Η Ούρσουλα πήρε το μαστίγιο αλλά εμείς «ΛΕΜΕ ΟΧΙ» και διεκδικούμε αξιοπρέπεια

στην Με Άποψη
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

«Οι πανηγυρισμοί που σημειώνονται είναι τουλάχιστον επιπόλαιοι.

Επίσης υπάρχουν πολλά επεισόδια να δούμε για το πώς θα καταλήξει η πρόταση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, δεδομένων και των αντιδράσεων που διατυπώνονται».

Αυτή ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην είδηση ότι η Κομισιόν προτείνει ένα πακέτο βοήθειας το οποίο ικανοποιεί πλήρως τα αιτήματα της Αθήνας. Στην Κουμουνδούρου μοιάζουν «χολωμένοι». Δεν τα ήθελαν αυτά τα λεφτά. Ή μάλλον καλύτερα, τα ήθελαν αλλά επί «δικών τους ημερών», για να τα διαχειριστούν με τον τρόπο που «μόνο η αριστερά ξέρει». Αφού δεν μπορεί να γίνει αυτό, προσεύχονται να βάλει βέτο κανένας Ορμπάν ή κανένας Ρούτε.

Το «χτύπημα της Ούρσουλα» είναι τριπλό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα αναφορικά με τη δυνατότητα ανάκαμψής από την προσωρινή οικονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Τα λεφτά είναι πολλά. Σχεδόν 32 δισ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων υπό μορφή επιδοτήσεων. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα περίπου 20 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ αλλά και 7-8 δισ. ευρώ από τα διάφορα εργαλεία τύπου SURE κ.α. Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν επενδύσει αρχικώς στην αδυναμία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Όταν ο Μητσοτάκης «υπεραπέδωσε» κάθε προσδοκίας, επένδυσαν στην οικονομική καταστροφή. Η Ούρσουλα βάζει ταφόπλακα στα όνειρά τους.

Δεύτερον υπάρχει η πικρία για τη διαχείριση ενός τόσο μεγάλου πακέτου. Δεν είναι κουτοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζουν ότι όποιος μοιράσει τόσο πολύ χρήμα θα γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Δεδομένων και των προηγούμενων δημοσκοπήσεων, το έργο του Τσίπρα για σύντομη επιστροφή στην εξουσία γίνεται σισύφειο. Θα προτιμούσαν φυσικά να τα διαχειριστούν οι ίδιοι. Να διατεθούν σε δίκαιους αριστερούς επιχειρηματίες με εγγυήσεις βοσκοτόπια και δραστηριότητες κολχόζνικης εμπνεύσεως.

Το τρίτο χτύπημα μοιάζει λιγότερο επίκαιρο και ίσως αδιάφορο για τους ίδιους του συριζαίους, καθώς νομίζουν ότι με την κολοτούμπα του δημοψηφίσματος, οι πολίτες τους περνούν για βέρους ευρωπαϊστές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο ότι ο Τσίπρας ηγούνταν της παρέας των Βαρουφακολαφαζάνηδων, οι οποίοι είχαν στόχο το νομισματοκοπείο και θεωρούσαν την Ε.Ε. εχθρό του λαού ή περιέγραφαν τους ομολόγους τους σαν στυγνά μίσθαρνα όργανα του καπιταλισμού, οι οποίοι είχαν στόχο να πιουν το αίμα του περιούσιου λαού μας με το μπουρί της σόμπας. Η Ευρώπη, την οποία διαρκώς καθύβριζαν, αποδεικνύεται πολύ ισχυρότερη μιας σέχτας αντιευρωπαϊστών-λαϊκιστών. Οι ίδιοι άνθρωποι που καταριόντουσαν τα μνημόνια, θα έπαιρναν ευχαρίστως τα δισεκατομμύρια σκύβοντας το σβέρκο και φιλώντας τα χέρια των ευεργετών τους. Αν τους τα έδιναν. Αν όχι θα καμώνονταν πως τα περιφρονούν όπως έκανε με περισσή μαεστρία ό Τσίπρας τον Δεκέμβρη του 2017 όταν αντιλήφθηκε ότι δεν μπαίνει στην ποσοτική χαλάρωση.

Τώρα δυστυχώς «κλαίνε όλα τ’ αλάνια» διότι το καταραμένο το timing παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Ψάχνουν λοιπόν να βρουν την αχίλλειο πτέρνα του πακέτου. Έστω μια αμυχή στο μικρό δαχτυλάκι. Ψάχνουν το δράκο στο «παραμύθι των Ευρωπαίων». Ξεκίνησαν με την ανακοίνωση περί επιπολαιότητας και αντιδράσεων. Δυστυχώς γι αυτούς, οι περισσότεροι αναλυτές (πουλημένοι το δίχως άλλο) εκτιμούν ότι τα προβλήματα είναι ήσσονος σημασίας και θα λυθούν διότι το διακύβευμα είναι τεράστιο. Το πιστεύουν κυρίως οι αγορές και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι. Αυτοί οι τελευταίοι στρίβουν το μαχαίρι στην πληγή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας όχι μόνο ότι η ελληνική Κυβέρνηση δικαιώνεται για τις επιλογές και τη διαχείριση της αλλά κυρίως ότι η Ελλάδα βγαίνει πολλαπλά κερδισμένη.

Μη έχοντας τι άλλο να υποστηρίξουν για να αντιπολιτευθούν κάνουν σήμερα (διά των πολλών ΜΜΕ που ελέγχουν άμεσα) λόγο για μνημόνια. Υπόσχονται μνημόνια σκληρότερα από τα προηγούμενα μήπως και τρομοκρατήσουν κανέναν ή έστω για να δώσουν ένα αφήγημα για τους οπαδούς τους και τους κομματικούς σχολιαστές σε παράθυρα και social media. Δυστυχώς όμως το μεγάλο μέρος του πακέτου είναι ανεπίστρεπτο. Άρα δεν έχει νόημα να θέσει κανείς δημοσιονομικούς κανόνες για να πάρει πίσω τα λεφτά του. Ακόμη και αν χρειαστούν κάποιες δεσμεύσεις για τα δάνεια, η χώρα προφανώς θα είναι πρόθυμη να τις τηρήσει προκειμένου να επωφεληθεί από ένα τόσο μεγάλο πακέτο βοήθειας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν πρόβλημα να υποστηρίξουν ότι «με αριστερή κυβέρνηση θα παίρναμε μόνο το δωρεάν χρήμα, χωρίς τις δεσμεύσεις», όπως παράγγελναν παλιά τα τίμια λαϊκά παιδιά μια «σκέτη από γιουβέτσι”. Εδώ που τα λέμε, αν δεν τους «βγει” ούτε αυτό, δεν θα κωλώσουν να πούνε «ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΟΠΡΕΠΕΙΑΣ” και να ξεκινήσουν ανένδοτο για «ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ”.

Facebook Comments

Τελευταια από Με Άποψη

Go to Top