Η Ηθική και Ψυχολογική Παρενόχληση (mobbing) στον εργασιακό χώρο

25 mins read

Τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται με μεγάλη ένταση το  απειλητικό φαινόμενο της ηθικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους, το οποίο συνεπάγεται μείζονες προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες.
Οι διαστάσεις του προβλήματος στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρα ορατές. Σε μια περίοδο που ο κόσμος μεταβάλλεται με ταχύτατους ρυθμούς, οι κώδικες των διαπροσωπικών σχέσεων επανεξετάζονται και οι εργασιακές συνθήκες συζητώνται εκ νέου, η αντιμετώπιση της ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης στην εργασία αποτελεί σημαντικό βήμα για την ασφάλεια και αποδοτικότητα των εργαζομένων και την ευημερία και ανάπτυξη της κοινωνίας.
Η αποκάλυψη γεγονότων και συμπεριφορών που αποσκοπούν στον εκφοβισμό απαιτεί θάρρος, εσωτερική δύναμη και γενναιότητα από τα θύματα. Απαιτεί, παράλληλα, αποφασιστικότητα, ομοθυμία και στήριξη από το περιβάλλον και δημιουργία πλέγματος προστασίας από την Πολιτεία.
Οι καταγγελίες που βγαίνουν στο φως για εκφοβισμό, σεξουαλικές επιθέσεις και βία στους εργασιακούς χώρους και η κατάθεση ψυχής των θυμάτων βίας, έχει συμπαρασύρει την ελληνική κοινωνία σε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο και μας υποχρεώνει σε καθημερινή επαγρύπνιση.
Η αλυσίδα της σιωπής έσπασε!
Το κύμα των πρόσφατων αποκαλύψεων για φαινόμενα εξουσιαστικής και σεξουαλικής κακοποίησης μας υποχρεώνει όλες & όλους να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα όλων και να αγωνιστούμε από κοινού, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας δικαίου και ισότητας. 
Εύλογα κάποιος αναρωτιέται και ανησυχεί, ποιος είναι ο προσανατολισμός μας ως κοινωνία και ως Πολιτεία. Σε αυτόν τον βασικό προβληματισμό και στις ανησυχίες των πολιτών απαντά η κυβέρνηση εισάγοντας νέο πλαίσιο για την πρόληψη και αυστηροποιώντας το ισχύον νομικό για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρατηρεί, αφουγκράζεται τις ανάγκες και εισάγει νέα μέτρα για αυστηριοποίηση των ποινών και για την αποτροπή φαινομένων βίας και κακοποίησης στους εργασιακούς χώρους. Η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα #MeToo, που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, δίνει τη δυνατότητα σε θύματα σεξουαλικής ή εξουσιαστικής βίας στη δουλειά και σε κάθε είδους εργασιακό περιβάλλον, να επικοινωνούν και να καταγγέλουν την εμπειρία τους και την κάθε μορφής κακοποίηση, να ζητούν βοήθεια και συμβουλευτική.
Το προσεχές διάστημα θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, μια σύμβαση που καθορίζει τα πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αποσαφηνίζει τα γκρίζα σημεία.
Όλες οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν υποχρεωτικούς κώδικες δεοντολογίας με σχετικές προβλέψεις και κυρώσεις.
Επίσης, όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι υπάρχουν υπηρεσίες και δομές στις οποίες μπορούμε να προσφύγουμε. Οι εργαζόμενοι/ες που υφίστανται βία ή σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία μπορούν να καταγγείλουν το περιστατικό στην Επιθεώρηση Εργασίας και τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και να μιλήσουν με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. 
΄Εχουμε τη βεβαιότητα, όπως διαφαίνεται και από τον δημόσιο διάλογο όπου επιδεικνύται η ομοθυμία όλων μας, ότι θα σπάσουμε επιτέλους το νοσηρό απόστημα. Θα αποδώσουμε δίκαιη τιμωρία σε όσους καταχρώνται τη θέση τους,  θα προστατεύσουμε και θα στηρίξουμε όσους και όσες παρενοχλούνται ή εκφοβίζονται και  θα  βοηθήσουμε την κοινωνία μας να φτάσει στην Κάθαρση.
Γιατί μας αφορά όλες και όλους.
Η Άννα Καραμανλή είναι Βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής

Facebook Comments