Γ. Λακόπουλος: Όπως το ΠΑΣΟΚ ήταν ο Α. Παπανδρέου, έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλ. Τσίπρας

66 mins read

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λακόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στο Νews 24/7 για την κυβέρνηση, τις “εφεδρείες” της και την κεντροαριστερά. Γιατί εκτιμά ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Ο κ. Λακόπουλος αναφέρει ότι «Αυτή η κυβέρνηση θα φτάσει σύντομα σε αδιέξοδο λόγω της αντιφατικής σύνθεσης της, της έλλειψης εσωτερικής δομής-που δεν θα καλυφθεί με τον υδροκεφαλισμό του μεγάρου Μαξίμου- και φυσικά της πολιτικής που δείχνει ότι θα ακολουθήσει: όλα σε ιδιώτες. Δηλαδή: όλα πωλούνται!» .

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τις αριθμητικές προϋποθέσεις να εξαντλήσει την τετραετία. Ακόμη και αν ο Αντώνης Σαμαράς θελήσει, όπως φημολογείται, να επαναλάβει ότι έκανε με το πατέρα Μητσοτάκη.. Υπάρχουν ακόμη και εφεδρείες εκτός της ΝΔ», ενώ εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν προχωράει, προς το παρόν τουλάχιστον, όσο τολμηρά χρειάζεται για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και ότι το ερώτημα είναι αν θα πιστέψει προσωπικά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εντολή στον ίδιο να φύγει μπροστά. Χαρακτηρίζει δε ως «ανιστόρητη, μυωπική, που οδηγεί στο 4%» τη γραμμή όσων στελεχών της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν «αριστερά και τίποτε λιγότερο».

«Η ¨Αριστερά¨ τους είναι ένα μικρό υποσύνολο του 31,5% στο οποίο πρέπει να ενταχθούν οι ίδιοι και όχι το αντίθετο» υπογραμμίζει, ενώ απαντά και στα στελέχη εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορούν στα κομματικά όργανα ότι με την αρθρογραφία του «παίζει παιχνίδια»: «Θεωρώ σκοταδιστικό κεντρικά στελέχη μεγάλου κόμματος να φέρνουν στο κόμμα τους για συζήτηση τις απόψεις που διατυπώνονται ελευθέρα στα ΜΜΕ, επί πραγματικών δεδομένων. Προφανώς αυτοθυματοποιούνται για να μην ομολογήσουν την αποτυχία τους».

Ιδιαίτερα επιθετικός εμφανίζεται ο Γ. Λακόπουλος για το Κίνημα Αλλαγής: «Το κόμμα αυτό δεν έχει λόγο ύπαρξης. Έχει πρόβλημα ηγεσίας και δεν έχει ιδεολογία και πολιτική κατά τις ιδρυτικές αρχές του. Δεν έχει καν όνομα. Από τη στιγμή που απέτυχε σε ότι επιδίωκε στις εκλογές θα αποδυναμώνεται».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Γιώργου Λακόπουλου στο news247:

Θέμα διπλών εκλογών έθεσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους στη Βουλή για την αλλαγή της απλής αναλογικής από την επόμενη αναμέτρηση. Σε ποιους νομίζετε ότι πετάει γάντι;

Θεωρητικά αυτή η συζήτηση είναι άκαιρη, καθώς μιλάμε για τις εκλογές του 2023. Εκτός αν ο Πρωθυπουργός έχει κατά νου να τις φέρει νωρίτερα- κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου – κάτι όμως που ο ίδιος απέκλεισε στην ίδια συνέντευξη.

Η απάντηση στην ερώτηση προκύπτει αν συνδυαστεί με την αποσύνδεση του εκλογικού νόμου και συνταγματικής αναθεώρησης που έκανε Πρωθυπουργός. Και αυτό σημαίνει ότι πετάει το γάντι στους βουλευτές… της ΝΔ. Αν τον δυσκολέψουν στην αναθεώρηση.

Όπως ίσως συμβεί με την ιδέα να μειωθεί από τους 200 στους 180 ο απαιτούμενος αριθμός για την άμεση ισχύ του εκλογικού νόμου- παρότι προς το παρόν το έχει αποκλείσει. Ή όπως ίσως συμβεί αν δεν είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος η πρότασή του για την προεδρία της Δημοκρατίας. Και για κάποιους αν δεν είναι ο.. Αντώνης Σαμαράς..

 

Και η αντιπολίτευση τι πρέπει να κάνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Το ΚΙΝΑΛ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει λάθος αν δεν επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στον σημερινό Πρόεδρο, ρίχνοντας το γάντι στον πρωθυπουργό στο θέμα της συναίνεσης.

Για τον εκλογικό νόμο δεν πρέπει να “τσιμπήσει” το τυρί που του έριξε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι αν επιμένει στην απλή αναλογική, δεν πιστεύει ότι θα είναι πρώτο κομμα. Οφείλει να υποστηρίξει το νόμο του και για λόγους αρχής.

Όσο για το ΚΙΝΑΛ, ακόμη και αν θέλει να κάνει το ίδιο λάθος τασσόμενο πάλι εναντίον της απλής αναλογικής, θα έχει ένα πρόβλημα: οι ψήφοι του προστιθέμενοι στις ψήφους της ΝΔ αθροίζουν 180. Αλλά ο “νούμερο” 180 είναι ο Γ. Παπανδρέου.

 

Εξεταστική για το εξάμηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη τελικά δεν θα γίνει γιατί;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιξε αυτό το χαρτί προεκλογικά αλλά στη Θεσσαλονίκη το απέσυρε, αφού αυτά κρίθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Άλλωστε θα ήταν παράδοξο να υπάρξει Εξεταστική για πολιτικές αποφάσεις μιας νόμιμης κυβέρνησης που απλώς επιχείρησε να εφαρμόσει την εντολή που έλαβε, εκλεγόμενη. Και πάντως θα ήταν από αστείο ως αβάσιμο, να μιλάμε θεσμικά και νομικά επί… σεναρίων για βλάβη της χώρας με βάση υποθέσεις και ατεκμηρίωτες εκτιμήσεις διαφόρων.

 

Εκτιμάτε ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία, όπως είπε στη Θεσσαλονίκη; Και τον θεωρείς το φαβορί για δεύτερη τετραετία;

Η γνώμη μου είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θα φτάσει σύντομα σε αδιέξοδο λόγω της αντιφατικής σύνθεσής της, της έλλειψης εσωτερικής δομής -που δεν θα καλυφθεί με τον υδροκεφαλισμό του Μεγάρου Μαξίμου- και φυσικά της πολιτικής που δείχνει ότι θα ακολουθήσει: όλα σε ιδιώτες. Δηλαδή: όλα πωλούνται!

Αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει τις αριθμητικές προϋποθέσεις να εξαντλήσει την τετραετία. Ακόμη και αν ο Αντώνης Σαμαράς θελήσει, όπως φημολογείται, να επαναλάβει ότι έκανε με το πατέρα Μητσοτακη.. Υπάρχουν ακόμη και εφεδρείες εκτός της ΝΔ.

Τα ίδια στοιχεία όμως που της εξασφαλίζουν την ολοκλήρωση της τετραετίας, θα τον αποκλείουν από φαβορί. Αλλά είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση. Οι εκλογές κρίνονται από τα συμφραζόμενα της συγκυρίας στην οποία γίνονται.

 

Πιστεύετε ότι ο Τσίπρας προχωρά όσο τολμηρά χρειάζεται για το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προαναγγείλει;

Όχι, δεν προχωράει, προς το παρόν τουλάχιστον. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος, διστακτικός και αναποφάσιστος ακόμη. Δεν ανοίγει καν τη συζήτηση για τις ευθύνες της τετραπλής ήττας και λειτουργεί κατευναστικά στο θέμα των εσωκομματικών διεργασιών.

Με το 31,5% πάντως είναι παντοδύναμος στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και χωρίς την παρουσία του δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβερνώσα δύναμη. ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας, όπως παλαιότερα ΠΑΣΟΚ ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο ίδιος δεν άνοιξε ακόμη τα χαρτιά του και δείχνει να αγοράζει χρόνο. Δεν έχει λόγο να βιάζεται παρότι η αντιπολίτευση που ασκεί θα μπορούσε ήδη να είναι πιο συντονισμένη.

Το ερώτημα είναι αν θα πιστέψει προσωπικά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εντολή στον ίδιο να φύγει μπροστά. Αλλιώς θα επιστρέψουν οι παιδικές ασθενείς του κόμματός του.

Αυτό θα φανεί από το χαρακτήρα που θα δώσει στο Συνέδριο. Ένα Συνέδριο που θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα απολήξει σε ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που μόνο τον οργανωμένο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρει. Που δεν είναι φυσικά το 32%. Θα φανεί και από την ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου στην οποία θα ενταχθεί.

 

Υπάρχουν στελέχη που τον υπονομεύουν στο εσωτερικό του κόμματος; Ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν, φοβούνται ότι στη νέα εποχή θα περιοριστεί ο ρόλος τους;

Η έννοια της υπονόμευσης με την προϊστορία του ΣΥΡΙΖΑ σε πολυτασικές καταστάσεις και συνιστώσες δεν υπάρχει. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει.

Αλλά είναι φανερό ότι η θεωρία “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει, απλώς διευρύνεται” -δηλαδή ας έλθουν οι άλλοι μαζί μας – οδηγεί σε ισορροπίες προς τα κάτω.

Κάποια προβεβλημένα στελέχη έχουν μείνει στη Βαλκάνια μακαριότητα της “ιδεολογικής καθαρότητας” επειδή φοβούνται ότι ένας Παν-δημοκρατικός πολιτικός φορέας με προοδευτικό ριζοσπαστισμό ευρωπαϊκού τύπου θα τους ξεπεράσει. Στα ιδρυτικά κείμενα που επικαλούνται δεν υπάρχει ούτε λέξη για την κοινοτική Ευρώπη.

Δεν θα έχουν λόγο και ρόλο, γιατί έχουν εθιστεί στη λογική της παρέας μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας και άνοιξε τα παράθυρα να μπει φρεσκαδούρα και τις πόρτες να μπει ο κόσμος.

Ποιους εννοείς;

Όσους κινούνται στη γραμμή “Αριστερά και τίποτε λιγότερο”. Μετά την εφαρμογή ενός Μνημονίου!

Αυτή η γραμμή είναι ανιστόρητη, μυωπική και οδηγεί στο 4%. Είναι τυπική συμπεριφορά κομματικής γραφειοκρατίας. Η “Αριστερά” τους είναι ένα μικρό υποσύνολο του 31,5% στο οποίο πρέπει να ενταχθούν οι ίδιοι και όχι το αντίθετο. Γι αυτό και αντί να εκπονήσουν πολιτική που θα λύνει προβλήματα – ακόμη και τα απλά που μπορούσαν και δεν έλυσαν και τώρα τους κουνάει το μαντήλι ο Μητσοτάκης- ζητούν κιόλας …. “μέτωπα ανατροπής”.

Τέτοια λες, πάντως, και σε κατηγορούν στα όργανα ότι «παίζεις παιχνίδια»…

Δεν γνωρίζω αν έγινε πράγματι τέτοια συζήτηση με αφορμή την κριτική θέση ενός άρθρου. Δεν έχω επαφές με κανένα στέλεχος στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει τίποτε προσωπικό στις θέσεις που διατυπώνω. Άρα τι παιχνίδια να παίξω ; Με ποιον και για ποιόν;

Γι αυτό θεωρώ σκοταδιστικό, κεντρικά στελέχη μεγάλου κόμματος να φέρνουν στο κόμμα τους για συζήτηση τις απόψεις που διατυπώνονται ελεύθερα στα ΜΜΕ, επί πραγματικών δεδομένων. Προφανώς αυτοθυματοποιούνται για να μην ομολογήσουν την αποτυχία τους

Δεν μπορεί παραδείγματος χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει ευθύνη κανένας, όταν το κόμμα πήρε 32% και μόλις έξι δήμους. Ότι μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης έμεινε χωρίς μιντιακή κάλυψη. Ότι υπήρξε ψηφοδέλτιο Επικρατείας με ισορροπίες και διόλου ελκυστικό. Ή ότι έχασε την περιφέρεια Αττικής λόγω της επαν-υποψηφιότητας ενός αξιόλογου στελέχους, που δεν μπορούσε όμως να είναι εκ νέου υποψήφια. Εκεί είναι που παίχθηκαν παιχνίδια.

Στο Κίνημα Αλλαγής τι εκτιμάς ότι θα γίνει;

Το κόμμα αυτό δεν έχει λόγους ύπαρξης. Έχει πρόβλημα ηγεσίας και δεν έχει ιδεολογία και πολιτική κατά τις ιδρυτικές αρχές του. Δεν έχει καν όνομα. Από τη στιγμή που απέτυχε σε ό,τι επιδίωκε στις εκλογές θα αποδυναμώνεται.

Πιστεύετε ότι η Φώφη Γεννηματά θα ξεπεράσει τις αντιδράσεις;

Όχι. Ανήλθε με την ισχύ του ονόματος, αλλά κι έτσι είχε μια ευκαιρία. Όμως ενώ εξελέγη από τους εναπομείναντες οπαδούς του ΠΑΣΟΚ για να το ανασυντάξει το διέλυσε, κατεβάζοντας ακόμη και τον ήλιο από τη μαρκίζα. Επιδίωξε να βάλει στη θέση του ένα προσωπικό σχήμα.

Θα ήταν ίσως ανεκτό αν δεν συνέχιζε την πολιτική Βενιζέλου, που το έστρεψε εναντίον της Αριστεράς με την οποία το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα συνεργασία στο μαζικό χώρο, τους ΟΤΑ και τον συνδικαλισμό. Το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου με τους δυο τελευταίους επιγόνους του, από αντιδεξιά δύναμη μετατράπηκε σε συμπληρωματικό στοιχείο της Δεξιάς.

Και οι άλλοι; Παπανδρέου, Βενιζέλος, Ανδρουλάκης, Γερουλάνος;

Υπάρχει ένας στίχος του Καβάφη; “Για Λακεδαιμονίους θα μιλάμε τώρα;”.

πηγή: news247.gr

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα