«Αντίδοτο» στα μηδενικά επιτόκια των προθεσμιακών αναζητούν οι καταθέτες

25 mins read

Διέξοδο από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, που έχει μηδενίσει τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, αναζητούν οι Έλληνες, στρέφοντας το… βλέμμα σε πιο εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμιακές αποτελούσαν ανέκαθεν το αγαπημένο «καταφύγιο» των νοικοκυριών, τοποθετώντας μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο σε αυτές το 54,3% της περιουσίας τους (116,7 δισ. ευρώ), πλέον κοιτούν πιο εναλλακτικές λύσεις. «Η λύση της προθεσμιακής κατάθεσης για λόγους απόδοσης δεν υφίσταται πλέον», ανέφερε σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, εστιάζοντας στις εκτιμήσεις, που θέλουν τις αγορές να προεξοφλούν αρνητικά επιτόκια κατά την επόμενη πενταετία.

«Έχει καταστεί κοινός τόπος ότι η ευρωπαϊκή οικονομία κατευθύνεται προς το λεγόμενο υπόδειγμα του 1% (1% ανάπτυξη, 1% πληθωρισμός και όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος να κατευθύνεται στο 1% των πλουσιότερων πολιτών). Μιλάμε για μία τάση, η οποία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα ή δύο χρόνια», σημείωσε από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου της Eurobank, κ. Τάσος Αναστασάτος, για να προσθέσει: «Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει την ίδια νομισματική πολιτική. Έτσι, τα επιτόκια θα συνεχίσουν να κινούνται στα σημερινά ή πολύ κοντινά επίπεδα, ήτοι μηδενικά για την κύρια αναχρηματοδότηση και -50 μονάδες βάσης για τις καταθέσεις μίας ημέρας».

Ποιες είναι οι εναλλακτικές των καταθετών

«Στροφή» σε πιο εναλλακτικά προϊόντα επιχειρούν πολλοί από τους καταθέτες, που είναι διατεθειμένοι να περιμένουν, αλλά και να ρισκάρουν, προκειμένου να… αυγατίσουν τα χρήματά τους. «Μία λύση θα ήταν τα αμοιβαία κεφάλαια. Όποιος επενδύει σε αυτά ξέρει πως τη διαχείριση αναλαμβάνουν οι ειδικοί», υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., κ. Θεοφάνης Μυλωνάς, για να συνεχίσει: «Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι πως η απόδοση σχετίζεται πάντα με το ρίσκο, που θέλουμε να πάρουμε. Οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και ο ορίζοντας της επένδυσης μεσο-μακροπρόθεσμος».

Έστω ότι μία οικογένεια μπορεί να αποταμιεύει 100 ευρώ/μήνα. Στην 20ετία και με το επιτόκιο της προθεσμιακής να είναι 0%, το τελικό ποσό, που θα πάρει, θα είναι 24.000 ευρώ. Στον αντίποδα, επενδύοντας σε ένα προιόν, με θεωρητική απόδοση στο 3%, θα λάβει μετά από, επίσης, 20 χρόνια, 32.830 ευρώ. Εάν δε, αυξήσει την αποταμίευση στα 150 ευρώ/μήνα, τότε το όφελος «αγγίζει» τα 49.245 ευρώ. «Με αυτό το παράδειγμα θέλουμε να δείξουμε την τεράστια δύναμη του ανατοκισμού», κατέληξε.

Κατανομή αποταμιεύσεων και σύγκριση με Ευρώπη

Πέρα από τις προθεσμιακές καταθέσεις, τα ελληνικά νοικοκυριά επιλέγουν να τοποθετούν τις αποταμιεύσεις τους σε μετοχές (σε ποσοστό 23,9% έναντι 18,4% στην Ευρώπη), ενώ ακολουθούν τα μετρητά με 10,3%, άλλες απαιτήσεις με 3,2%, τα επενδυτικά κεφάλαια με 2,6% και τα λοιπά χρεόγραφα με 1,3%. Μικρή απήχηση έχουν τα συνταξιοδοτικά/ασφαλιστικά προιόντα, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι τα επιλέγουν σε ποσοστό 33,4%.

Στην οκταετία 2011 – 2019, πάντως, έκαναν… φτερά πάνω από 42 δισ. ευρώ αποταμιεύσεις, με τα ελληνικά νοικοκυριά να θυσιάζουν το… κομπόδεμα, προκειμένου να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο. «Η αποταμίευση στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν χαμηλότερη από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Κινούταν κατά μέσο όρο γύρω στο 7%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ‘άγγιζε’ το 12%. Κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε περαιτέρω και πέρασε σε αρνητικό έδαφος», εξήγησε ο κ. Αναστασάτος, εκτιμώντας πως σταδιακά και όσο βελτιώνονται εισοδήματα και προσδοκίες αυτή θα ανακάμπτει. «Όπως η οικονομία της χώρας ανακάμπτει από το 2017 και μετά, έτσι και η διαφορά μεταξύ διαθέσιμων εισοδημάτων και ιδιωτικής κατανάλωσης αρχίζει σταδιακά να συρρικνώνεται. Η εκτίμησή μας είναι ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους – αρχές του 2021 η αποταμίευση θα έχει περάσει σε θετικό έδαφος», κατέληξε.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα