Η Ελλάδα στην μετά-κορωνοϊό εποχή

στην Με Άποψη
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

H Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, λόγω του κορωνοϊού υπέστη μεγάλο οικονομικό πλήγμα. Για την «λείανση» των υφεσιακών επιδράσεων λαμβάνονται συνεχώς μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και της εργασίας.

Χρηματοδοτούνται δε μετά και την άρση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής με μια επιθετική δημοσιονομική πολιτική με σημαντική στήριξη Ευρωπαϊκών πόρων. Οφείλουμε βέβαια  να δούμε τα αλματώδη βήματα εν μέσω κορωνοϊού της δημόσιας διακυβέρνησης μέσω του Ψηφιακού κράτους.

Η Ελλάδα σε μόλις 45 μέρες πέρασε από τον 20ο στον 21ο αιώνα στην λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του κράτους. Η αντιμετώπιση του Covid-19 φυσικά  θα επιφέρει προσωρινά απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων (υψηλών πλεονασμάτων) που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ. Όμως με την έγκαιρη άρση των μέτρων, με την εξασθένιση του ιού στην Χώρα μας και μια επιθετική δημοσιονομική πολιτική θα φέρει πολύ γρήγορα τη Χώρα ξανά σε τροχιά ανάκαμψης.

Για την πιο γρήγορη ανάκαμψη ένας θα λέγαμε ασφαλής δρόμος είναι οι συμπράξεις κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων με το δημόσιο που αποτελούν ορόσημο για την Χώρα μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παράδειγμα της Αεροπορίας Αιγαίου (Aegean Airlines) όπου για να επιτύχει τους στόχους της προφανώς θα χρειαστεί ενίσχυση – βοήθεια από το κράτος. Ένα δοκιμασμένο σενάριο είναι το να μετατραπεί η Aegean σε έναν συστημικό Εθνικό Αερομεταφορέα όχι στον βωμό των πάλαι ποτέ κρατικοποιήσεων αλλά σε ένα επιτυχημένο  management που γίνεται ήδη και σε άλλες Χώρες της Ευρώπης και του Κόσμου. Με το Θετικό Brand name που εκπέμπει πια η Ελλάδα είναι ένας επιτυχημένος συνδυασμός συνύπαρξης δημοσίου ιδιωτών σε επιχειρήσεις Ορόσημο για τη Χώρα.

Στην νέα κανονικότητα δεν χωρούν διχόνοιες. Ενωμένοι  πρέπει να βγούμε ξανά στο ξέφωτο της ανάκαμψης με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες.

Ο Νικόλαος Ε. Μόσχος είναι  Γεωγράφος – Διεθνολόγος 

Facebook Comments

Τελευταια από Με Άποψη

Go to Top