Πράσινη κουλτούρα

26 mins read

Υπήρχε μια εποχή που κάθε γειτονιά στο Βύρωνα είχε μια αλάνα που σαν παιδιά παίζαμε. Όταν έβρεχε μύριζες βρεγμένο χώμα κι όχι τσιμέντο. Στις αυλές των σχολείων και των σπιτιών υπήρχαν δέντρα για να σκαρφαλώνουμε και όχι πλαστικά πολύζυγα. Ήταν, όμως, ακόμα και τότε η πόλη μας, αυτό που χαρακτηρίζουμε σήμερα ως «πράσινη πόλη»; Είναι δόκιμο να συγχέουμε τον «πράσινο» χαρακτήρα μιας πόλης με τον αριθμό των πάρκων που διαθέτει;
Αναμφισβήτητα τα πάρκα, ως πνεύμονα οξυγόνου, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας πόλης που θέλει να χαρακτηρίζεται «πράσινη». Το κύριο όμως, στοιχείο είναι η λειτουργία της με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, τόσο από τον ίδιο το Δήμο όσο και από την κουλτούρα των δημοτών της.
Δημοτική συγκοινωνία με μέσα φιλικά προς περιβάλλον, «πράσινα» κτίρια με πρωτοστάτη τον Δήμο και ανακύκλωση είναι μερικά από τα κύρια στοιχεία που συνθέτουν τον «πράσινο» τρόπο λειτουργίας της πόλης μας.
Προτεραιότητα μας οφείλει να είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών συνολικά, ενισχύοντας αρχικά, τα δρομολόγια και επαναλειτουργώντας τη δεύτερη γραμμή του Δήμου, με λεωφορεία φιλικά προς το περιβάλλον, αντικαθιστώντας τα παροπλισμένα και ρυπογόνα οχήματα.
Η πράσινη δόμηση, από την άλλη, είναι μια από τις πιο σύγχρονες μεθόδους κατασκευής και ανακατασκευής κτιρίων σε αστικά περιβάλλοντα. Το χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα κατά τη κατασκευή και τη λειτουργία ενός κτιρίου είναι το κύριο στοιχείο που προσδίδει τον «πράσινο» χαρακτήρα του και προσδιορίζεται από την μειωμένη χρήση εξαντλήσιμων φυσικών πόρων και τη παραγωγή λίγων ρύπων. Τα οικονομικά οφέλη από την «πράσινη» δόμηση μπορούν να είναι πολλαπλά για την τοπική οικονομία, όπως η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας που οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους που επιφέρει η αγορά της ενώ η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να παραχθεί ηλεκτρισμός, θερμότητα, ψύξη οδηγεί άμεσα στη χρήση τοπικών ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όπως ο ήλιος και ο άνεμος. Φυσικά η στροφή στην «πράσινη» δόμηση ευνοεί και τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δύναται να δραστηριοποιηθούν στους εν λόγω υπό ανάπτυξη τομείς.
Το χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό, το χαρτόνι, τα απόβλητα ηλεκτρικού και  ηλεκτρονικού εξοπλισμού, τα φωτιστικά είδη, οι μπαταρίες είναι μερικά από τα κύρια είδη ανακύκλωσης. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης βασιζόμενη στη λογική ότι τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά έναν πολύτιμο πόρο που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη όπως η εξοικονόμηση πολύτιμων πρώτων υλών που διαφορετικά καταστρέφονται, συχνά με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Ένα καινοτόμο τρόπο ανακύκλωσης αποτελεί και η οικιακή κομποστοποίηση, με τη χρήση ειδικών κάδων, κατά την οποία ανακυκλώνονται διάφορα υλικά κουζίνας και κήπου, οργανικά υπολείμματα που τα πετάμε στα σκουπίδια αλλά είναι απαραίτητη τροφή για το χώμα.
Παρά την οικονομική κρίση υπάρχουν σήμερα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία υποστηρίζουν τη χρήση τεχνολογιών που βοηθούν στην εγκατάσταση των απαραίτητων δομών για την «πράσινη» λειτουργία της πόλης μας. Το Πράσινο Ταμείο και τα κοινοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ είναι μερικά από αυτά και τα οποία, ενδεικτικά, περιλαμβάνουν την επιχορήγηση της ενεργειακής αναβάθμισης μιας κατοικίας, την επιχορήγηση της χρήσης φωτοβολταϊών συστημάτων για τη παραγωγή ηλεκτρισμού και την αγορά μέσων μεταφοράς φιλικών προς το περιβάλλον.
Σε μια εποχή που οι ρυθμοί ζωής είναι τόσο έντονοι, η καταστροφή του περιβάλλοντος τόσο εμφανής και η μεγέθυνση των πόλεων τόσο γρήγορη, η ανάγκη για να κάνουμε τον Βύρωνα μια πιο ανθρώπινη πόλη,  λειτουργική και με μικρές ανάσες ζωής είναι στο χέρι μας.
O Θανάσης Κλειάσιος είναι Οικονομολόγος MSc– Μέλος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΟΕΕ και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα

Facebook Comments