Τι πανεπιστήμιο θέλουμε;

20 mins read

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο η άρση του ασύλου ανομίας που επικρατεί στα ΑΕΙ της χώρας και ιδιαίτερα στα ιδρύματα του κέντρου όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Αρκεί όμως η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου να αλλάξει άρδην την εικόνα των ελληνικών πανεπιστήμιων; Φυσικά και όχι. Αντί η συζήτηση να επικεντρώνεται στην έρευνα και την ποιότητα σπουδών, στην Ελλάδα ακόμη ψηφίζουμε τα αυτονόητα. Η καλύτερη μάλιστα φράση αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου διατυπώθηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αλλάξει αιώνα».

Δεν αμφισβητεί κανένας την σημασία της ασφάλειας-φύλαξης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, καθώς, πράγματι, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που τα ιδρύματα παρουσιάζουν την εικόνα εγκατάλειψης και ανομίας.

Δυστυχώς για όλους μας τα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου δεν τελειώνουν εκεί. Αν μπορούσαμε να απαριθμήσουμε τα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου θα είχαν ως εξής: α)Αλόγιστη ίδρυση τμημάτων-μεταγραφές με επιβάρυνση των τμημάτων του κέντρου και αποδυνάμωση των τμημάτων της περιφέρειας-αύξηση αριθμού εισακτέων, β)Έλλειμμα αξιοκρατίας στις προσλήψεις των μελών ΔΕΠ, γ)Έλλειμμα παραγωγικότητας επιστημονικού έργου και Καινοτομίας, δ)Ανομία και ατιμωρησία στις διοικήσεις των ιδρυμάτων ή στον σεβασμό κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων, ε) Χαλαρότητα στις σπουδές με χαμηλό ρυθμό αποφοίτησης άνευ δικαιολογίας(πχ παράλληλη εργασία κατά την διάρκεια των σπουδών), στ)Βία και καταστροφές υλικού εκ μέρους των φοιτητών ή εξωπανεπιστημιακών.

Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση επέλεξε να ασχοληθεί με το έκτο, κατά την παραπάνω αρίθμηση, πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου. Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα προβλήματα;

Η Ελλάδα έχασε για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. Ας ασχοληθούμε τουλάχιστον με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Θα συνεχίσει να παράγει αποφοίτους με ειδικότητες που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής ή και της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, μόνο και μόνο για να έχουν κάποιοι διδάσκοντες το δικό τους ‘’τσιφλίκι’’ στον ακαδημαϊκό χάρτη;

Και τι θα γίνει με την εισαγωγή ξενόγλωσσων προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών; Θα αφήσουμε την Κύπρο και το Ισραήλ να έχουν προνομιακή θέση στην Ανατολική Μεσόγειο με την υλοποίηση αγγλόφωνων κατά κύριο λόγο προγραμμάτων σπουδών, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα προβληματίζεται αν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο το παρεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών και η βία εκ μέρους των κομματικών νεολαίων;

Θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε και να εισέλθουμε στον 21ο αιώνα. Η νέα κυβέρνηση από Σεπτέμβριο θα βρεθεί, εκτός απροόπτου, με ένα κύμα καταλήψεων στα ΑΕΙ της χώρας. Εκεί όμως είναι που θα πρέπει να στηρίξει, αρχικά, την νέα υπουργό Παιδείας και εν συνεχεία να μας ενημερώσει για το τι πανεπιστήμιο θέλουμε ως χώρα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα