Πάμε γερά για ακόμη καλύτερο κλείσιμο της Εθνικής

στην Με Άποψη
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Μικρή -μη σας πω και καθόλου- παρηγοριά είναι για τους ταλαιπωρημένους πολίτες το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για όσα συνέβησαν χθες στην Εθνική Οδό.

Όχι τόσο γιατί η εντολή για έρευνα των αιτίων και των υπευθύνων για το μπάχαλο, θα θεωρηθεί προσχηματική. Μπορεί πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει τεράστιο ενδιαφέρον για όσα έγιναν και εκθέτουν μεταξύ άλλων και την Κυβέρνησή του. Κυρίως διότι το αποτέλεσμα της ΕΔΕ είναι συνήθως ανούσιο και δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων.

Διότι ας πούμε ότι διαπιστώνουμε ποιος φταίει για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού που άφησε τους ανθρώπους να περιμένουν για ώρες. Ή ακόμη χειρότερα ποιος ευθύνεται για το γεγονός -όπως ακούστηκε και μακάρι να είναι fake news- ότι τα εκχιονιστικά δεν είχαν αλυσίδες. Οι άνθρωποι που ευθύνονται δεν πρόκειται να τιμωρηθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Έτσι το ‘χουμε στα μέρη μας. Ακόμη και η αντιπολίτευση που χθες βρήκε σοβαρή αφορμή για να «κράξει» την Κυβέρνηση, στο ενδεχόμενο των απολύσεων θα υψώσει τα στήθια της για να μην απολυθεί κανείς.

Και δεν θέλει κανείς την τιμωρία ως εκδίκηση για τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Τη θέλει όμως σαν μέσο βελτίωσης της ποιότητας του προσωπικού στο οποίο αναθέτουμε τόσο σοβαρά ζητήματα, όπως την πολιτική προστασία. Την θέλει επίσης και σαν παράδειγμα για την αποτροπή άλλων να αδιαφορούν για την -πολύ σοβαρή- δουλειά τους.

Η πλέον τριτοκοσμική εικόνα όμως ανήκει σε όσα συνέβησαν στη Λωρίδα Έκτακτης Κυκλοφορίας. Υποτίθεται ότι η ελληνική κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε πρόπερσι όταν στις ταυτόχρονες πυρκαγιές στην Κινέττα και στο Μάτι, τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν. Προφανώς ένα κομμάτι της κοινωνίας έγραψε την ευαισθητοποίηση εκεί που δεν πιάνει μελάνι και αυτό δεν χρειάστηκε να το διαπιστώσουμε χθες. Καθημερινά, ανεβοκατεβαίνοντας το «ποτάμι», την αρχή της Εθνικής Οδού δηλαδή, διάφοροι οδηγοί (και επαγγελματίες) χρησιμοποιούν τη ΛΕΑ σαν μια επιπλέον λωρίδα. Ακόμη και όταν δεν έχει κίνηση.

Το κράτος επίσης δεν ευαισθητοποιήθηκε. Ουδέποτε υπήρξε τροχονόμος στο «ποτάμι» για να αποτρέψει και να «εκπαιδεύσει» τους οδηγούς. Τα τελευταία 20 χρόνια που χρησιμοποιώ καθημερινά τον δρόμο, έχω δει την τροχαία να κάνει τα στραβά μάτια στην παράνομη χρήση της ΛΕΑ. Ακόμη και μετά από διαμαρτυρίες οδηγών, η τροχαία γίνεται επιθετική απέναντι στους διαμαρτυρόμενους αλλά όχι στους παραβάτες.

Χθές ωστόσο, αυτό που συνέβη ήταν εκτός κάθε λογικής. Δεν χρειαζόταν ούτε κάμερες ούτε τροχονόμοι-Κλουζώ, για να βρούνε τους παραβάτες. Ήταν εγκλωβισμένοι στη ΛΕΑ. Η τροχαία θα μπορούσε απλώς να συλλέγει πινακίδες, να αφαιρεί διπλώματα και να γεμίζει το δημόσιο ταμείο. Το θέμα είναι ότι δεν το έκανε! Δεν χρειάζεται λοιπόν καμία εντολή Πρωθυπουργού και καμία έρευνα για το συγκεκριμένο περιστατικό. Μαντέψτε όμως. Δεν θα συμβεί τίποτα.

Αναζητείται βεβαίως και η ευθύνη της Νέας Οδού. Η θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν διαχειρίζεται ορεινό δρόμο στην Courchevel. Μια Εθνική Οδό, δίπλα στην Πρωτεύουσα και σχεδόν παραθαλάσσια διαχειρίζεται. Παρά ταύτα αδυνατεί διαρκώς να την διαχειριστεί, υπό καθεστώς χιονιού και όχι μόνο. Προφανώς επικαλείται τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης αλλά ουσιαστικά οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Από τους οποίους εισπράττει μάλιστα υψηλότατα διόδια υποβάλλοντάς τους ούτως ή άλλως σε ταλαιπωρία για την πληρωμή τους.

Όσο και να υποστηρίξουν αρμόδιοι και ημι-αρμόδιοι περί «πρωτοφανούς φαινομένου» (τεχνική την οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση εξέλιξε σε τέχνη), το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Η εικόνα στην κεντρική εθνική οδική αρτηρία ήταν τραγική. Με μερικούς πόντους χιόνι. Σήμερα ήδη έπρεπε να έχει γίνει κάτι. Και για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και κυρίως ως ικανοποίηση για τους αδίκως ταλαιπωρημένους πολίτες. Αφού δεν συνέβη, δεν έχουμε πολλές ελπίδες. Όπως έχει πει και παλαιός ορθόδοξος Πασόκος με τεχνογνωσία σε τέτοια θέματα. Αν θέλεις να καθυστερήσεις οτιδήποτε, φτιάξε μια επιτροπή. Ισχύει εννοείται και για τις ΕΔΕ.

Καλή Χρονιά

Facebook Comments

Τελευταια από Με Άποψη

Go to Top