ΑρχικήΜε ΆποψηΗ Ελλάδα στα χρόνια του κορωνοϊού

Η Ελλάδα στα χρόνια του κορωνοϊού

Η κήρυξη από τον Παγκόσμιο οργανισμό υγείας (ΠΟΥ) ως πανδημίας της ασθένειας, που προκαλεί ο κορωνοιός, ο Covid 19, θέτει όλους τους Έλληνες, τους θεσμούς αλλά και την ίδια την κοινωνία ενώπιον των ευθυνών της.

Αντίθετα από ότι αρχικά εκτιμάτο, ότι θα είναι μια επιδημία, που γρήγορα θα περιορισθεί, κυρίως στα όρια της Κίνας από όπου ξεκίνησε, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Η γρήγορη εξάπλωση της σε ολόκληρο τον κόσμο κι ιδίως στην Ευρώπη, όπου τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικότερα από τις αρχικές προβλέψεις,  έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου παγκοσμίως.

Η περίπτωση της Ιταλίας, που είναι δίπλα μας και δοκιμάζεται με απίστευτη σφοδρότητα, έχοντας κατά αναλογία πληθυσμού, περισσότερους νεκρούς κι από την Κίνα, είναι λόγος έντονης ανησυχίας και προβληματισμού. Ασφαλώς κι ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και πρέπει να αποφευχθεί. Αλλά κι η ανευθυνότητα ότι είναι μια γρίπη, που θα περάσει κι εμείς δήθεν «δεν φοβόμαστε και δεν κολλάμε», είναι καταδικαστέα.

Πλέον στην Ελλάδα έχουμε και τον πρώτο νεκρό, έναν 66χρονο συνταξιούχο από το νομό Ηλείας, ο οποίος είχε ταξιδέψει στους Αγίους τόπους πριν από λίγες εβδομάδες. Ο νεκρός νοσηλεύοταν εδώ και μέρες διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Ρίου, και έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια. Τα κρούσματα αυτών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό έχουν ξεπεράσει τα 100, και ανάμεσα τους είναι πολλά γνωστά μέλη της ελληνικής κοινωνίας, με πιο γνωστό απ’ όλα τον εφοπλιστή και μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αυτό επιβεβαιώνει ότι τα πλέον ευάλωτα θύματα του ιού είναι όσοι ταξιδεύουν πολλοί, έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων, καθώς ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα και γρήγορα.

Αυτό είναι το πιό σημαντικό χαρακτηριστικό του. Η εύκολη διάδοση του. Που δεν υπήρχε ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν, όπως με την επιδημία του SARS το 2003 και του MERS το 2011, επιδημίας που κι αυτές είχαν ξεκινήσει κι είχαν πλήξει σχεδόν αποκλειστικά την Κίνα. Αυτό δεν ισχύει για τον Covid 19. Τι άλλο γνωρίζουνε για τον ιό;

Ότι πλήττει βαρύτερα τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, που έχουν και σοβαρά αλλά νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, καρκίνο, κοκ. Ότι στους νεότερους ανθρώπους μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα παιδιά κι οι νέοι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, που είναι κι η πιο ευπαθείς ομάδα. Ότι το ποσοστό θνησιμότητας από την πανδημία αυτή μπορεί να παραμένει ακόμα χαμηλό αλλά μεταξύ των ηλικιωμένων είναι αρκετά ψηλότερο. Ότι δεν υπάρχει ακόμα ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση τους μεταξύ των ανθρώπων. Και ότι δεν υπάρχει κάποια γνωστή φαρμακευτική η άλλη μέθοδος θεραπείας του.

Μάλιστα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η αρχική εκτίμηση των ειδικών ότι θα αντιμετωπίζονταν από την ζέστη του καλοκαιριού ο ιός, δεν ισχύει πλέον. Στη Γερμανία περιμένουν τα περισσότερα κρούσματα να εκδηλωθούν κατά τους θερινούς μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασαν στην πανδημία με υπευθυνότητα, ψυχραιμία κι αποφασιστικότητα. Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ούτως ώστε να εμποδίσουν την διάδοση του ιού και να προστατέψουν το νοσηλευτικό σύστημα από την κατάρρευση, που δυστυχώς είδαμε να συμβαίνει στην γειτονική μας Ιταλία. Αλλά για τα μέτρα αυτά να έχουν θετική επίπτωση στην περιστολή των κρουσμάτων και της διάδοσης της πανδημίας, πρέπει όλοι να επιδείξουμε την ανάλογη υπευθυνότητα.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι χρειάζεται να εφαρμόζουμε με ευλάβεια τις οδηγίες των ειδικών. Αυτές μόνο μπορούν να μας προστατέψουν από την πανδημία. Και όποιοι αυθαίρετα τις αγνοούν, δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνον την δική τους ζωή και υγεία. Αλλά θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των υπολοίπων ελλήνων, κυρίως των δικών τους ανθρώπων, της οικογένειας τους των φίλων τους, των οικείων τους.