Η Ευρώπη σε «εμπορικές συμπληγάδες»

25 mins read

Η χώρα μας, μετά από ένα διάστημα εσωστρέφειας, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον, με την Ελληνική οικονομία να εισέρχεται σε φάση επανεκκίνησης.

Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα που εξέπεμψαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Σανγκάη, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι δύο ηγέτες, σχεδιάζουν νέες επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού και των αγροτικών προϊόντων, μεταξύ άλλων. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική!

Παρά τη δυναμική παρουσία της Ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ο δρόμος προς την εξωστρέφεια κρύβει πολλές παγίδες, των οποίων τις επιπτώσεις μόνο να μετριάσουμε μπορούμε.

Η πολιτική εμπορίου του Ντόναλντ Τραμπ στηριζόμενη στο δόγμα «πρώτα η Αμερική» και η επιβολή δασμών στα Ευρωπαϊκά προϊόντα, πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας.

Επίπονες διπλωματικές προσπάθειες από την Ελληνική κυβέρνηση απέτρεψαν την επιβολή άδικων Αμερικανικών δασμών στο λάδι και στις ελιές, αλλά δεν τη «γλύτωσαν» η φέτα και τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα.

Παράλληλα, η Κίνα με σειρά αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, με κρατικές επιχορηγήσεις και με χαμηλότοκα δάνεια, αυξάνει την προσφορά των προϊόντων της στις Ευρωπαϊκές αγορές, ζημιώνοντας ουσιαστικά τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως στην περίπτωση της βιομηχανίας αλουμινίου.

Κίνα και ΗΠΑ υπονομεύουν τον τζίρο των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Ευρώπη, λοιπόν, βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στις «εμπορικές συμπληγάδες» Ουάσινγκτον – Πεκίνου, με την παγκόσμια οικονομία να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, εξαιτίας κυρίως της διαρκούς αβεβαιότητας στο εμπόριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, αποτελεί ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ. Στόχος, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να είναι η διασφάλιση του επί ίσοις όροις ανταγωνισμού και η εξάλειψη αθέμιτων πρακτικών.

Εξίσου σημαντική είναι η τήρηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό το γεγονός ότι ορισμένοι εμπορικοί εταίροι μας δεν εκπληρώνουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις, επιλέγοντας να αγνοήσουν την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεξάρτησης, η Ε.Ε. θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην ενίσχυση και διατήρηση της παγκόσμιας εμπορικής συνεργασίας, αλλά και στην επιβολή κανόνων που να προωθούν δίκαιες και ισότιμες εμπορικές συναλλαγές.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να δρούμε αφελώς. Οι εμπορικές μας πολιτικές πάνε «χέρι-χέρι» με την προστασία των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεών μας, καθώς και με την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια από την πλευρά των εμπορικών μας εταίρων, να ενισχυθούν περεταίρω τα ευρωπαϊκά εμπορικά αμυντικά μέτρα, και να αναπτυχθούν δυναμικές συνέργειες μεταξύ της εμπορικής και βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ και της πολιτικής ανταγωνισμού. Τα ανωτέρω θα πρέπει να αποτελούν οδηγό για κάθε νέα εμπορική συμφωνία στο μέλλον.

Η Ελλάδα έχει να δώσει πολλές ακόμη «μάχες» σε θέματα διεθνούς εμπορίου για να ξαναγίνει ανταγωνιστική, αλλά και για να προστατέψει τα προϊόντα της. Μεταξύ αυτών να προστατέψει τις εμπορικές επωνυμίες των Μακεδονικών προϊόντων, στον απόηχο της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στις μάχες αυτές ευελπιστώ να συνεισφέρω και εγώ από το νέο μου θεσμικό ρόλο, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Facebook Comments