Μετά την ήττα της 26ης Μαΐου ο Τσίπρας απλά θα μετράει… μέρες στο Μαξίμου

στην Με Άποψη
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να θέσει ως διακύβευμα των ευρωεκλογών τη «μάχη κατά της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη».

Πίσω από αυτή τη στρατηγική κρυβόταν η προσπάθεια να χαρακτηριστεί ως άνευ σημασίας η επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 26ης Μαΐου. Στη συνέχεια, όμως, όλα… στράβωσαν για το Μαξίμου. Στην αρχή «έσκασε» η υπόθεση Λοΐζου, ακολούθησε ο… εναγκαλισμός Κουρουμπλή – Αμβρόσιος, η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη που υποδήλωνε τον πόλεμο κατά των… ελίτ, οι αποκαλύψεις για το Μάτι και, βέβαια, το πρωθυπουργικό… κότερο.

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό επιτελείο διαπίστωσε πως ακόμα και η επίσπευση της ανακοίνωσης του προεκλογικού πακέτου παροχών δεν έφερε τα αναμενόμενα δημοσκοπικά αποτελέσματα.

Και ο Αλέξης Τσίπρας «αναγκάστηκε» να το… ομολογήσει: «ο λαός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου». Το Μαξίμου έκανε στροφή 180οστη στρατηγική ελπίζοντας ότι θα ανεβάσει την ιδιαίτερα χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του 2015.

Ιστορικά, όμως, είναι γνωστό τι συμβαίνει με τη συσπείρωση των κυβερνητικών κομμάτων που βρίσκονται σε αποδρομή από την εξουσία. Απλά, δεν ανεβαίνει! Βρισκόμαστε, πλέον, μόλις 13 ημέρες πριν από τις κάλπες. Όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί με μια διαφορά από 5 έως 10 μονάδες.

Η τελική ψαλίδα θα παίξει σημαντικό ρόλο στις εντυπώσεις και στην αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Γιατί, σίγουρα άλλο είναι να χάνει ένα κόμμα με πέντε μονάδες και άλλο με δέκα. Αλλά, το δεδομένο είναι πως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έτσι κι αλλιώς δεν θα είναι… διαχειρίσιμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έχει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε για το «σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμα και αν κάνει κωλοτούμπα και επιχειρήσει να αγνοήσει τις συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος και δεν προκηρύξει άμεσα εθνικές εκλογές για τον Ιούνιο, τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να διατηρήσει το προνόμιο να κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου για ακόμα 120 ημέρες. Αλλά, θα είναι βέβαιο ότι απλά θα… μετράει ημέρες. Τίποτα άλλο.

Έτσι κι αλλιώς δεν έχει κάτι παραπάνω να υποσχεθεί. Το προεκλογικό πακέτο παροχών του φθινοπώρου το «έκαψε» για να… σώσει την κατάσταση των ευρωεκλογών. Το μόνο που μπορεί να κάνει θα είναι να το… ξαναπεί και να το ξαναπεί και να ισχυρίζεται πως η Ν.Δ. θα εφαρμόσει πρόγραμμα… ΔΝΤ. Αλλά αυτά πια δεν πιάνουν. Το άλλο που θα κάνει θα είναι να «προσεύχεται» μην του κάτσει καμιά… στραβή ακόμα. Και θα περιμένει τη συντριβή στις κάλπες του φθινοπώρου…

Facebook Comments

Τελευταια από Με Άποψη

Go to Top