Στις αρχές Απριλίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει για την κατανομή των αιτούντων άσυλο

στην Κόσμος
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Οι ζυμώσεις εντός της ΕΕ, για την διαχείριση του μεταναστευτικού, εντείνονται, καθώς εξακολουθεί να απασχολεί τις Βρυξέλλες αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

Για την ΕΕ αποτελεί στοίχημα η διαχείριση της κατανομής, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι χώρες που κατά την τελευταία πενταετία υπάκουαν στην άκαμπτη πολιτική των κλειστών συνόρων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει στις 2 Απριλίου για το αν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία παραβίασαν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προσφυγική κρίση λόγω έλλειψης αλληλεγγύης.

Σημειώνεται δε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει το 2015, για να ανακουφίσουν την Ιταλία και την Ελλάδα,  με δύο αποφάσεις τους την κατανομή στις χώρες της ΕΕ έως και 160.000 αιτούντων άσυλο.

Ωστόσο, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν όπως προβλεπόταν – παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε τη νομιμότητα της απόφασης με μεταγενέστερη απόφασή του. Κατά των χωρών αυτών στράφηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Τον περασμένο Οκτώβριο, εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν τις αποφάσεις.

Οι επιφυλάξεις τους θεωρήθηκαν αβάσιμες, διότι θα μπορούσαν άνευ ετέρου να είχαν εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των δικών τους πολιτών.

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συνήθως ακολουθούν την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων, όχι όμως πάντα.

Facebook Comments

Τελευταια από Κόσμος

Go to Top