι ακόμα, όμως: “για εφέτος δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2019”. Ο Προϋπολογισμός του 2019, θυμίζω, ψηφίστηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο και οι παροχές που ψηφίζονται σήμερα αφορούν το τρέχον έτος. Άρα, τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει κίνδυνος μέτρων. Αλλά, σημαίνει και κάτι ακόμα: ότι αυτονόητα δεν θα υπάρχει περισσότερος δημοσιονομικός χώρος στο τέλος του έτους, για νέες παροχές.

 

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος είναι πιο αξιόπιστος. Όπως και να το κάνεις, πάντως, ο κ. Τσίπρας με τις τωρινές παροχές του ουσιαστικά προεξοφλεί ένα υπερπλεόνασμα που δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα υπάρχει. Δεν τον νοιάζει, όμως, γιατί είναι το τελευταίο χαρτί του, για να αποφύγει την ήττα. Και αν χάσει, τη νάρκη την παίρνει ο επόμενος. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments

Τελευταια από Παραπολιτικά

Go to Top