ΑρχικήΠαραπολιτικά10.000 ευρώ «για κάθε μελλοντική προσβολή της προσωπικότητάς του» ζητάει ο Τσίπρας

10.000 ευρώ «για κάθε μελλοντική προσβολή της προσωπικότητάς του» ζητάει ο Τσίπρας

Κατά της ενέργειας του Αλέξη Τσίπρα να ασκήσει αγωγή κατά δύο δημοσιογράφων, του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη και του αρθρογράφου των «Νέων» Γιώργου Παπαχρήστου, για όσα έγραψαν για το εξοχικό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Σούνιο, πήρε η ΕΣΗΕΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σταθερά καλές σχέσεις, είναι ενδεικτική της αμηχανίας, αν όχι ενόχλησης που έχει προκαλέσει η ενέργεια του κ. Τσίπρα να απαιτήσει 1 εκατ. ευρώ από τον καθένα για «αποκατάσταση ηθικής βλάβης», σε ένα ευρύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, που διαβάζει πίσω από την πράξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια απόπειρα εκφοβισμού και προληπτικής λογοκρισίας του Τύπου γενικά. Αυτό, την προσπάθεια δηλαδή φίμωσης των «ενοχλητικών» ΜΜΕ και ομηρίας των ενοχλητικών δημοσιογράφων, επεσήμαναν σε ανακοινώσεις τους ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, αυτό κατέδειξαν και στο πρωτοσέλιδό τους την Τετάρτη «Τα Νέα», αυτό επεσήμανε στο άρθρο του στην εφημερίδα ο Μιχάλης Μητσός: «Κύριος στόχος, ο εκφοβισμός».
Διότι δεν είναι μόνο το οικονομικά εξοντωτικό της απαίτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για τους δύο εναγόμενους δημοσιογράφους –είναι και το ότι ο κ. Τσίπρας απαιτεί το εξής εξωφρενικό: ζητάει να του καταβάλλονται και 10.000 ευρώ «για κάθε μελλοντική προσβολή της προσωπικότητάς του»!
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΗΕΑ για τις αγωγές πολιτικών κατά δημοσιογράφων
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αγωγές του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου, εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων.
Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα και επαναλαμβάνει τη πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα θέματα που προκύπτουν από την δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων.