Ο ασυνήθιστα διαφορετικός Γ. Γεραπετρίτης

15 mins read

Συνήθως οι κυβερνητικοί συνηθίζουν να είναι επηρμένοι ως προς το ύφος (ελαφρώς ή και βαρέως από την καρέκλα) και αδιάλλακτοι λες και είναι οι γνώστες της μία και μοναδικής αλήθειας ενώ σπανίως βρίσκονται καθόλη τη διάρκεια των διαδικασιών εντός του Κοινοβουλίου.

Δυστυχώς, οι πολιτικοί μας δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες εικόνες, ακόμη κι όσοι νομίζουν ότι ανήκουν στην αστική τάξη ή την επικαλούνται δε διαθέτουν την ανάλογη αστική ευγένεια, επιλέγουν εσκεμμένα υψηλούς τόνους, όπως πχ ο κ. Βορίδης το βράδυ της Τρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν γνωστός μόνο ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, αυτές τις μέρες αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη.

Κατ’ αρχάς, ήταν εκεί συνέχεια, από την αρχή έως το τέλος, πράγμα διόλου δεδομένο. Υποστήριξε το σχέδιο νόμου που ο ίδιος επιμελήθηκε αλλά δεν θεώρησε ότι έχει το αλάθητο. Ήταν δεκτικός και άκουγε προσεκτικά κάθε εισήγηση, ήταν πρωτόγνωρα συναινετικός, εξού και δέχθηκε τις δύο προτάσεις της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με τις οποίες αποκλείονται όλοι οι προϊστάμενοι από τις θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ενώ η επιλογή του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα γίνεται από επιτροπή που η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα έχει την πλειοψηφία.

Ένα άλλο συνήθειο των περισσότερων υπουργών είναι να οικειοποιούνται μέχρι κεραίας ό,τι καλό γίνεται και να ξεχνάνε επιδεικτικά τους συνεργάτες τους, ο κ. Γεραπετρίτης επέλεξε στην τελευταία του ομιλία πριν την ψήφιση να ευχαριστήσει την ομάδα του που εργάστηκε γι’ αυτό το νομοσχέδιο και το βασικό συντάκτη για το επιτελικό κράτος Λεωνίδα Χριστόπουλο. Επίσης, σε αυτή την ομιλία παρουσίασε τη δική του οπτική για το επιτελικό κράτος.

Ο υπουργός Επικρατείας υπερασπίστηκε με σθένος και χωρίς εξάρσεις κάθε προσωπική επίθεση που δέχθηκε, ακόμη και αυτές από τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα κριθεί στο τέλος για το έργο του, πάντως έκανε μία καλή αρχή, εν αντιθέσει με μία κακή κίνηση του πρωθυπουργού – εκ των πρώτων κινήσεών του- να διατηρήσει το γραφείο πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη και “βολεύοντας” μία πρώην βουλευτή της ΝΔ που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

ΣΣ

Facebook Comments