ΑρχικήΟικονομίαΣήμερα οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Σήμερα οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Με την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση να έχει μόλις ξεκινήσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η Κομισιόν ανακοινώνει σήμερα τις καλοκαιρινές της προβλέψεις για τις οικονομίες των κρατών-μελών και επομένως και για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις ανοιξιάτικες προβλέψεις που είχαν ανακοινωθεί τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι φέτος στην Ελλάδα η ύφεση θα κυμανθεί στο 9,7%, που ήταν το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα-μέλος, και κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 7,7%.

Ως βασικές αιτίες για τη συγκεκριμένη τότε εκτίμηση ήταν η μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό (του οποίου τα έσοδα κατά 70% αντιστοιχούν στους καλοκαιρινούς μήνες), αλλά και η ύπαρξη πολλών μικρών επιχειρήσεων. Αντίθετα, για το 2021 η Κομισιόν προέβλεπε ότι  η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι η ισχυρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη, φτάνοντας στο 7,9%, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των απωλειών της φετινής χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει αλλάξει τις αρχικές της εκτιμήσεις, ότι δηλαδή η ύφεση φέτος μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 8% (7,9% σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν τον Μάιο).

Στην έκθεση για τον απολογισμό των προγραμμάτων σταθερότητας επισημαίνεται επίσης από την Κομισιόν ότι η Ελλάδα το 2019 πέτυχε την 3η ταχύτερη απομείωση του δημόσιου χρέους μετά την Κύπρο και την Ιρλανδία. Παρόλα αυτά παραμένει ένα από τα κράτη με πολύ υψηλό χρέος.

Επίσης αναφέρεται ότι την προηγούμενη δεκαετία η δημοσιονομική προσαρμογή που κατέστη εφικτή στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά, με δεύτερη αυτή της Ιρλανδίας.  Μάλιστα επισημαίνει ότι αντιθέτως επεκτατική δημοσιονομική πολιτική την προηγούμενη δεκαετία ακολούθησαν η Γερμανία, η Εσθονία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο.

Κάνει λόγο επίσης για τεράστιο επενδυτικό κενό που υπήρχε στην Ελλάδα πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση. Εκτιμά πως είναι το πιο μεγάλο ανά την ΕΕ.

Επιπλέον, προβαίνει στην εκτίμηση πως η Πανδημία  “αναμένεται να προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων”  αλλά με παράλληλη μείωση των δημόσιων αποταμιεύσεων. Η αύξηση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων το 2020 αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που καταγράφηκε μετά την οικονομική κρίση το 2009. Μάλιστα, εκτιμάται πως ναι μεν στη Γερμανία και στην Ολλανδία  αναμένονται υψηλά επίπεδα αποταμίευσης (άνω του 30% του ΑΕΠ), αλλά “η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γερμανία αναμένεται να σημειώσουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις”. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις θα συνοδεύονται από “ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις των δημόσιων αποταμιεύσεων, οι οποίες για το σύνολο της ζώνης του ευρώ θα είναι διπλάσιες από το 2009” επισημαίνεται.