Ο Τσίπρας στο κάδρο ή η ΝΔ στη φάκα;

στην Με Άποψη
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Με συνεχώς μεγαλύτερη ένταση, η ΝΔ βάζει πλέον τον Αλέξη Τσίπρα στο κάδρο της υπόθεσης «σκευωρία Novartis». «Μπαίνει μόνος του στο κάδρο» επιμένουν τα στελέχη της ΝΔ και αυτή η άποψη συμπυκνώνεται σε μια φράση από την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην σχετική ανάρτηση του τέως Πρωθυπουργού για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο». Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, το πήγε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας «Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παραγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης» (MEGA 19 Φεβρουαρίου 2020).

Μέχρι σήμερα, το επίσημο δόγμα της ΝΔ είχε διαμορφωθεί από μια άλλη φράση, του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας», φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του στα μέσα του Σεπτέμβρη, όταν η πλειοψηφία εισηγούνταν τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση.

Κατά έναν περίεργο τρόπο, από την αρχή αυτής της υπόθεσης, ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστούσε να «μπει στο κάδρο». Το ζητούσαν στελέχη του κόμματός του. Προφανώς όχι ερήμην του. Μας το θύμισε χθες και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο κος Χαρίτσης, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προκαλέσει ήδη από τον Σεπτέμβρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να τον οδηγήσει αν θέλει σε ειδικό δικαστήριο επειδή τόλμησε να δρομολογήσει τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis».

Στον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η εικόνα του τέως Πρωθυπουργού στο εδώλιο ενός ειδικού δικαστηρίου θα ωφελήσει την εικόνα του και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα πάρουμε 48% αν το κάνει αυτό ο Μητσοτάκης» μου έλεγε χθες στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πιστεύει προφανώς και ο ίδιος ο Τσίπρας. Μεταξύ άλλων θεωρεί ότι θα φθάσει ένα βήμα πιο κοντά στο ίνδαλμά του, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Θεωρεί επίσης ότι θα έχει την ίδια πολιτική εξέλιξη. Θα ξαναγίνει Πρωθυπουργός μετά την εξαγνιστική διαδικασία ενός φιάσκου σε ειδικό δικαστήριο.

Η άποψη αυτή είναι δημοφιλής και εντός της ΝΔ. Την είχε εκφράσει ο ισχυρός άνδρας του Μαξίμου, υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης: «Είναι μια μεγάλη πληγή για την δημοκρατία ένας πρώην πρωθυπουργός να βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, είναι ένα ζήτημα το οποίο επί της αρχής θα πρέπει να μας δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη δημοκρατική ένταση. Προφανώς εάν προκύπτει μέσα από την δικογραφία ότι υπάρχουν ακλόνητα στοιχεία σε βάρος ενός πρώην πρωθυπουργού τότε θα πρέπει να διερευνηθούν, όμως εγώ συντάσσομαι απολύτως με την άποψη πως σε ό,τι αφορά πρώην πρωθυπουργούς το κοινοβουλευτικό μας σύστημα θα πρέπει να παρέχει ένα υψηλότερο σύστημα προστασίας» (ACTION24 16 Σεπτεμβρίου 2019)

Η διαφορά της άποψης που εξέφρασε ο κος Γερπετρίτης με εκείνη του κου Τσίπρα είναι ουσιώδης. Ο Υπουργός Επικρατείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εξέλιξη τύπου «ειδικό δικαστήριο» εφόσον βρεθούν «ακλόνητα στοιχεία». Τότε, αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα τον τέως Πρωθυπουργό και συνάμα τον ιδεολογικό χώρο του οποίου ηγείται. Αντίθετα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι υπό κάθε συνθήκη, η εμφάνισή του σε ειδικό δικαστήριο θα έχει θετικά πολιτικά οφέλη.

Η ΝΔ μέχρι τώρα δεν έδειχνε σπουδή για την εξέλιξη της υπόθεσης. Τα στελέχη της κατά κανόνα απέφευγαν τις δηλώσεις και τα συμπεράσματα. Μια πρακτική που απεδείχθη ωφέλιμη. Ιδίως μετά το φιάσκο του «μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης», το οποίο στοίχισε αν μη τι άλλο τον μεσαίο χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ.  Είχε αφήσει την προανακριτική αλλά και τη δικαιοσύνη να ασχολούνται με την υπόθεση.

Μια διαφαινόμενη αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της ΝΔ, θα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ξεκάθαρο ότι κατανοεί το ρίσκο της στοχοποίησης του τέως Πρωθυπουργού. Μοιάζει επίσης απίθανο το ενδεχόμενο να κινούνται ορμώμενοι από την οργή τους, έξι μήνες μετά την έναρξη της υπόθεσης. Δεν αποκλείεται να θεωρούν ότι υπάρχουν τα «ακλόνητα στοιχεία» ή απλώς να βρήκαν την ευκαιρία να συσχετίσουν προφορικά και μόνο τον Αλέξη Τσίπρα με μια υπόθεση που μοιάζει ιδιαίτερα σκοτεινή. Ιδίως μετά τη σπουδή του να ασχοληθεί με τους προστατευόμενους μάρτυρες, ακόμη και από το μαγευτικό Παρίσι.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να θεωρεί ότι το δόλωμα έπιασε. Αυτό που εξαρχής ήθελε ήταν να μπει στο κάδρο, με στόχο να αγιοποιηθεί. Αν υπάρχει περαιτέρω «καδροποίησή» του, θα έχει πετύχει το στόχο του. Οποιαδήποτε κατάληξη θα θεωρηθεί επιτυχής. Η εγχώρια αριστερά έχει ένα θαυμαστό ιστορικό «θυματοποίησης», ακόμη και στις περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε θύτης. Η συγκεκριμένη άποψη όμως βασίζεται κυρίως στην ισχυρή πεποίθηση ότι κανείς δεν θα καταφέρει ουσιαστικά να αποδείξει την εμπλοκή του. Στο παρελθόν όμως, τόσο ο ίδιος ο τέως Πρωθυπουργός όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πέσει θύματα αυτής της δογματικής βεβαιότητας για πράγματα που τελικά ουδέποτε συνέβησαν…

Facebook Comments

Τελευταια από Με Άποψη

Go to Top