ΑρχικήΠαραπολιτικάΚαι η Ακρίτα ειρωνεύεται την Αρβελέρ: «Μιλάει για δακρυσμένα ψηφιδωτά...»

Και η Ακρίτα ειρωνεύεται την Αρβελέρ: «Μιλάει για δακρυσμένα ψηφιδωτά…»

Με ειρωνική διάθεση σχολίασε στο facebook η Έλενα Ακρίτα τα όσα δήλωσε η Ελένη Αρβελέρ για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι με ανάλογο ειρωνικό τρόπο σχολίασε και ο Νίκος Καρανίκας την δήλωση της πρώην πρυτάνεως του της Σορβώνης.

Τι έγραψε η Έλενα Ακρίτα:

Τι εννοεί η κ. Αρβελερ όταν αναφέρεται στην ‘δεύτερη αλωση’ της Κωνσταντινούπολης; Εννοεί δεύτερη άλωση από τους Τούρκους; Η Τετάρτη σταυροφορία δεν μετράει ε;

 

Το δεύτερο, εξίσου δηκτικό σχόλιο, έγινε λίγη ώρα μετά και αφορούσε την δήλωση Αρβελέρ για τον συμβολισμό της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί. Σε απάντηση στις αναφορές της κ. Αρβελέρ για τους συμβολισμούς που έχουν ανάγκη οι Τούρκοι, η  Έλενα Ακρίτα έριξε το καρφί της για την δήλωση περί “δακρυσμένων ψηφιδωτών”. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι και οι Έλληνες κάνουμε χρήση και δείχνουμε να έχουμε ανάγκη των ίδιων συμβολισμών…

Ειδικότερα, σχολίασε «Όταν ένας λαός έχει ανάγκη από τέτοιους συμβολισμούς για να διατηρήσει τη συνοχή του, απέχει πολύ από τα ευρωπαϊκά δεδομένα.Και μιλάει η ίδια για δακρυσμένα ψηφιδωτά».

Βέβαια αξίζει έστω και ενδεικτικά – συγκριτικά να δούμε τα βιογραφικά σημειώματα της Έλενας Άκριτα και της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ.

Έλενα Ακρίτα

Η Έλενα Ακρίτα είναι ελληνίδα δημοσιογράφος – ευθυμογράφος και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουνίου του 1955. Είναι κόρη του Λουκή Ακρίτα (από το χωριό Μόρφου στην Κύπρο) και της Σύλβας Ακρίτα.
Ως δημοσιογράφος, συνεργάστηκε με το περιοδικό «Tαχυδρόμος» και τις εφημερίδες: Το Bήμα, Έθνος, Έθνος της Kυριακής, Eιδήσεις και Τα Nέα, όπου συνεχίζει μέχρι σήμερα. Συνεργάστηκε επίσης με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς: EPΑ1, Αθήνα 9.84, Flash, και ΑΝΤ1.
Έγινε γνωστή ως ευθυμογράφος στο περιοδικό «Tαχυδρόμος». Εδώ και πολλά χρόνια, κάθε Σάββατο η εφημερίδα «Τα Νέα του Σαββατοκύριακου» φιλοξενεί και πάλι τα ευθυμογραφήματα της.
Η Έλενα Ακρίτα έχει κάνει τρεις γάμους.
Πρώτος της σύζυγος ο συγκοινωνιολόγος Νάσος Κόκκινος.
Στις 15 Αυγούστου του 1987 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου. Το 1993 απέκτησαν το γιο τους Παύλο (νονά του οποίου ήταν η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη) και πήραν διαζύγιο το 1996.
Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2012, παντρεύτηκε τον ηθοποιό – σεναριογράφο, Γιώργο Κυρίτση, με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Ψυχικού. Επιθυμία τους ήταν ο γάμος να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο και να μαθευτεί μια μέρα μετά.
Έχει τιμηθεί από το Σύλλογο Γονέων για τον αγώνα της κατά των ναρκωτικών.

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου 1926. Πατέρας της ήταν ο Νίκος Γλύκατζης, έμπορος και επιστάτης των κτημάτων της οικογενείας της μητέρας της Καλλιρόης, το γένος Ψαλτίδη, η οποία προερχόταν από πλούσια οικογένεια της Προύσας.

Την περίοδο του 1950, ενώ ήταν φοιτήτρια του πανεπιστημίου εργάστηκε στο κύκλο της βασίλισσας Φρειδερίκης. Αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Μετακόμισε στο Παρίσι το 1953 για να συνεχίσει τις σπουδές της. Δύο χρόνια μετά την άφιξή της, διορίσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλία (CNRS) και το 1964 έγινε διευθύντρια σπουδών του Κέντρου και το 1967 καθηγήτρια στη Σορβώνη. Το 1966 έλαβε το δίπλωμα doctorat ès lettres, με τη μελέτη της για το Βυζάντιο και τη θάλασσα, που εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Γαλλίας (Byzance et la mer, Παρίσι: Presses universitaires de France). Διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, έγινε Αντιπρύτανις (1970-1973) και το 1976, Πρύτανις στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).

Είναι η πρώτη γυναίκα Πρύτανης στην ιστορία των 700 χρόνων του Πανεπιστημίου της Σορβώνης αλλά και η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που είχε τέτοια θέση σε διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, αξιωματικό του γαλλικού στρατού Ζακ Αρβελέρ (Jacques Ahrweiler), με τον οποίο απέκτησε μία κόρη. Σήμερα ζει μόνιμα στη Γαλλία.

Είναι Επίτιμη Διδάκτωρ του Αμερικανικού Πανεπιστημίου των Παρισίων (1989), του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, καθώς και των Πανεπιστημίων του Λονδίνου, του Βελιγραδίου, των Αθηνών,  της Λίμα, του Νιού Μπράνσγουικ (Καναδάς), της Χάιφα, της Νέας Υόρκης, της Θεσσαλονίκης, του Φράιμπουργκ (Ελβετία).

Είναι τιμητικό μέλος των Ακαδημιών της Αθήνας, του Βερολίνου, της Βουλγαρίας,  καθώς και της Βρετανικής Ακαδημίας. Επίσης, είναι μέλος και συνεργάτιδα της Βασιλικής Ακαδημίας των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών του Βελγίου.

Έχει λάβει τις εξής τιμητικές διακρίσεις από τη Γαλλική Δημοκρατία:

  • Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής
  • Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Τιμής
  • Διοικητής της Τάξης των Ακαδημαϊκών Φοινίκων
  • Ταξιάρχης των Τεχνών και των Γραμμάτων

Ακόμη έχει λάβει τις εξής διακρίσεις: Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής (Ελλάδα), Επίτιμη Πολίτης (Γαλλία), Υψηλότατη Ταξιάρχης (Μεξικό), Ταξιάρχης της Εθνικής Ταξιαρχίας (Λουξεμβούργο),Υψηλότερη Ταξιάρχης της Ταξιαρχίας των Τιμών (Αυστρία), Ταξιάρχης της Βασιλικής Ταξιαρχίας της Δανίας, Ταξιάρχης των Επιστημών, της Παιδείας και της Τέχνης (Πορτογαλία), Ταξιάρχης της Ταξιαρχίας της Τιμής (Ιταλία), τιμητικό μετάλλιο από τη Πολωνική Ακαδημία Επιστημών και Ασημένιο Μετάλλιο του Ολυμπιακού Τάγματος από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.