ΑρχικήΜε ΆποψηΔημοκρατία έχουμε, θα κάνω ό,τι θέλω και άλλες αρπακολατζήδικες αναλύσεις

Δημοκρατία έχουμε, θα κάνω ό,τι θέλω και άλλες αρπακολατζήδικες αναλύσεις

Πλήν της Βορείου Κορέας, υπάρχουν πάντοτε αντίθετες φωνές σε ότι και αν ανακοινώσει η Κυβέρνηση.

Σήμερα ήταν αναμενόμενο να ξεσπαθώσουν για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Κάποιοι μεταξύ σοβαρού και αστείου αλλά και κάποιοι εντελώς στα σοβαρά διαμαρτύρονται, βοηθώντας να κατανοήσουμε γιατί πολλοί συμπολίτες μας τις τελευταίες ημέρες αψηφούσαν τις δραματικές εκκλήσεις για να #μενουμε_σπίτι.

Οι πιο πολλοί κάνουν λόγο για καταπάτηση δικαιωμάτων. Έτσι γενικώς. Είναι μια πιο προωθημένη ανάλυση του τύπου «δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλω κάνω».

Μετά από 15.000 νεκρούς, αδυνατούν να καταλάβουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Αδυνατούν επίσης να καταλάβουν ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις τους, επηρεάζουν το σύνολο της κοινωνίας. Τον κάθε έναν από εμάς και όλους μαζί. Ευτυχώς στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολλοί και οι ατομικές ελευθερίες μπορούν να περιορίζονται όταν το κοινό καλό το επιβάλλει.

Είναι μια από τις περιπτώσεις που το κράτος οφείλει να εξαντλεί τον πατερναλισμό του για να προστατέψει το σύνολο. Ακόμη και αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να το καταλάβουν. Υπάρχει βεβαίως πάντοτε και ο εξυπνάκιας, αυτός που έπιασε σύσσωμη την Κυβέρνηση στον ύπνο. Ποστάρει ένα απόσπασμα του συντάγματος, ειδικότερα το άρθρο 5 παράγραφος 4 σύμφωνα με το οποίο «δεν δικαιολογείται επ’ ουδενί ο οποιοσδήποτε έλεγχος και περιορισμός της κίνησης για λόγους υγείας, διότι δεν προβλέπεται από το σύνταγμα».

Πιστεύει ότι ανακάλυψε τον τροχό. Ότι δηλαδή κανείς στην Κυβέρνηση δεν σκέφθηκε να δει το Σύνταγμα. Είναι προφανές ότι δεν αντιλαμβάνεται πως στην προκειμένη περίπτωση δεν περιορίζεται η κίνηση για λόγους υγείας. Δεν στιγματίζεται δηλαδή κανείς, ούτε επιβάλλονται καταχρηστικά περιοριστικά μέτρα επειδή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Άλλωστε αν ο κάθε εξυπνάκιας διάβαζε και λίγο πιο κάτω, στην ερμηνευτική δήλωση για το συγκεκριμένο άρθρο, θα έβλεπε ότι «Στην απαγόρευση της παραγράφου 4 δεν περιλαμβάνεται η απαγόρευση της εξόδου με πράξη του εισαγγελέα, εξαιτίας ποινικής δίωξης, ούτε η λήψη μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας ή της υγείας ασθενών, όπως νόμος ορίζει».

Μια πιο περίπλοκη ομάδα αντιδρώντων απλώς χλευάζει την Κυβέρνηση για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων. Εξαρτάται από το αν κανείς είναι ακροαριστερός ή ακροδεξιός για το ύφος της χλεύης. «Μας απαγόρευσαν τις βόλτες, αλλά οι “λάθρο”  στοιβάζονται στα λεωφορεία», λέει ο ένας. «Στη φάμπρικα όμως τους στοιβάζουν ανά 50 γιατί αυτό είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού», ο άλλος.

Το βασικό νόημα παραμένει το ίδιο. Η Κυβέρνηση έκανε λάθος, γιατί τους απαγορεύει να σουλατσάρουν άνευ λόγου. Υπάρχουν και εκείνοι που βρίσκουν μία υποπερίπτωση μετακίνησης που δεν προέβλεψε η Κυβέρνηση ή μια ατέλεια στον μηχανισμό με τα μηνύματα. Επιπλέον, κάνουν λόγο για περίπλοκη φόρμα μετακίνησης. Αντιδρούν και άλλοι, με λιγότερο σοβαρούς λόγους. Άλλος ζητάει να του επιστραφούν τα τέλη κυκλοφορίας. Άλλος θεωρεί ότι η αστυνομία με τους ελέγχους βοηθά στη διασπορά του ιού. Καθίστε να βγούμε αλώβητοι από τον ιό και ##ΜεταΘαΛογαριαστούμε που λέει και το αντίστοιχο hastag που επιστράτευσαν.

Πρόκειται για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισαν ότι ο Τσίοδρας είναι κομπογιαννίτης «γιατί παλιά έλεγε ότι δεν κολλάει από άνθρωπο σε άνθρωπο», αγνοώντας ότι αυτή ήταν η αρχική άποψη του ΠΟΥ. Βασιζόμενοι σε αυτό το εμπειρικό συμπέρασμα ξεχύθηκαν στις παραλίες, τα όρη, τις πλατείες αλλά και τα καφέ ή τα μπουζούκια των γειτονικών χωρών.

Έβγαλαν τα παιδιά τους να παίξουν με άλλα παιδάκια γιατί «δεν γίνεται να το κρατήσω μέσα, τι είμαστε». Καταργώντας με τον τρόπο αυτό στην πράξη το κλείσιμο των σχολείων. Με τα μέτρα βεβαίως αυτά (και την όποια εφαρμογή τους) η Ελλάδα κατόρθωσε να βρίσκεται σε λίγο καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορούμε να σταματήσουμε την πανδημία, κερδίσαμε όμως λίγο χρόνο. Το πολυτιμότερο αγαθό αυτές τις δύσκολες ώρες. Το Reuters εξαίρει την απόφαση της Κυβέρνησης για απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων και την αιτιολογεί.

«Σε γενικές γραμμές οι Έλληνες υπάκουσαν στην κυβερνητική οδηγία και παρέμειναν σπίτι, ωστόσο η συμπεριφορά λίγων «επιπόλαιων» που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και κατέφυγαν στα νησιά ή στα εξοχικά τους ανάγκασε την Κυβέρνηση να προβεί σε αυτό το μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού».

Τα μέτρα περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων έχουν στόχο να περιορίσουν όσο γίνεται τη διασπορά του ιού. Αν κανείς θέλει να ασκήσει κριτική ίσως θα μπορούσε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οι Κινέζοι ειδικοί, οι οποίοι μετέβησαν στην Ιταλία, ασκούν κριτική γιατί τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας δεν είναι αρκετά αυστηρά. Εδώ ακόμη και σήμερα, με μια απλή ενημέρωση μπορεί κανείς να μετακινηθεί. Χωρίς να χρειάζεται «άδεια από τον κράτος».

Σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα όμως η κριτική δεν βοηθά. Το κράτος οφείλει να αποφασίζει τι χρειάζεται και τι όχι. Ο καθένας μας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη αλλά οφείλουμε όλοι να ακούμε αυτόν ή αυτούς που η πολιτεία έχει ορίσει για να σχεδιάσουν την άμυνά της χώρας από το ιό. Αφήστε την επανάσταση για λίγο αργότερα.