Ο Χρυσοχοΐδης έκανε αυτό που προανήγγειλε αλλά δεν έκανε η Παπακώστα

στην Με Άποψη
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛ.ΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς”. Αυτή ήταν η αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη στο άκουσμα της είδησης ότι ο διάδοχός της πραγματοποίησε σύσκεψη χωρίς τον αρχηγό της Αστυνομίας κο Αριστείδη Ανδρικόπουλο.

Η αντίδραση της κυρίας Γεροβασίλη ήταν ακαριαία. Η πρώην Υπουργός, έμοιαζε να ξεχείλισε από αγανάκτηση σαν να είχε πιστέψει στον Μητσοτάκη -ο οποίος μιλούσε προεκλογικά για αξιοκρατία- αλλά οι προσδοκίες της διαψεύσθηκαν.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρώην Αρχηγός είχε τοποθετηθεί αξιοκρατικά στη θέση του μετά την καταστροφή στο Μάτι. Εννοείται ότι την εποχή εκείνη η ΝΔ κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου ότι τον είχε επιλέξει με κομματικά κριτήρια, αλλά αυτό είναι κάτι που είθισται να κάνουν οι αντιπολιτεύσεις.

Το πρόβλημα ήταν ότι ο ίδιος ο κος Ανδρικόπουλος δεν φρόντισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της προεκλογικής περιόδου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είχε γίνει θαμώνας των προεκλογικών συγκεντρώσεων του Αλέξη Τσίπρα. Εμφανίστηκε στο Σύνταγμα, Στην Ξάνθη, στο Αγρίνιο και ποιος ξέρει που αλλού, όπου δεν τον συνέλαβε ο “φακός”. Και όχι μόνο πήγε να παρακολουθήσει τις κομματικές ομιλίες αλλά εν συνεχεία είχε σφιχτούς εναγκαλισμούς με στελέχη του σύριζα. Εναγκαλισμοί που αποτυπώθηκαν σε πολύ τρυφερά ενσταντανέ.

Η δικαιολογία που επινόησε έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ μετά την εμφάνιση του αρχηγού στο Σύνταγμα, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία “ο Αρχηγός πήγε για να εποπτεύσει τα μέτρα”. Προκειμένου να υποστηρίξει αυτή τη θέση, το αρχηγείο υποστήριξε ότι ο Αρχηγός αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί παρευρέθηκαν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. “Έτυχε” βεβαίως στον αρχηγό να ανατεθούν υπηρεσίες σε συγκεντρώσεις του Τσίπρα. Μάλιστα για να μην γίνει αντιληπτός εμφανίστηκε με πολιτικά και κάθισε σαν απλός υποστηρικτής. Επρόκειτο προφανώς για καμουφλάζ.

Ακόμη και η ίδια η Παπακώστα όμως δεν μπόρεσε τότε να συμμετάσχει σ’ αυτή τη φαρσοκωμωδία. «Υπάρχει εσωτερικός κανονισμός για τα θέματα αυτά και ουδείς εξαιρείται. Θα εξεταστούν αυτεπαγγέλτως, γιατί υπάρχει εσωτερικός κανονισμός ο οποίος τα προβλέπει και ουδείς εξαιρείται», δήλωσε η πρώην “νούμερο 2” του Υπουργείου. Λογικό, καθώς η κυρία Παπακώστα ως νομικός γνώριζε την ύπαρξη του Προεδρικού Διατάγματος 120/2008, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων ή πολιτικών προσώπων” πράξη η οποία σύμφωνα με το Διάταγμα “επισείει την ποινή της αργίας με απόλυση».

Έκτοτε μεσολάβησαν διάφορες κάλπες και όπως γίνεται συνήθως με τις ΕΔΕ, το θέμα ξεχάστηκε. Επανήλθε όμως δριμύτερος ο Χρυσοχοΐδης στο Υπουργείο και έπραξε το αυτονόητο. Αυτό που θα έπρεπε να έχουν κάνει οι κυρίες Παπακώστα και Γεροβασίλη. Αυτό που προανήγγειλε η πρώτη αλλά ουδέποτε μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των ερευνών της.

Όσο για την αξιολόγηση και τα περί αξιοκρατίας; Έχει σημασία μόνον εφόσον πληρούνται οι τυπικές προδιαγραφές. Αυτές τις οποίες ο κος Ανδρικόπουλος φρόντισε να καταπατήσει. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της αρχηγίας του αξιολογήθηκαν εν μέρει και από τους πολίτες, οι οποίοι σε όλες τις μετρήσεις εξέφρασαν την άποψη ότι κάτι δεν πάει καλά με το θέμα της ασφάλειας. Ο Χρυσοχοΐδης απλώς έπραξε το αυτονόητο και δεν επέτρεψε στον πρώην αρχηγό να κρυφτεί πίσω από διαδικαστικά και γραφειοκρατικά τερτίπια. Σε έναν ξεχασμένο κώδικα ηθικής, θα είχε παραιτηθεί από μόνος του αποδεχόμενος τις συνέπειες των πράξεών του. Ο συγκεκριμένος πιθανόν να φαντάστηκε ότι μπορεί άνετα εν συνεχεία να “εποπτεύσει μέτρα” και σε αντίστοιχες ομιλίες Μητσοτάκη αλλά ο Χρυσοχοΐδης του έκοψε το όνειρο…

Facebook Comments

Τελευταια από Με Άποψη

Go to Top