Ντροπή

στην Με Άποψη
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Με παρεξηγημένο ύφος και την μόνιμη επωδό «αυτά τα λέγαν τα κανάλια κύριε» επιχείρησε ο πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Δρίτσας να συμμαζέψει τον κυνισμό που άπλωσε χυδαία στο τηλεοπτικό στούντιο του ΣΚΑΙ.

Προηγουμένως είχε απαντήσει δημοσίως στον Σπύρο Καρανικόλα ότι οι βιασμοί των παιδιών γίνονταν μια φορά στο εξάμηνο. Όχι ως στατιστικό μέγεθος. Ως δικαιολογία. Ως κάτι που δεν είναι και τόσο σημαντικό να το αναφέρει κανείς.

Πρόκειται για ότι πιο απάνθρωπο μπορεί να σκεφθεί κανείς. Δεν είναι λόγια που μπορεί κανείς να πει κατά λάθος. Στο νοσηρό μυαλό του, «μερικά ατυχή περιστατικά» δεν μπορούν αν διαγράψουν το μεγάλο έργο του. Δεν ένιωσε καν τη συστολή ενός ανθρώπου που κατάλαβε ότι είπε κάτι ανεπίτρεπτο. Συνέχισε να κουνάει το δάχτυλο και να περιαυτολογεί για την επιτυχημένη θητεία του στο Υπουργείο.

Όσα είπε, τα είπε με φόρα από αυτό που ο ίδιος και μερικοί ακόμη σύντροφοί του θεωρούσαν ότι έχουν ως ασπίδα. Ήτοι το ηθικό πλεονέκτημα. Βάσει της νοσηρής θεωρίας τους, αφού δηλώνουν αριστεροί, δεν φταίνε για τίποτε. Δεν φταίνε που οι μετανάστες στοιβάζονταν στη Μόρια. Φταίει ο πόλεμος. Δεν φταίνε που υποσιτίζονταν παρά τα κονδύλια της Ε.Ε. Φταίει ο καπιταλισμός. Δεν φταίνε για τους χιλιάδες μη καταγεγραμμένους. Απλώς λιάζονταν. Δεν φταίνε για την Ειδομένη. Φταίνε οι φασίστες του Visegrad. Δεν φταίνε για τη φάμπρικα με τους ευάλωτους. Ήταν άπληστοι οι γιατροί… Δεν φταίνε και αν βιάστηκαν μερικά παιδιά. Αυτοί δεν ήθελαν να συμβεί…

Δεν φταίνε για τίποτε.

Δεν πρόκειται για ιδεολογική διαφορά. Ο Δρίτσας και ο κάθε Δρίτσας υπάρχει παντού γύρω μας. Ανεύθυνος, κυνικός και κυρίως τιμητής των πάντων. Έτσι πορεύτηκε σε όλη του τη ζωή. Του το επιτρέψαμε.

Νιώθω απεριόριστη ντροπή για τον τρόπο που η χώρα μας μεταχειρίζεται τους μετανάστες και φυσικά τους πρόσφυγες. Είναι διαφορετικό πράγμα να ελέγχεις τα σύνορά σου και διαφορετικό να εξευτελίζεις αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονται στο έδαφός σου. Ιδίως αν έχεις αναλάβει να φέρεις σε πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο. Ιδίως αν έχεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνεις αυτό που ορκίστηκες ότι θα κάνεις.

Νιώθω ακόμη μεγαλύτερη ντροπή όταν τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεων τις βιώνουν μικρά  παιδιά. Δεν έφταιξαν σε τίποτε. Δεν πείραξαν κανέναν.

Με εξοργίζει επίσης το γεγονός ότι μια τέτοια δήλωση δεν προκαλεί την κατακραυγή όλων μας. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να μιλήσουν για μονταζιέρα.

Κάποιοι θα προσπαθήσουν να τον υπερασπιστούν. Η σιωπή απέναντι σε τόσο χυδαίες συμπεριφορές είναι μάλλον συνενοχή.

Αν είχα την παραμικρή ευθύνη για όσα έχουν συμβεί σε μικρά παιδιά, θα δυσκολευόμουν να ζήσω εν ηρεμία. Πολύ περισσότερο να κάνω κηρύγματα και να περιαυτολογώ. Στο άκουσμα και μόνο της φράσης του κυρίου Δρίτσα, νιώθω ντροπή. Δεν έχω άλλα λόγια…

Υ.Γ. Συγχαρητήρια σε όλους τους παρευρισκομένους που αντέδρασαν ψύχραιμα στο άκουσμα μιας τόσο χυδαίας φράσης. Δεν είναι δεδομένο ότι μπορεί κανείς να είναι ψύχραιμος μπροστά σε κάτι τέτοιο…

Υ.Γ. Είχε το θράσος να κάνει και ανασκευαστική δήλωση…

Facebook Comments

Τελευταια από Με Άποψη

Go to Top