Μαραντζίδης: Αν η ΝΔ είναι πάνω από 40 και ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από 30 μιλάμε για νέα ηγεμονία

στην Παραπολιτικά
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

O καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, έδωσε τη δική του εκτίμηση για τις εθνικές εκλογές και τη διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

“Αν έχουμε διαφορά πολύ μεγάλη, με την Νέα Δημοκρατία στην περιοχή του 40% και έναν ΣΥΡΙΖΑ σαφώς κάτω του 30%, τότε μιλάμε για την εγκαθίδρυση με όρους ηγεμονίας της επόμενης ημέρας, που όχι μόνο θα επηρεάσει μία τετραετία, αλλά θα βάλει το πλαίσιο της μεθεπόμενης τετραετίας … Είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές, όχι μόνο γιατί σταθεροποιούν την φυσιογνωμία ενός δικομματικού συστήματος που γεννήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αλλά και γιατί θα καθορίσουν ενδεχομένως για τα αρκετά επόμενα χρόνια τον χαρακτήρα του συσχετισμού δυνάμεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό”, είπε χαρακτηριστικά.

“Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα με ενδιαφέρον όχι μόνο δημοσκοπικό, αλλά βαθύτατα πολιτικό, πού θα βρίσκονται τα δύο κόμματα αθροιστικά και ποια θα είναι η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο”, σημείωσε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ. Όπως είπε, έτσι θα προκύψει η φυσιογνωμία του νέου δικομματισμού, που θα επηρεάσει τους θεσμούς, το πλαίσιο λειτουργίας της κοινωνίας, ευρύτερα χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργεί το πολιτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια.

“Είναι η πρώτη φορά που γίνονται εθνικές εκλογές αμέσως μετά από Ευρωεκλογές”, σημείωσε. Με αποτέλεσμα να μοιάζουν σαν “ενιαία” προεκλογική περίοδο. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις εθνικές εκλογές, όπως είπε, προβλέποντας ότι στην κάλπη θα αποτυπωθεί με όρους συμμετοχής, αν και διευκρίνισε ότι δεν περιμένει δραματική μεταβολή. Το πιο ουσιαστικό, συνέχισε, είναι ότι εμφανίζεται μία ενίσχυση του νέου δικομματικού τοπίου, όπως διαμορφώθηκε από το 2012 και μετά, με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

 

Facebook Comments

Τελευταια από Παραπολιτικά

Go to Top