Δεν θέλουμε τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα, θέλουμε να πάψει να παρανομεί

23 mins read

Τα γεγονότα: Ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις μετατάξεις στη Βουλή. Ανέφερε ότι δεν έφταιγε ο ίδιος για ό,τι έγινε αλλά ο κ. Τραγάκης της ΝΔ που πρότεινε να μπει και η Βουλή στο σχήμα κινητικότητας που ισχύει για τις λοιπές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το σχόλιο: Ο κ. Τσίπρας έχει δώσει πολλαπλά δείγματα γραφής ασχετοσύνης και κουτοπονηριάς. Ασχετοσύνη είναι να είσαι ο ανώτατος διοικητής του κράτους και να αγνοείς βασικούς κανόνες λειτουργίας του συστήματος διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Να αγνοείς, εν προκειμένω, ότι ο υπαλληλικός κώδικας απαγορεύει αλλαγές στο υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων σε προεκλογική περίοδο. Μέχρι προχθές, οι ομοτράπεζοι του κ. Τσίπρα ισχυρίζονταν ότι δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, αφού δεν είχε θυροκολληθεί το σχετικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής στο μέγαρο της Β. Σοφίας.

Όταν, όμως, ο πρωθυπουργός ζητάει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό δεν κάνει αυτό που επιτάσσει ο νόμος που πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό οδηγό των έργων και της συμπεριφοράς του. Δεν μας λέει, δηλαδή, κάτι πολύ απλούστερο που δεν χρειάζεται, καν, την ειδική ψυχική αγωγή που προϋποθέτει η πραγματική συγγνώμη μιας τύπτουσας συνείδησης. Δεν λέει ότι η πράξη ήταν παράνομη και άκυρη, δεν κατονομάζει τους υπεύθυνους της παρανομίας και το κυριότερο, δεν μας λέει τι θα κάνει για να μην υπάρξει επανάληψη των ίδιων φαινομένων.
Είμαι σίγουρος ότι δεν έχει ιδέα για το τι, ακριβώς, κάνουμε με την κινητικότητα στις μέρες μας, αλλά θα μπορούσε να ρωτήσει εκείνους που ξέρουν. Εάν, λοιπόν, είχε ρωτήσει, τότε θα ήξερε ότι το σύστημα κινητικότητας που εισήγαγε η κυβέρνησή του μεταβλήθηκε, τάχιστα, από εργαλείο βελτίωσης της παραγωγικότητας του δημοσίου σε εργαλείο βολέματος ημετέρων. Διότι, δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστο σύστημα κινητικότητας χωρίς μια αντικειμενική καταγραφή αναγκών, αξιόπιστα περιγράμματα θέσεων και μια διαφανή διαδικασία μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα από αυτά τα τρία.

Αντιθέτως, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί διοικητικής ανασυγκρότησης, όντας κουτοπόνηροι, χρησιμοποίησαν το προϋπάρχον σύστημα, επιφέροντάς του μερικές επιδερμικές αλλαγές. Από το προηγούμενο σύστημα κράτησαν την ουσία του: Ότι, δηλαδή , οι μετατάξεις αποτελούν ένα κορυφαίο ρουσφέτι των πολιτικών. Εδώ ο νέος αριστερός πελατοκράτης κ. Τσίπρας συναντά τον έμπειρο δεξιό ρουσφετοπράκτη κ. Τραγάκη. Κι ενώ φαίνεται, σαν να τον «δίνει στεγνά» ως υπεύθυνο των παράνομων μετατάξεων, στην πραγματικότητα του κλείνει το μάτι, δείχνοντάς του ότι με την αποδοχή της πρότασής του θέλει να αποτελέσει και ο ίδιος ένα κομμάτι του κατεστημένου πελατειακού κράτους. Ο νέος προσήλυτος χρειάζεται για τη νομιμοποίησή του, τον νονό.

Φαντάζει δονκιχωτικό να πιστεύω ότι οι εκλογείς θα αποδοκιμάσουν στις επερχόμενες εκλογές τους ρουσφετοπράκτες της δεξιάς και της αριστεράς. Πιστεύω, όμως, ότι θα εκτιμήσουν τη σκληρή δουλειά και την επίμονη προσπάθεια εκείνων που πασχίζουν για να τελεσφορήσουν οι αλλαγές που είναι απαραίτητες προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση.

Η εκλογική επιδοκιμασία όλων ημών που πορευόμαστε στον δρόμο που άνοιξαν οι μεγάλοι μεταρρυθμιστές της δημοκρατικής παράταξης θα αποτελέσει τον έπαινο για τον αγώνα μας.

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής

Facebook Comments

Τελευταία Νέα