Κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν δέχεται το ρίσκο» όταν έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές

27 mins read

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε ρεαλιστές. Ρεαλιστές και αντικειμενικοί.
Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «δέχεται το ρίσκο» της μετάδοσης του κορονoϊού ως αποτέλεσμα των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. Αποκάλυψε όμως έτσι, την πραγματική αιτία που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων είχε τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Είναι μάλλον γιατί γενικώς «δέχεται τα ρίσκα». Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά μας. Εμείς λοιπόν, «δεν δεχόμαστε το ρίσκο όταν έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές».
Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλές και δύσκολες κρίσεις και το έκανε με επιτυχία. Αυτό μαρτυρούν τα απτά αποτελέσματα, γιατί μόνον εκ του αποτελέσματος τελικά κρινόμαστε όλοι. Τα αποτελέσματα, λοιπόν, και μόνον αυτά στη διαχείριση κρίσεων από την παρούσα Κυβέρνηση, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτουν την αλήθεια.
Η κυβέρνηση πέτυχε αυτά τα αποτελέσματα ακριβώς γιατί δεν «δέχτηκε τα ρίσκα» και προτίμησε την πρόληψη, από την εκ των υστέρων επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφικών συνεπειών των ρίσκων τους, όπως επανειλημμένα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» έλεγαν σοφά οι αρχαίοι μας πρόγονοι και ο κ. Τσίπρας δεν τα κατάφερε ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Μάλιστα αυτό δεν έγινε μόνο μία φορά, αλλά σε όλες μα όλες τις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί. Κανένα «πάθημα δεν έγινε μάθημα» αλλά απλά μετατράπηκε σε προσπάθειες εξισωτικές και σε στείρα αντιπολιτευτική κριτική.
Στείρα κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Στη διαχείριση της πανδημίας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη διαχείριση διάφορων ακραίων φυσικών φαινομένων και πρόσφατα και στη διαχείριση των συνεπειών της «Μήδειας».
Και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση προτίμησε να κλείσει προληπτικά την Εθνική οδό, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν συμπολίτες μας ή πιθανόν κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Σε αντίστοιχη περίπτωση βέβαια το 2017, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα «δέχτηκε το ρίσκο» για μία ακόμη φορά, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες συμπολίτες μας επί ώρες στα αυτοκίνητά τους. Αυτό που ποτέ δεν σκέφτηκε όμως ο κ. Τσίπρας με έστω ίχνος αυτοκριτικής, είναι το ποιος τελικά πλήρωσε ή θα πληρώσει τα ρίσκα που δέχεται να παίρνει.
Τελευταίο αντιπολιτευτικό «επίτευγμα», αποτέλεσε η εκμετάλλευση των συνεπειών της «Μήδειας» στην ταλαιπωρία χιλιάδων νοικοκυριών που έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα και νερό, δηλαδή σε ένα γεγονός για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόληψη. Πως άραγε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν, την ένταση του φαινομένου, τους πολλούς εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την ύπαρξη ενός δαιδαλώδους ακατανόητου και στρεβλού θεσμικού πλαισίου αρμοδιοτήτων;
Ο Κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και δεσμεύτηκε να το αλλάξει ώστε να προλάβουμε παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, αλήθεια όμως μπορεί να μας πει ο κ. Τσίπρας τι έκανε επί 4,5 χρόνια για να διορθώσει αυτές τις στρεβλώσεις; Μήπως για μία ακόμη φορά «δεν πρόλαβε»;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση κρίσεων, αλλά να θυμάται τις δικές του επιδόσεις και να μαθαίνει μέσα από αυτές.
Επίσης, θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματιστεί από τη φράση που όλο και περισσότερο ακούγεται: «Ευτυχώς που δεν διαχειρίζεται αυτό το φαινόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ».
Είναι γιατί κ. Τσίπρα, οι Έλληνες δεν είναι πια διατεθειμένοι να υποστούν τις συνέπειες των δικών σας ρίσκων.
* Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος, νομικός, Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), μέλος της ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

Facebook Comments