ΣΥΡΙΖΑ κατά Ινδίας, Γερμανίας, Βρετανίας για εμβολιασμό με «εμπόριο ελπίδας»

στην Με Άποψη
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Λίγα λεπτά αφότου ο Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε για το σχέδιο εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού, η αξιωματική αντιπολίτευση δημοσιοποίησε την αντίθεσή της: «Η κυβέρνηση συνεχίζει το εμπόριο ελπίδας με ένα εμβόλιο, που δεν είναι καν διαθέσιμο.  Επιμένει να στήνει επικοινωνιακά σόου, παίζοντας με την αγωνία των πολιτών».

Ποια κυβέρνηση κατήγγειλε όμως ακριβώς για εμπόριο ελπίδας με ανύπαρκτο εμβόλιο; Την ελληνική μόνο; Όχι. Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλει αρκετές ευρωπαικές κυβερνήσεις, αλλά ακόμα και την ινδική. Γιατί ο υπουργός Υγείας της Ινδίας δημοσιοποίησε την ανάπτυξη της εφαρμογής CovinApp, που θα αποτελέσει βασικό μέρος της διάθεσης εμβολίων στην Ινδία. Η εφαρμογή θα επιτρέψει στις αρχές να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και θα ενημερώνονται οι πολίτες που θα βρίσκονται σε λίστα προτεραιότητας σχετικά με το πότε είναι προγραμματισμένος ο εμβολιασμός τους και πότε πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση. Επιπλέον το CovinApp θα επιτρέψει την ψηφιοποίηση των αποθεμάτων εμβολίων σε 28.000 κέντρα αποθήκευσης σε διάφορες περιοχές, με παράλληλο monitoring των θερμοκρασιών αποθήκευσης τους.

Αυτό λοιπόν είναι ένα ψηφιακό εμπόριο ελπίδας για το ανύπαρκτο εμβόλιο -που εντός λίγων ημερών παίρνει άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ.

Υπάρχουν όμως και τα συμβατικά εμπόρια ελπίδας, σαν το δικό μας, το ελληνικό.

Ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, ενημέρωσε τους Βρετανούς πολίτες ότι η κυβέρνηση με το NHS προετοιμάζει κέντρα εμβολιασμού σε νοσοκομεία, δομές υγείας και φαρμακεία, τονίζοντας το δύσκολο έργο της συντήρησης του εμβολίου της Pfizer στους -70 βαθμούς Κελσίου. «Θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα μόλις έχουμε το εμβόλιο στα χέρια μας», είπε.

Στη Γερμανία, το ινστιτούτο Paul Ehrlich που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των δράσεων και ήδη προσλαμβάνει έξτρα υπαλλήλους, δηλώνει ότι είναι καλά προετοιμασμένοι για τη μεγάλη πρόκληση. Κορυφαίοι Γερμανοί ιολόγοι προειδοποιούν παράλληλα για τη σημασία του καλού προγραμματισμού του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι μπορεί να φτάσουν έως το 2022 για τον εμβολιασμό ολόκληρου του γερμανικού πληθυσμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν θα δρούσε όπως η Ινδία, η Γερμανία, η Βρετανία, αφού όλοι δημοσίως καταθέτουν τα σχέδια τους, όπως ο Κικίλιας. Ας διευκρινίσει τι θα έκανε ο ίδιος αν ήταν κυβέρνηση. Θα περίμενε να έρθει πρώτα το εμβόλιο στα χέρια του και μετά θα κατάστρωνε σχέδιο και task force για την επείγουσα διανομή του σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ταυτόχρονα; Ή θα έφτιαχνε σχέδιο στα κρυφά; Μα, αυτές οι δύο περιπτώσεις θα ήταν σαν να δίνεις σε πυρομανή ρόλο πυροσβέστη…

Facebook Comments

Τελευταια από Με Άποψη

Go to Top