Υποψίες συριζοποίησης μέσω Λοβέρδου

13 mins read

Η απομάκρυνση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ ερμηνεύεται από αρκετούς εντός και εκτός κόμματος, ως μια ισχυρή μετατόπιση του προς την πλευρά του φιλοσύριζα μετώπου εντός των τάξεών του.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι πληρώνει την αντισύριζα ρητορική του αλλά και την σύμπλευση με τη  Νέα Δημοκρατία σε διάφορα θέματα με κεντρικό άξονα την υπόθεση Novartis. Παράλληλα φυσικά, η Πρόεδρος του κόμματος ικανοποιεί και μια ακόμη στρατηγική, καθώς στερεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο την όποια προβολή του εξασφάλιζε η συγκεκριμένη θέση ενόψει μιας ενδεχόμενης εσωκομματικής κόντρας. Ιδίως καθώς ο Λοβέρδος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία. 
Η μετατόπιση προς τον πολιτικό λόγο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από τους ίδιους κύκλους ως προπομπός μιας στρατηγικής, ευρύτερης συμμαχίας η οποία μάλιστα θεωρείται ως προαποφασισμένη. Άλλωστε τα δύο πρόσωπα που επέλεξε η Φώφη Γεννήματα έχουν ταχθεί σχεδόν ανοιχτά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Σκανδαλίδης, από την “επομένη” σχεδόν των εκλογών του περασμένου Ιουλίου είχε τοποθετηθεί σχετικά με μια ενδεχόμενη συμπόρευση λέγοντας “Συνοµιλούµε µε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου υπό την προϋπόθεση του αλληλοσεβασμού και της συγκεκριμένης ατζέντας”. Ο δε Κατρίνης πρόσφατα συμμετείχε σε διαδικτυακή εκδήλωση μαζί με τον Νίκο Παππά. Τίποτε από αυτά βεβαίως δεν καταδεικνύει μια άμεση στροφή πλεύσης προς μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως κάθε συμβολισμός έχει τη σημασία του. 
Από την πλευρά των “προεδρικών” (του ΚΙΝΑΛ) διαμηνύεται σε κάθε τόνο ότι οι αλλαγές δεν σηματοδοτούν σε καμία περίπτωση μια αλλαγή πλεύσης και σίγουρα δεν υποδεικνύουν προς την  κατεύθυνση της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ωστόσο σαφές ότι η αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά τόσο της Κυβέρνησης, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει κάνει νευρικά τα στελέχη του κόμματος, τα οποία ανάλογα με τις προσωπικές τους επιδιώξεις επιχειρούν να δρομολογήσουν εξελίξεις.

Facebook Comments