ΑρχικήΟικονομίαΠΟΜΙΔΑ: Τα SOS για τα αδήλωτα τετραγωνικά

ΠΟΜΙΔΑ: Τα SOS για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Τα σημεία – κλειδιά, που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες με… ξεχασμένα τετραγωνικά, παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Ειδικότερα, με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων να θεωρείται από πολλούς δεδομένη, το προεδρείο της Ομοσπονδίας επισήμανε τα εξής:

1) Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) πρέπει να δηλώνονται επιφάνειες πάσης φύσεως κτισμάτων, είτε νομίμων είτε αυθαιρέτων, ακόμη και μη τακτοποιημένων ή νομιμοποιημένων, εντός ή εκτός σχεδίου.

2) Οι κοινόχρηστοι χώροι χρεώνονται μόνο με δημοτικά τέλη και όχι με Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ). Γι’ αυτό θα πρέπει να δηλώνονται ως ηλεκτροδοτούμενοι από τους αριθμούς παροχής κύριας χρήσης και όχι από τους αριθμούς παροχής των κοινόχρηστων ρολογιών καταμέτρησης του ρεύματος.

3) Οι ιδιοκτήτες, των οποίων τα ακίνητα έχουν αλλάξει χρήση, από επαγγελματική στέγη σε κατοικία, θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσουν αυτή την αλλαγή στους Δήμους, καθώς τα δημοτικά τέλη, με τα οποία χρεώνονται οι επαγγελματικοί χώροι, είναι τετραπλάσια αυτών, που ισχύουν για τις κατοικίες.

4) Τα πρόστιμα λόγω μη δήλωσης στους Δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι υπέρογκα (ενδέχεται να φτάσει και το 200% για τον ΤΑΠ και το 100% για τα δημοτικά τέλη).  

5) Τα κτίσματα, των οποίων διεκόπη η ηλεκτροδότηση, επιβαρύνονται με ΤΑΠ, το οποίο οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής.

6) Για εκείνα, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ, ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη μέχρι την 31η-12-2019, ενώ από την 1η-1-2020 θα επιβαρύνονται μόνο με ΤΑΠ.

Θ. Δήμα (ΣΟΔΙΑ): «Τιμές 2019 σε τουλάχιστον μία διετία» 

Δύο με τρία χρόνια θα απαιτηθούν, προκειμένου τα εισοδήματα των ιδιοκτητών, που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσω πλατφορμών, όπως η AirBnb, να επιστρέψουν στα επίπεδα προ κορονοϊού.

Αυτό τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου της Οικονομίας του Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), κυρία Θεοδώρα Δήμα, κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου μελών της ΠΟΜΙΔΑ, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο διάστημα καταγράφονται σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές/διανυκτέρευση. «Οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες, που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, έχουν ανακαινίσει, εξοπλίσει και επιπλώσει τα καταλύματα, οπότε πολύ δύσκολα θα επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση. Συνεπώς, προσπαθούν και υπάρχει αυτή η τάση, την οποία, μάλιστα, προμοτάρει και η AirBnb, να μισθώνουν με τον μήνα, με το τρίμηνο ή και το εξάμηνο. Έτσι, γίνονται και μεγαλύτερες εκπτώσεις», σχολίασε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ήδη προσπαθούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι στην τιμολόγησή μας, για να έχουμε κρατήσεις. Τον Ιούνιο δεν δουλέψαμε καθόλου, αλλά ούτε και τον Ιούλιο. Η μείωση ‘αγγίζει’ το 80%. Όταν κάτι μειώνεται, ειδικά ο τουρισμός, αργεί πάρα πολύ να ανακάμψει. Θα δούμε, δηλαδή, μακροπρόθεσμα τις τιμές του 2019. Ένα ακίνητο στη Μύκονο, που πέρυσι μισθωνόταν έναντι 150 ευρώ/ημέρα, τώρα μπορεί να είναι στα 50 ευρώ και σίγουρα του χρόνου δεν θα είναι 150 ευρώ. Θα πάρει τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, για να επανέλθουμε στις περυσινές τιμές».

Ν. Κεχαγιάογλου: «Ασφάλιση στους κοινόχρηστους χώρους»

Την ανάγκη να αποκτήσουν οι ιδιοκτήτες ασφαλιστική συνείδηση υπογράμμισε από την πλευρά του, ο ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Νίκος Κεχαγιάογλου. «Πριν από λίγες εβδομάδες, δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο Παγκράτι, κάηκαν σπίτια μιας πολυκατοικίας. Από τα 24 διαμερίσματα, μόλις τα τρία ήταν ασφαλισμένα και τα οποία ανήκαν σε έναν ιδιοκτήτη – μέλος της Ομοσπονδίας, ο οποίος είχε προνοήσει να διαθέσει περί τα 70 ευρώ για το καθένα, συμμετέχοντας στο ασφαλιστικό πρόγραμμα, που προσφέρουμε από το 2004 και συνεχώς βελτιώνεται σε συνεργασία με την Anytime», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Ο ίδιος θα αποζημιωθεί. Η ιδιοκτησία του, ωστόσο, υποβιβάζεται, όταν έχει δίπλα του ένα καμένο ακίνητο».

Όπως εξήγησε, ένα σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να ασφαλιστεί για φωτιά με 50 ευρώ – 60 ευρώ. Εάν πρόκειται για σεισμό, τότε το κόστος υπολογίζεται σε 100 ευρώ ή 120 ευρώ τον χρόνο. «Όταν συμβεί μία ζημιά στους κοινόχρηστους χώρους και είναι ανασφάλιστοι είναι πολύ δύσκολο να φτιαχτούν. Κάποιος θα έχει χρήματα να συνεισφέρει το μερίδιό του και κάποιος άλλος όχι», κατέληξε.