Το μυστήριο με την λάμψη στον ουρανό της Κύπρου λύθηκε (video)

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ της Τρίτης από έντονη λάμψη στον ουρανό της Κύπρου, η οποία ήταν ορατή σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, σε όλες τις πόλεις.

Όπως δήλωσε στην Offsite ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου και Αστροφυσικός, Χρύσανθος Φάκας, το φαινόμενο που είδαμε χθες στον ουρανό της Κύπρου ήταν μετέωρο πεφταστέρι. «Ήταν ένα μετέωρο πεφταστέρι που πέρασε κοντά στην Κύπρο. Είναι ένα ουράνιο σώμα, το οποίο το απορρόφησε η βαρύτητα της Γης και λόγω της πυκνής ατμόσφαιρας και της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσει στον ουρανό αυτό το ουράνιο σώμα άρχισε να εξαϋλώνεται».

Όπως σημειώνει ο κ. Φάκας ήταν πιο έντονο από άλλες φορές γι’ αυτό και παρατηρήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό. «Συνεχώς έχουμε πεφταστέρια αλλά δεν τα παρατηρούμε. Μπορεί να πέφτουν συνέχεια, αλλά να μην τα βλέπουμε, ενώ αυτό ήταν τόσο έντονο που το πρόσεξε αρκετός κόσμος».

«Σιγά σιγά λόγω της εξαΰλωσης του ουράνιου σώματος δημιουργείται αυτή η εντονότατη λάμψη στον ουρανό που είδαμε. Αντίθετα αν ήταν αστραπή ο κόσμος θα το ξεχώριζε αμέσως, γιατί όλοι έχουμε εμπειρία από αστραπές»

Το πεφταστέρι δεν έπεσε κάπου 

Ερωτηθείς αναφορικά με την πτώση του μετέωρου ο κ. Φάκας σημείωσε ότι «η άποψη είναι ότι εξαϋλώθηκε πλήρως στον ουρανό. Αν έπεφτε στη θάλασσα ή προσέκρουε κάπου θα ήταν εντονότερο το φαινόμενο, θα γινόταν κάποιος θόρυβος. Όπως το παρατηρήσαμε στον ουρανό θα το παρατηρούσαμε και στη γη αν συνέβαινε».

Πως προέκυψε

Είναι ένα εντελώς τυχαίο γεγονός. Ο πλανήτης Γη προχωρά στο διάστημα και αρπάζει πέτρες από το δρόμο του. Αυτές οι πέτρες επειδή αποκτούν μεγάλη ταχύτητα στην ατμόσφαιρα αρχίζουν να παίρνουν φωτιά στον ουρανό. Είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά, είναι μέσα στο προβλεπόμενη τροχιά της Γης.

Μιλώντας στην Offsite ο κ. Χρήστος Σάββα από τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας ανέφερε πως: «Ήταν φαινόμενο μετέωρου πεφταστεριού, το οποίο φαίνεται ότι εξερράγη πάνω από την Κύπρο γύρω στις 22:07. Ήταν ένα σωματίδιο που εξερράγη στην ατμόσφαιρα. Έκανε αρκετές λάμψεις που τις είδε αρκετός κόσμος, πάνω από 130 άτομα έκαναν αναφορά στις αναρτήσεις που έκανε ο Οργανισμός»

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top