Η πανδημία «παγώνει» τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων

19 mins read

Η Ελλάδα προ κορωνοϊού βρισκόταν ξεκάθαρα σε ανοδική τάση σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων για την πιστοληπτική της ικανότητα, με την πλειονότητα των αναλυτών να σημειώνουν πως το 2020 θα είναι ένα έτος πολλαπλών αναβαθμίσεων για τη χώρα.

Σύμφωνα με το MarketNews.gr , η πανδημία και οι σοβαρές επιπτώσεις της σε οικονομία και επιχειρήσεις έχουν σβήσει τις πολλαπλές αναβαθμίσεις για την χώρα τους αλλά για όλες τις οικονομίες διεθνώς.

Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι πως είναι απίθανο οποιαδήποτε χώρα να δει αναβάθμιση το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία είναι στα πρόθυρα της ύφεσης, και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι αλώβητη σε αυτό. Ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, η Ελλάδα ίσως βρεθεί στην… πλεονεκτική θέση του να καταφέρει να διατηρήσει την αξιολόγησή της σταθερή στη διάρκεια αυτής της κρίσης, χάρη στο δίχτυ ασφαλείας του έκτακτου QE και του υψηλού cash buffer, τη στιγμή που κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Όπως σημειώνει η Nomura, είναι ξεκάθαρο πως η ύφεση και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις διεθνώς τα οποία ενισχύονται, θα “χτυπήσουν” τα δημόσια οικονομικά και θα ασκήσουν καθοδική πίεση στα κρατικά ratings.

“Η αναγκαία πολιτική απάντηση για τον περιορισμό της πανδημίας θα οδηγήσει σε απότομη άνοδο του ελλείμματος και του δείκτη χρέους της γενικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της επιδείνωσης των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα”. Αυτό σημείωσε η Fitch όταν υποβάθμισε το Ηνωμένο Βασίλειο πριν μερικές ημέρες, και σύμφωνα με την Nomura το ίδιο θα ισχύσει για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι αναμένει αρνητικές τάσεις στις αξιολογήσεις των S&P, Fitch και Moody’s στο βραχυπρόθεσμο διάστημα τόσο σε ό,τι αφορά τις χώρες όσο και τους τραπεζικούς τους κλάδους.

Από την πλευρά της η UBS τοποθετεί ωστόσο την Ελλάδα στις χώρες που δεν αναμένεται να δουν υποβάθμιση του rating τους. Σημειώνεται πως αυτόν τον μήνα, στις 24 Απριλίου, αναμένεται η ετυμηγορία για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τόσο από την S&P όσο και από την DBRS, οι οποίες δίνουν αυτή τη στιγμή, θετικές προοπτικές για τη χώρα.

Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, οι χώρες για τις οποίες δεν αναμένεται υποβάθμιση και των οποίων τα ratings ωστόσο είναι πιο ευάλωτα σε μία πιθανή παρατεταμένη οικονομική διαταραχή, είναι η Ελλάδα, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Νέα Ζηλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Η Ελλάδα, κατά την UBS, μπορεί να μετριάσει αυτό το σοκ λόγω της πανδημίας στην οικονομία της σε κάποιο βαθμό μέσω του μεγάλου αποθέματος ρευστότητας που διατηρεί, αλλά οι αξιολογήσεις της από τους οίκους είναι πιθανό να παραμείνουν στη ζώνη του “BB” και κάτω από το investment grade.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, για τα οποία έχει γυρίσει τη στάση της σε sell από buy μετά και την ένταξη της Ελλάδας στο έκτακτο QE της ΕΚΤ, σημειώνει ότι προτιμά τους τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας και έως τα 5 έτη.

Facebook Comments