ΑρχικήΟικονομίαΙστορική έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Ιστορική έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία, ενώ προανήγγειλε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας,  μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η ελληνική οικονομία δείχνει να βελτιώνεται σημαντικά, ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι η χώρα θα βγει στις αγορές, λέγοντας ότι «Σήμερα θα βγούμε στις αγορές με 15αετές ομόλογο».

Ωστόσο, τόνισε πως χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να σταθεροποιηθεί η οικονομία και ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που θα είναι ο ίδιος ευχαριστημένος.

Ξεκινά η νέα έξοδος – Εντολή ΟΔΔΗΧ σε αναδόχους

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2% και περίπου 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (40 μ.β).

O Οργανισμός έδωσε σήμερα το μεσημέρι εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία και σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, εκτός απρόοπτου και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Η έκδοση είχε προετοιμαστεί εδώ και μέρες, μετά από τηλεδιασκέψεις με τους Primary dealers, και τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και ο ΟΔΔΗΧ περίμεναν τις εξελίξεις γύρω από την πολιτική αστάθεια της Ιταλίας, καθώς υπήρχε ενδεχόμενο – όπως είχε συμβεί στο παρελθόν – να μεταδοθούν τυχόν τριγμοί και στην ελληνική αγορά.

Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη το 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.

Τι σημαίνει η έξοδος στις αγορές

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση-έκπληξη από τον οίκο Fitch και τα σχέδια της Αθήνας για νέα έξοδο στις αγορές τροφοδοτούν δυναμικό ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ο ΟΔΔΗΧ, προχωρά στην έκδοση ενός νέου 15ετούς ομολόγου, μία έκδοση-ορόσημο καθώς η λήξη του τίτλου «πέφτει» σε ένα έτος (2035) όπου το ελληνικό χρέος δεν έχει κριθεί βιώσιμο από το Eurogroup.

Το σχέδιο «Ηρακλής» και τα «Κόκκινα» Δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε και για τις τράπεζες και τα δάνεια, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει σιγά σιγά να διευκολύνουν τον κόσμο αλλά όχι στο επιθυμητό επίπεδο.

Επιπλέον, τόνισε πως για να δοθούν δάνεια θα πρέπει οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν από κάπου κεφάλαια, γι’αυτό υπάρχει το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τα κόκκινα δάνεια, ενώ επεσήμανε πως η ρευστότητα θα ενισχυθεί το 2020.

Συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης των χρεών των πολιτών

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς στις πρώτες κατοικίες, που πρόκειται να αρχίσουν από τον Απρίλιο, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η προστασία της πρώτης κατοικίας σταμάτησε μετά το τέλος του 2019, απλά πήρε παράταση για 4 ακόμα μήνες.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης των χρεών των πολιτών.

Αυτό θα συμπεριλαμβάνει:

–    Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη

–    Θα βγαίνουν στη «φόρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

–    Δίκτυ ασφαλείας ευάλωτων νοικοκυριών

«Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και οι ενέργειες που θα οδηγήσουν στην σταθεροποίηση έχουν δρομολογηθεί», προσέθεσε ο ίδιος.

«Η χώρα έχει κερδίσει αξιοπιστία στο εξωτερικό

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας, επεσήμανε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, είπε ότι για να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας θα πρέπει να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός που ψήφισαν. Η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου είναι η κεντρική φιλοσοφία που θα ακολουθήσουν.

Παράλληλα, ο υπουργός εκτίμησε ότι η εξεύρεση του δημοσιονομικού χώρου να βρεθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο για να επέλθουν οι μειώσεις των φόρων πέραν του προϋπολογισμού.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε, επίσης, οτι η χώρα έχει κερδίσει αξιοπιστία στο εξωτερικό.

Για το ασφαλιστικό

Αναφερόμενος στο ζήτημα που τέθηκε με τον κ. Βρούτση, είπε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το ασφαλιστικό.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «οφείλουμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο ώστε να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας».

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα υπάρξει 0,9% μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.