ΑρχικήΠαραπολιτικάΒούλγαρης, Σημίτης, Βενιζέλος, Αλιβιζάτος στο Κορακοχώρι: Ο ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης

Βούλγαρης, Σημίτης, Βενιζέλος, Αλιβιζάτος στο Κορακοχώρι: Ο ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης

Πολλαπλά ήταν τα μηνύματα που βγήκαν από την παρουσίαση  του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη «Ελλάδα μια χώρα παραδόξως νεωτερική»,  που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στον χώρο του κτήματος Μερκούρη στο Κορακοχώρι.

Ακόμα και αν δεν ειπώθηκε ξεκάθαρα αυτό που περίμεναν εναγωνίως οι εκατοντάδες πολίτες από όλες τις μεριές της Ελλάδος που παρακολούθησαν τις ομιλίες των τριών ανδρών, μία προσεκτική ανάλυση στα λεγόμενα τους, δημιουργεί πολλά σχόλια, πολλαπλά μηνύματα άλλα κυρίως  φουντώνει τις συζητήσεις για  πολιτικές εξελίξεις στον χώρο του ΚΙΝΑΛ αλλά γενικότερα ίσως στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η παρουσία Σημίτη-Βενιζέλου στο ίδιο πάνελ, ακόμα και αν πρόκειται για μία παρουσίαση βιβλίου αποτελεί από μόνη της ένα πολιτικό  μήνυμα, με πολλούς αποδέκτες.

Και αυτό έρχεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αφού και τα τρία πολιτικά πρόσωπα εμμέσως πλην σαφώς , μέσα από τις τοποθετήσεις τους για το βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη, ήταν επικριτικοί τόσο για την σημερινή κυβέρνηση αλλά κυρίως για την προηγούμενη.

Ακούγοντας την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη το μήνυμα  ήταν, ότι ο προσανατολισμός της χώρας μας, όπως αναλύεται διεξοδικότερα και στο βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη, ήταν είναι και πρέπει να παραμείνει με Δυτικό προσανατολισμό και μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ο κ Σημίτης ότι αυτό θα πρέπει να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε, κατά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, στον ρόλο που πρέπει να έχει η Δημοκρατική Παράταξη, ένα ρόλο που θα εμπνέει τους πολίτες , που θα έχει ιστορικό βάθος και θα δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες που θα προσδίδουν στην χώρα στέρεο και ασφαλή προσανατολισμό.

Όπως ανέφερε ο κ Βενιζέλος η κανονικότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα μας,  όπως αυτή παρουσιάζεται από  πολλούς , είναι επισφαλής και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν και σε αυτό συμπλήρωσε ο κ Βενιζέλος η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να αφυπνίσει τους πολίτες δίνοντας τους τον τόνο αισιοδοξίας που ποθούν χωρίς όμως να διαταράσσει την σχέση της με την αλήθεια.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Νίκος Αλιβιζάτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσωπικότητα των δύο αντρών του Κώστα Σημίτη και του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας έχει σφραγιστεί από τα έργα και τα λόγια των δύο αυτών αντρών, αναφέροντας για τον Κώστα Σημίτη ότι ήταν αυτός που πρόσφερε στην χώρα μας τον σύγχρονο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, ενώ για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι ήταν αυτός που σε κρίσιμες στιγμές για την χώρα μας και το μέλλον της έδειξε πρωτόγνωρο  πολιτικό σθένος, με προσωπικό κόστος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη «Ελλάδα μια χώρα παραδόξως νεωτερική»,  φιλοδοξεί να προτείνει μια νέα ματιά στα βασικά χαρακτηριστικά και τις δομικές τάσεις της πορείας της Ελλάδας στη νεωτερικότητα, πρακτικά από τη σύστασή της σε εθνικό κράτος. Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο συγγραφέας «Νέα ματιά δεν σημαίνει «ανακαλύπτω την πυρίτιδα» αλλά επιχειρώ να συνδυάσω με διαφορετικό τρόπο και να δώσω διαφορετικό βάρος στις διαδικασίες που διαμόρφωσαν την εθνική μας ζωή. Δεν προτείνω άλλη μια ιστορία της νεότερης Ελλάδας, έχουμε άλλωστε πολλές και καλές, εξάλλου δεν είμαι ιστορικός. Προτείνω ένα νέο ερμηνευτικό πλαίσιο που συνδυάζει την ανωτέρω ιστοριογραφική παραγωγή με την ιστορική κοινωνιολογία και την πολιτική επιστήμη. Αυτοί οι δύο επιστημονικοί κλάδοι διαμορφώνουν τον «φέροντα οργανισμό» που συμπληρώνεται με ιστορικό υλικό όπου και όσο είναι αναγκαίο. Το εγχείρημα οργανώνεται σε δύο μέρη τα οποία μάλιστα μπορούν να διαβαστούν ξεχωριστά και αυτοτελώς. Στο πρώτο εξετάζω τα κυρίαρχα ερμηνευτικά σχήματα που προτάθηκαν από την επιστημονική κοινότητα για την κατανόηση αυτής της πορείας. Πρακτικά, εξετάζω πώς οι γενιές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας είδαν την Ελλάδα. Ή ακριβέστερα, πώς οι ιστορικοί και οι κοινωνικοί επιστήμονες της μεταπολιτευτικής περιόδου, αξιοποιώντας τόσο τη γνώση της εποχής τους όσο και την κληρονομιά των προηγούμενων, πρότειναν στην ελληνική κοινωνία να δει τον εαυτό της. Στο δεύτερο μέρος επιχειρώ μια νέα σύνθεση της γνώσης για την «ελληνική περίπτωση» που έχει εν τω μεταξύ παραγάγει η ιστοριογραφία και η ιστορική κοινωνιολογία. Αποδέκτης του βιβλίου δεν είναι μόνο οι «ειδικοί», αλλά ο ενήμερος αναγνώστης που αγωνιά για την τύχη αυτού του τόπου.»

πηγή: patrisnews.gr