ΑρχικήΜε ΆποψηΠαρολίγον νομπελίστας κατά πραγματικού: Όταν ο Τσίπρας τα έβαλε με τον Πισσαρίδη...

Παρολίγον νομπελίστας κατά πραγματικού: Όταν ο Τσίπρας τα έβαλε με τον Πισσαρίδη…

Τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα εκπονούσε το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία. 

Πρόκειται για μία Επιτροπή που αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής. Επικεφαλής και πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου, νικητής του Βραβείου Nobel Οικονομικών 2010. Η επιτροπή, που είναι ανεξάρτητη και οι προτάσεις της δεν αποτελούν κυβερνητική πολιτική, παρέδωσε την τελική της Έκθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε 20 δράσεις για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Θα περίμενε κανείς πάνω σε αυτές τις προτάσεις να γίνει ένας πολιτικός διάλογος ουσίας. Ιδιαίτερα στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, μετά από μια πολυετή κρίση με τρία Μνημόνια και εν μέσω μιας νέας κρίσης λόγω πανδημίας, είναι εύλογο να υποθέσει κάποιος ότι η έκθεση μιας επιτροπής ειδικών δίνει μια βάση στοιχειώδους συνεννόησης για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει μπροστά. Η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη προφανώς δεν έχει ούτε το αλάθητο του Πάπα ούτε είναι υπεράνω κριτικής. Ήδη ένας πρώην πρωθυπουργός – ο Κώστας Σημίτης – την υποδέχθηκε θετικά, γεγονός που δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι δεν έχει κομματικό χρώμα. 

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι με αφορμή τη δημοσιοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το δικό του «σχέδιο αντι-Πισσαρίδη». Θα πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά είπε, για «ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ, που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας». Γιατί όλα αυτά; Διότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία «την ώρα που η ανθρώπινη ζωή είναι σε διακινδύνευση, όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία, αλλά συμπεριφέρεται σαν να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη».

Η αλήθεια είναι ότι θέλει πολλή φαντασία να διαλέξεις έναν νομπελίστα και μερικούς κορυφαίους στον τομέα τους για να απευθυνθείς σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη. Και υποθέτουμε ότι τώρα με την επιτροπή «αντι-Πισσαρίδη» του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η ώρα να καλυφθούν οι πολίτες με… υψηλή νοημοσύνη. Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας, που θα φτιάξει αυτή την επιτροπή, είναι ο ίδιος παρολίγον νομπελίστας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Οπότε, μήπως είναι μια καλή ιδέα να ηγηθεί ο ίδιος της επιτροπής; Ίσως μάλιστα, τώρα που έχουμε βγει από τα Μνημόνια, προτείνει ως εθνικό σχέδιο δράσης εκείνο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με το οποίο ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015. Με ένα μικρό update θα κάνει θραύση στους… genius ψηφοφόρους του!