Σοσιαλιστικό βέτο στο δωρεάν χρήμα που προτείνουν Μέρκελ – Μακρόν!

στην Με Άποψη
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Η συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 δις ευρώ είναι ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Όχι τόσο για το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας, όσο για τους όρους με τους οποίους συμφώνησαν οι δυο ηγέτες ότι θα δοθεί. Τα 500 δις ευρώ θα δοθούν υπό μορφή επιδοτήσεων και όχι δανείου σε χώρες και τομείς της Οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο και η βοήθεια θα συνοδεύεται από αμοιβαιοποίηση του χρέους, δηλαδή δεν θα βαρύνει το χρέος των χωρών που θα τη λάβουν. Τι σημαίνουν πρακτικά αυτά για μια χώρα όπως η Ελλάδα;

Ότι θα λάβει οικονομική επιδότηση μεγαλύτερη από αυτή που θα αντιστοιχούσε στο ΑΕΠ της ως ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ – μιας και πλήττεται υπέρμετρα λόγω κορωνοϊού στον Τουρισμό, που αποτελεί τη βαριά της βιομηχανία – και δε θα φορτωθεί κι άλλο δημόσιο χρέος.

Η συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν, την οποία ο ξένος Τύπος εμφανίζει ως ένα «άτυπο κορωνο-ομόλογο», αποδεικνύει πόσο πρόχειρη και εσφαλμένη ήταν η θεωρία που διατυπώθηκε από πολλούς, ότι δήθεν το κορωνο-ομόλογο το στηρίζουν οι «καλοί σοσιαλιστές» και το πολεμούν οι «κακοί κεντροδεξιοί». Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε ότι η Μέρκελ κι ο Μακρόν δεν είναι σοσιαλιστές.

Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε ποιοι αντιδρούν στη συμφωνία τους: Ο δεξιός Κουρτς της Αυστρίας, ο φιλελεύθερος Ρούτε της Ολλανδίας, η σοσιαλίστρια Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ της Δανίας, ο σοσιαλιστής Στέφαν Λεβέν της Σουηδίας και η σοσιαλίστρια Σάνα Μάριν της Φινλανδίας. Τι θέλουν οι τρεις σοσιαλιστές μαζί με έναν δεξιό κι έναν φιλελεύθερο; Να μη δοθούν τα 500 δις ως επιδότηση αλλά ως δάνεια προς τις χώρες – μέλη που φυσικά θα επιβαρύνουν και το χρέος τους!

Μιλάμε, δηλαδή για… σοσιαλιστικό βέτο (τρεις στους πέντε που αντιδρούν είναι σοσιαλιστές) στο δωρεάν χρήμα που συμφώνησαν Μέρκελ και Μακρόν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες…

Facebook Comments

Τελευταια από Με Άποψη

Go to Top