€33,4 δισ. θα βάλει στα ταμεία της η Ελλάδα – Πέτσας: «Δεν θα το ξοδέψουμε, θα το επενδύσουμε»

28 mins read

Τη χορήγηση στην Ελλάδα του ποσού των 43,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου που παρουσίασε για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το καθαρό όφελος για την Ελλάδα με βάση την πρόταση αυτή ανέρχεται σε 33,4 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το ποσό των 43,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 5,8% των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΑΕΠ της ΕΕ ανέρχεται σε 1,3%. Το καθαρό ποσό των 33,4 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 17,8% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ μόνο η Κροατία και η Βουλγαρία προτείνεται να έχουν μεγαλύτερο καθαρό όφελος ως ποσοστό του ΑΕΠ τους (22,4% και 19,3%, αντίστοιχα), αλλά με μικρότερα απόλυτα ποσά (12,1 και 11,7 δισ. ευρώ, αντίστοιχα). Τα μεγαλύτερα ποσοστά από το Ταμείο Ανάκαμψης προτείνεται να λάβουν δύο άλλες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (20,4%) και η Ισπανία (19,9%).

Νωρίτερα:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα φιλόδοξο «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το «Ταμείο Ανάκαμψης»:

– Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.
– Να είναι ευέλικτο.
– Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.
– Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ένα γενναίο βήμα το οποίο αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μπορεί να δράσει αποφασιστικά προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών. Με κινητήριες δυνάμεις την αλληλεγγύη, τη σύγκλιση και τη συνοχή, η ΕΕ μπορεί να βγει πιο ισχυρή και από αυτή την κρίση.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο «χρηματοδοτικό πακέτο» που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της. Η Κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.

Νωρίτερα

Μεγαλύτερο ποσό, που φθάνει τα 750 δισ. ευρώ, θέλει να ρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη μάχη για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, με την Κομισιόν να προσβλέπει σε ένα συνδυαστικό μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε να γεφυρώσει τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πληροφορίες του γερμανικού δικτύου n-tv, στόχος της Κομισιόν είναι ένα γενναίο πακέτο 750 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εκ του συνολικού ποσού, μισό τρισ. ευρώ θα αφορούν μη-επιστρεπτές επιχορηγήσεις, ενώ τα υπόλοιπα 250 δισ. ευρώ θα δοθούν υπό τη μορφή δανείων. Για  τη χρηματοδότηση του ποσού, η Κομισιόν θα αντλήσει κεφάλαια μέσω δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές.

Ο πολυαναμενόμενος «οδικός χάρτης» για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα παρουσιασθεί σήμερα από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Για την εφαρμογή του χρειάζεται η υποστήριξη και των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης.

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα προτείνει σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία –οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού– να λάβουν τη μερίδα του λέοντος από το νέο ταμείο ανάκαμψης που θα προσφέρει ένα μίγμα επιχορηγήσεων και δανείων, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Συνολικά από τα 750 δισεκ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισεκ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισεκ. θα είναι δάνεια.

Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισεκ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισεκ. δάνεια.

Η πρόταση της Κομισιόν ακολουθεί την πρόταση Μακρόν – Μέρκελ  για ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Facebook Comments