ΑρχικήΟικονομίαΤo «πάρτι» για τα ελληνικά ομόλογα και η πιθανότητα ένταξης...

Τo «πάρτι» για τα ελληνικά ομόλογα και η πιθανότητα ένταξης στο νέο QE

Πρόθυμος να προσφέρει ένα«νομισματικό δώρο» με μακρινή ημερομηνία λήξεως για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ευρωζώνη εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΕΚΤ  Μάριο Ντράγκι.

Το μήνυμά του από τη Σίντρα της Πορτογαλίας, όπου διεξάγεται η ετήσια σύνοδος των κεντρικών τραπεζών ήταν,  ότι, αν η στασιμότητα του ευρω-πληθωρισμού συνεχιστεί, είναι έτοιμος να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, αλλά και επανεκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η δήλωσή του πυροδότησε ράλι για τους κρατικούς τίτλους όλης της ευρωζώνης και ειδικά αυτούς της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αφού οι επενδυτές έσπευσαν να προεξοφλήσουν την κάθετη πτώση των αποδόσεων, που θα φέρει ένα νέο QE, και να τοποθετηθούν στα σημερινά επίπεδα επιτοκίων (και τιμών).

Για την Ελλάδα, η πτώση των αποδόσεων των τίτλων αναφοράς η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες, επιταχύνθηκε. Το ελληνικό πενταετές ομόλογο έφτασε σε ιστορικά χαμηλά και διαπραγματευόταν για αρκετές ώρες με απόδοση ακόμη και κάτω από 1,3%. Το δεκαετές ομόλογο συνέχισε να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να σταθεροποιείται σε αποδόσεις κοντά στο 2,5%.

Ακόμη κι αν το δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ξεκινήσει και πάλι χωρίς την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται ακόμη μακριά από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ), οι μειώσεις των αποδόσεων σε επίπεδο ευρωζώνης θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπαρασύρουν και τους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι έχουν μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών λόγω των υψηλότερων αποδόσεων που προσφέρουν. Ετσι δημιουργείται ένα σκηνικό μέσα στο οποίο μπορεί να επιταχυνθούν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και η χώρα μας κάποια στιγμή να ενταχθεί στο νέο QE.

Ο κ. Ντράγκι έχει αποκλείσει κάθε σκέψη για αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα του 2020, και χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε μειώσεις αν χρειαστεί. Στη μετάφρασή τους για την ελληνική οικονομία, οι μειώσεις επιτοκίων του ευρώ θα βοηθήσουν, σε συνδυασμό και με τη μείωση του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων στις εμπορικές τράπεζες, τη φθηνή χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.