ΑρχικήΟικονομίαDBRS: Ενισχύονται οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

DBRS: Ενισχύονται οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Σύμφωνα με το MarketNews.gr, οι ελληνικές τράπεζες, τονίζει, σημειώνουν επίσης κάποια πρόοδο στην ενίσχυση των καθαρών κερδών και της κεφαλαιοποίησης τους, αυτό σημειώνει η DBRS σε νέα έκθεσή της επισημαίνοντας πως θεωρεί ότι η επιτυχής εκτέλεσή τους είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών των τραπεζών.

Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον μαζί με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει στην ομαλοποίηση του τραπεζικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Η αναμενόμενη επιτάχυνση των δομικών μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και την ενίσχυση των επενδύσεων, αναμένεται να στηρίξουν τη μελλοντική δυναμική ανάπτυξης της χώρας, όπως σημειώνει ο οίκος. Αυτό, μαζί με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των τραπεζών για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση των βασικών μεγεθών των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Η διαχείριση του υψηλού επιπέδου των NPEs) παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τέσσερις τράπεζες, όπως επισημαίνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης. Στα τέλη Ιουνίου του 2019, το σύνολο των NPEs ανερχόταν κοντά στα 80 δισ. ευρώ, ή περίπου το 43% των συνολικών δανείων. Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2019 στον SSM, οι τράπεζες επιδιώκουν να μειώσουν τα επίπεδα NPE κάτω από τα 60 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019 και σε περίπου 25 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021. Η σημαντική μείωση προβλέπεται να επιτευχθεί με οργανικές και μη οργανικές δράσεις. Έως τώρα έχουν βασιστεί περισσότερο σε οργανικές λύσεις για να μειώσουν το απόθεμα των NPEs, ωστόσο, πιο πρόσφατα έχουν στραφεί σε μη οργανικές λύσεις ενώ πωλήσεις χαρτοφυλακίων ή / και οι τιτλοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού οδήγησε σε ενίσχυση της κερδοφορίας του κλάδου τα τελευταία τρίμηνα,  η κεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών βελτιώθηκε επίσης, ενώ δύο τράπεζες (Πειραιώς και Εθνική) εξέδωσαν τίτλους Tier 2 στα μέσα του 2019, γεγονός το οποίο ο οίκος χαρακτηρίζει “ορόσημο” για τον κλάδο. Δεδομένων των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί, η DBRS θεωρεί ότι η επιτυχία και στα δύο μέτωπα είναι κρίσιμη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν δύο σχέδια ( του ΤΧΣ και της ΤτΕ) για την παροχή συστημικής λύσης για τα NPEs και η DBRS θεωρεί ότι η εφαρμογή οποιουδήποτε από τα σχέδια αυτά θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών. Σε ότι αφορά το σχέδιο APS του ΤΧΣ, ο οίκος σημειώνει πως περαιτέρω λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, με την εφαρμογή του να αναμένεται εντός του 2019. Σε ότι αφορά το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως σημειώνει, η πρόοδος μέχρι σήμερα είναι περιορισμένη. Αν εγκριθεί, η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης των τραπεζών, η οποία είναι επί του παρόντος αδύναμη, καθώς και οι τέσσερις τράπεζες διαθέτουν στο ρυθμιστικό τους κεφάλαιο υψηλές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTCs).