Καβγάς Γεωργιάδη-Σκουρλέτη-Βελόπουλου στη Βουλή

στην Παραπολιτικά
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Η διαχείριση της κρίσης από την πανδημία του Covid19 βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση για τη κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με τη Ρωσία και το Κουβέιτ για συνεργασία στο τομέα της τεχνολογίας, της καινοτομίας και της βιομηχανικής συνεργασίας.

Απαντώντας, ο Άδωνις Γεωργιάδης στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν στην επιδείνωση τόσο της πανδημίας όσο και της οικονομίας, έκανε λόγο για μικροψυχία και μίζερη κριτική και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τις λιγότερες επιπτώσεις από την κρίση κι αυτό αναγνωρίζεται από όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς.

Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις τόσο του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, ότι δεν γίνονται δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό και δεν παίρνονται μέτρα στήριξης της οικονομίας. «Κάνουμε 10.000 δωρεάν τεστ την ημέρα εδώ και πολλούς μήνες. Πριν λίγες μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Κι αυτό δεν πρέπει να είναι παράγοντας μιζέριας και μικροψυχίας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και προσέθεσε: «Συνολικά μέχρι σήμερα δόθηκαν 11 δισ. ευρώ στην αγορά και μέχρι τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ. Είναι η μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας που δόθηκε ποτέ και είναι η απάντηση της κυβέρνησης στη μεγαλύτερη παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση. Τα μέτρα έχουν θετική επίδραση. Η Eurostat είπε ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη επίπτωση από την κρίση της πανδημίας, γιατί όλα τα μέτρα διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

Άρα, δώσαμε ρευστότητα στην αγορά και διασφαλίσαμε εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Η ελληνική οικονομία αντέχει καλύτερα από ό,τι πίστευαν όλοι. Έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια, που ούτε στον ύπνο μας θα βλέπαμε πριν έναν χρόνο, γιατί οι αγορές εκτίμησαν το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία τα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας» είπε.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός έκανε λόγο για μια εθνική μεγάλη μάχη που δίνει η Ελλάδα σήμερα, «γιατί, αν δεν αποφύγουμε το lockdown, η ζημιά θα είναι θεμελιώδης». «Άρα, όσοι ενδιαφέρονται να μη χαθούν θέσεις εργασίας, όποιος αγαπά αυθεντικά τη χώρα, δεν κάνει εξυπνάδες. Γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί η ισχύς της χώρας μας. Κι όποιοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό και δεν συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια, θα είναι προδότες» υποστήριξε και κατέληξε:

«Η Ελλάδα παίρνει δύσκολα, αντιδημοφιλή, αλλά απαραίτητα μέτρα, για να αποφύγει το lockdown. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα διατηρηθεί η καλή μας θέση. Αν ο καθένας αντιμετωπίσει επικοινωνιακά, με συνομωσιολογίες το θέμα, ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση κι όσα μέτρα και να πάρει, θα φτάσουμε σε μέτρα που θα βλάψουν τη χώρα. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε και να τηρούμε όλοι τα μέτρα για να ξεπεράσουμε το μείζον αυτό θέμα. Αυτή είναι μια εθνική προσπάθεια και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη» ανέφερε.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για «νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καλπάζουν» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται τη συνταγογράφηση των τεστ, ενώ δεν δείχνει τα αντανακλαστικά που έδειξαν άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας που τα παρέχουν εντελώς δωρεάν».

Παράλληλα, επανέφερε την πρόταση του κόμματός του να υπάρξει από το κράτος κάλυψη κατά 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή που θα τη στήριζε την οικονομία, σταμάτησε από τις τράπεζες.

«Τι γίνεται τελικά; Θα παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα την αύξηση των κρουσμάτων και την ίδια ώρα θεωρούμε πως με το να δίνουμε δύο εκατομμύρια ευρώ -πέρα από τα 20 εκατομμύρια ευρώ- στα μέσα ενημέρωσης, μπορούμε να βάλουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί; Αυτή είναι η πρόθεσή σας; Μια εικονική πραγματικότητα ενός εικονικά αγγελικά πλασμένου κόσμου; Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δεν επιτρέπεται να βαδίζετε σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ζήτησε να γίνονται δωρεάν τα τεστ για τον κορωνοϊό. Κατηγόρησε την κυβέρνηση «για έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού» και ότι «από μια υπερδιόγκωση των λαθών της έφτασε να κινδυνεύουν περιοχές της χώρας με lockdown» και υποστήριξε ότι μέσω της λίστας Πέτσα κατάφερε ώστε τα μέσα ενημέρωσης να τη λιβανίζουν και να αποσιωπούν την πραγματικότητα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης στις κατηγορίες για τη λίστα Πέτσα. «Όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Eurostat, οι διεθνείς αγορές, που δίνουν συγχαρητήρια στη χώρα μας για το πώς αντιμετωπίζει τα θέματα της πανδημίας και της οικονομίας και αναγνωρίζουν ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από όλες τις άλλες χώρες, αγοράζονται από τη λίστα Πέτσας;» αντέτεινε ο κ. Γεωργιάδης.

Από το ΚΚΕ, ο εισηγητής του κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει αντιλαϊκά ισοπεδωτικά μέτρα, ενώ υπογράμμισε ότι όσο κορυφώνεται η πανδημία, τόσο θα επιδεινώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Υποστήριξε ακόμα ότι είναι δεκάδες καθημερινά οι καταγγελίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε ότι «είναι οξύμωρο η κυβέρνηση να λέει για έκρηξη της πανδημίας και να την αποδίδει στη συγκέντρωση του κόσμου στη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά να μην βλέπει το συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή να πανηγυρίζει που έχουμε λιγότερες μονάδες εντατικές θεραπείας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, απαντώντας στα σχόλια της αντιπολίτευσης, αντέτεινε ότι «στη χώρα μας γίνονται καθημερινά πολλά δωρεάν τεστ κορωνοϊού» ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 800.000 rapid test, τα οποία έχουν διανεμηθεί σε όλες τις υγειονομικές δομές».

«Μόλις χθες η κ. Μέρκελ είπε ότι πλέον 3 στα 4 κρούσματα κορωνοϊού δεν μπορούν να ανιχνευτούν. Έχασε το παιχνίδι της ιχνηλάτησης. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η χώρα χειρίζεται χειρότερα από τις άλλες χώρες την πανδημία», ανέφερε ο κ. Μπουκώρος.

Facebook Comments

Τελευταια από Παραπολιτικά

Go to Top