ΑρχικήΟικονομίαΕυκαιρία ή κίνδυνος για τις αγορές ο κορωνοϊός;

Ευκαιρία ή κίνδυνος για τις αγορές ο κορωνοϊός;

Οι παγκόσμιες αγορές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες και μηνιαίες απώλειες από τον Αύγουστο του 2019 την εβδομάδα που πέρασε και τον μήνα Ιανουάριο.

Καθώς, σύμφωνα με το MarketNews.gr, οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα έτρεψαν τους επενδυτές σε φυγή από το ρίσκο και προς την πόρτα των «ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων».

Το ελληνικό Χρηματιστήριο έμεινε και αυτό χωρίς… αντισώματα απέναντι στο ιό και έχασε μέσα σε μία εβδομάδα όσα κέρδη σημείωνε από τις αρχές του μήνα, στέλνοντας τον Ιανουάριο στο «κόκκινο».

Ο χρυσός κατέγραψε τον καλύτερο μήνα μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο, ενώ οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων βυθίστηκαν σε χαμηλά πέντε μηνών και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη επίσης υποχώρησαν με τα κρατικών ομόλογα της ευρωπεριφέρειας και κυρίως τα ελληνικά και τα ιταλικά να ξεχωρίζουν. .

Το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του από το Νοέμβριο του 2018, ενώ  οι οικονομολόγοι των επενδυτικών οίκων προχώρησαν σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη του κινεζικού και του παγκόσμιου ΑΕΠ καθώς οι διαταραχές στις μετακινήσεις και οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη της Κίνας που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο..

Η Citigroup αναθεώρησε τις ετήσιες προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας σε 5,5% το 2020 από 5,8%. Η τράπεζα επίσης μείωσε τις προσδοκίες ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου στο 4,8% από 6% το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η JPMorgan μείωσε τις προβλέψεις της για παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,3% για αυτό το τρίμηνο.

Όπως σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ακόμη και με τα αυστηρά μέτρα περιορισμού και πιθανή αντίδραση από τον μέτωπο της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην Κίνα, η πίεση στην ανάπτυξη του α’  τριμήνου 2020 θα είναι σημαντική. Ωστόσο, εάν υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική απάντηση, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι πιθανό να περιοριστούν σε 1-2 τρίμηνα. Το σίγουρο είναι λοιπόν πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς πόσο γρήγορα και για πόσο διάστημα ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs το αμερικανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει 0,4% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο, ωστόσο θα μπορέσει να καλύψει αυτήν την πτώση στο β’ τρίμηνο του έτους.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι πως μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει υποχωρήσει και επιβραδύνει ή υπάρξει κάποιο αντίδοτο, οι διεθνείς αγορές δεν αναμένεται να αποφύγουν τους τριγμούς και τις αναταράξεις. Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης Moodys’ προειδοποίησε πως μία πανδημία του κορωνοϊού θα ήταν ο χειρότερος “μαύρος κύκνος” που έχουν βιώσει αγορές και οικονομία καθώς οι επιπτώσεις της θα ήταν πολύ σοβαρότερες από αυτές που βιώσαμε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη Μεγάλη Ύφεση του 2008-2009.

Τα διεθνή χρηματιστήρια «χτυπήθηκαν» από τον κορωνοϊό σε μίας στιγμή που πολλοί βασικοί δείκτες σημείωναν ράλι και κατέγραφαν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ για το Χ.Α το οποίο βέβαια απέχει κατά 85% από τα ιστορικά ψηλά του, ήρθε σε μία στιγμή όπου είχε επιστρέψει στα υψηλά πενταετίας έχοντας καταγράψει τις υψηλότερες αποδόσεις διεθνώς το 2019.

Ο κορωνοϊός λοιπόν ίσως ήταν η ευκαιρία που έψαχνα πολλοί στην αγορά να ρευστοποιήσουν τα σημαντικά κέρδη του τελευταίου διαστήματος. Ίσως όμως, και μένει να αποδειχθεί, απλά αποτέλεσαν τη σκανδάλη για ένα sell-off που έτσι και αλλιώς θα ερχόταν.

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο κορωνοϊός αποτελεί την ευκαιρία ή τον μεγάλο κίνδυνο των αγορών, με τις απόψεις των αναλυτών να διίστανται.

Η Citigroup εκτιμά πως είναι ξεκάθαρα μία ευκαιρία και σύστησε στους επενδυτές να αγοράσουν την βουτιά που σημειώνουν οι μετοχές. Όπως σημείωσε, κάποιοι μπορεί να ανησυχούν ότι η τρέχουσα βουτιά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή της επόμενης μεγάλης bear market. Έτσι και αλλιώς, η bull market μετρά ήδη 11 χρόνια. Ωστόσο οι δείκτες της Citi δείχνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι μπήκαμε σε bear market. Το παγκόσμιο ράλι που σημειώθηκε στις αρχές του νέου έτους,  έστελνε “σήματα” ότι δεν θα πρέπει κανείς να κυνηγήσει πολύ έντονα τις μετοχές και να είναι πλέον προσεκτικός. Ωστόσο, το τρέχον sell-off έλυσε αυτό το “πρόβλημα”. Έτσι, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας,  όσο μεγαλύτερη είναι η βουτιά, τόσο πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική για αγορά αυτού του sell-off.

Και η JP Morgan εκτιμά ότι η τρέχουσα πτώση δημιουργεί ευκαιρίες. Όταν υπάρξουν ανησυχίες για θέματα υγείας είτε τοπικά είτε παγκόσμια, ή για τρομοκρατικά χτυπήματα, η ιστορία έχει δείξει ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή δημιουργούνται αγοραστικές ευκαιρίες, σημειώνει.

H Societe Generale πάντως διαφωνεί. Συστήνει στους επενδυτές να μην αυξήσουν τις θέσεις τους σε μετοχές και να μην ακολουθήσουν τη γνωστή συμβουλή «buy the dip», ενώ εκτιμά ότι θα σημειωθεί διόρθωση της τάξης του 10% στις αγορές.

Συμπερασματικά, το τρέχον περιβάλλον είναι μόνο για τους… τολμηρούς. Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για το πόσο… μαύρος θα καταλήξει να είναι ο… κύκνος του κορωνοϊού.