Το φαγητό μας στην εποχή του κορωνοϊού…

στην Με Άποψη
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Έτσι κι αλλιώς το θέμα διατροφή και καθημερινό φαγητό θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί έχει σχέση με την υγεία μας, πόσο μάλλον τώρα, που έχουμε πάνω από το κεφάλι μας ένα κορωνοϊό να μας κυνηγάει και να μας απειλεί…

Και στα δυο μου βιβλία γράφω πόσο σημαντική είναι η δική μας παραδοσιακή διατροφή και πόσο μπασταρδεύτηκε μεταπολεμικά και σταδιακά σχεδόν εγκαταλείφθηκε για να αντικατασταθεί από διάφορες κουζίνες του κόσμου, πνιγμένες στα βούτυρα, τα λιπαρά, τα τηγανιτά, το κρέας, κρέας και πάλι κρέας, έτσι εμείς οι Έλληνες διαπράξαμε μέγα έγκλημα κατά της παράδοσής, του εαυτού μας και της υγείας μας.

Έχω πει και θα ξαναπώ, ότι καλές είναι οι αμαρτίες, αλλά δεν είναι ανάγκη να ζούμε μ αυτές.

Τα παιδιά μας έγιναν παχύσαρκα, με διαβήτη, γιατί δεν ξέρουν τι θα πει χόρτο, δεν ξέρουν τι θα πει λάδι, δεν ξέρουν τι θα πει όσπριο, λαχανικό φρέσκο, έμαθαν στο έτοιμο, το λιπαρό, το βρώμικο, έμαθαν στα λιπαρά γλυκά κι έτσι κατέληξε να είμαστε σχεδόν πρώτοι ως χώρα, στην λίστα της παιδικής παχυσαρκίας και του διαβήτη, βάλαμε μόνοι τα χέρια μας και καταστρέψαμε την υγεία μας.

Η καθημερινότητα στην κουζίνα μας πρέπει να είναι φαγητά της δικής μας παραδοσιακής διατροφής και κουλτούρας, των υλικών της γης μας, με το χρυσάφι του κόσμου το λάδι μας.

Δεν είναι αστείο, είναι πολύ σοβαρό, γι αυτήν βέβαια την κατάληξη φταίνε πολλά, αρχικά η τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο, που βομβαρδίζουν νυχθημερόν με κακές, βλαβερές διατροφικές προτάσεις, που δυστυχώς μπαίνουν κατευθείαν στις κουζίνες μας.

Καταλαβαίνετε δηλαδή τι ακριβώς γίνεται, οι διαφημίσεις φέρνουν χρήμα στους διαφημιζόμενους  διακινδυνεύοντας την υγεία μας κι εμείς χωρίς να το καταλαβαίνουμε, γινόμαστε μέρος του δικού τους παιχνιδιού, μόνο που σ αυτούς μένει το κέρδος και σ’ εμάς ζημιά, δηλαδή η κακή υγεία.

Δυστυχώς οι Έλληνες που προτιμούν την μεσογειακή κουζίνα, την «κρητική διατροφή» δηλαδή,  μειώνονται με ταχείς ρυθμούς, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, το ποσοστό που προτιμά παραδοσιακή ελληνική κουζίνα έχει δραματικά μειωθεί.

Η περίοδος αυτή που διανύουμε, μια δύσκολη περίοδος, κλεισμένοι στα σπίτια μας για να απωθήσουμε τον κορωνοϊό, πρέπει να γίνει η ευκαιρία να ξαναμπεί το τσουκάλι στην φωτιά, να γεμίσει το σπίτι μυρουδιές μαγειρεμένου φαγητού, να κάτσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι όπως παλιά κι έτσι ήρεμα και ομαλά να γίνει ο επαναπροσδιορισμός της διατροφής μας.

Πρέπει να είμαστε δυνατοί και υγιείς γιατί η μάχη είναι σκληρή και για να βγούμε νικητές πρέπει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας κι αυτό θα γίνει μόνο αν ακολουθήσουμε την παράδοσή μας, την υγιεινή δική μας «κρητική διατροφή» που κάποιοι έξυπνοι της άλλαξαν το όνομα και την έκαναν Μεσογειακή, αυτό όμως είναι από μόνο του ένα μεγάλο θέμα που θα το αναλύσουμε μιαν άλλη φορά.

Η περίοδος πριν το Πάσχα είναι περίοδος νηστείας, αλλά όχι με την αυστηρή της μορφή, αν αυτό γίνει τρόπος ζωής στην διατροφική μας καθημερινότητα, τα οφέλη θα είναι πολλά και άμεσα.

Καταναλώστε λοιπόν στα σπίτια σας, στην καθημερινότητα σας  όσπρια, λαχανικά, ζυμαρικά, ψωμάκι του Θεού, αβγουλάκια, γαλακτοκομικά, ψάρια,  πουλερικά και λάδι, είναι οι σύμμαχοι για την καλή μας υγεία, κρέας μια φορά την εβδομάδα, μην ξινίζετε το πρόσωπο, αυτό είναι το σωστό.

Φτιάξτε στα σπίτια σας γλυκά για σας και τα παιδιά σας, εύκολα, γρήγορα και ελαφριά για να γλιτώσετε από τα κακά λιπαρά, τα βούτυρα και τις θερμίδες, γεμίστε την κουζίνα σας φρούτα και πίνετε χυμούς, ο χυμός του ροδιού είναι φάρμακο.

Ας προσπαθήσουμε σ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε να ξαναβάλουμε στο τραπέζι μας την δική μας Ελληνική κουζίνα κι είναι βέβαιο πως όχι μόνο δεν θα χάσουμε, αλλά θα κερδίσουμε πολλαπλά!…

 

«Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε»;

«Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; η συνέχεια»

Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Επίκεντρο

Facebook Comments

Τελευταια από Με Άποψη

Go to Top