Θολή η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. για Αλβανία και Σκόπια

12 mins read

Μειώνονται οι πιθανότητες να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (20-21 Ιουνίου) μετά τις αντιρρήσεις της Ολλανδίας, της Γερμανίας,  και της Γαλλίας.

Οι λόγοι που επικαλούνται  έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Αλβανία και την έντονη δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία έχει μεταφερθεί στον κοινοτικό Βορρά μέσω διακίνησης ναρκωτικών και σεξουαλικής εκμετάλλευσης (trafficking).

Τη σκληρότερη στάση μετά την Ολλανδία την έχει η Δανία, επικαλούμενη τους ίδιους λόγους, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν θεωρεί προτεραιότητα της Ευρώπης την περαιτέρω διεύρυνση, θέλει πρώτα εμβάθυνση της Ευρώπης, πολιτική και οικονομική. Στη Γερμανία, το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό, με την Κεντροδεξιά (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές), από την οποία προέρχεται η Ανγκελα Μέρκελ, να είναι αντίθετη και τους Σοσιαλδημοκράτες να υποστηρίζουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Αλβανία λειτουργεί επίσης αρνητικά γιατί δείχνει ότι δεν λειτουργούν οι θεσμοί, που σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν είναι έτοιμη να κάνει το επόμενο βήμα στις σχέσεις με την Ε.Ε. Η περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας φαινόταν αρχικά πιο εύκολη, κυρίως μετά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που αποτελούσε και «αγκάθι» στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, δεδομένου ότι όλες οι αποφάσεις για τη διεύρυνση λαμβάνονται με ομοφωνία και η Ελλάδα απειλούσε με βέτο. Ωστόσο, η συμφωνία των Πρεσπών δεν έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο που περίμεναν τα Σκόπια γιατί για αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας θεωρείται «πακέτο» με εκείνη της Αλβανίας, συνεπώς είτε θα προχωρήσουν και οι δύο είτε καμία. 

Facebook Comments