ΑρχικήΚόσμοςΣτη Σύνοδο για τη Λιβύη και ο Χαφτάρ - Αιχμές για τον...

Στη Σύνοδο για τη Λιβύη και ο Χαφτάρ – Αιχμές για τον αποκλεισμό της Ελλάδας

Ο στρατάρχης,  Χαλίφα Χάφταρ,  συμφώνησε να συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό,ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στη Λιβύη με την ελπίδα να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα.

Όπως αναφέρει το Sputnik, ο Μάας, πριν την αναχώρηση του για την Βεγγάζη, τόνισε ότι είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πείσει τον Χαφτάρ, καθώς και τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση.

Χθες, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν οι δύο άνδρες θα είναι παρόντες στο Βερολίνο την Κυριακή.

Μάλιστα, ο Μάας χαρακτήρισε τη διάσκεψη του Βερολίνου «την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη.

Ο ίδιος τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ στη σημερινή του συνάντηση με τον Χάφταρ. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.

Αιχμές Χαφτάρ για τον αποκλεισμό της Ελλάδας

Η απόφαση να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας, δημιουργώντας παράλληλα διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ωστόσο το θέμα δεν απασχολεί μόνο το εσωτερικό.

Ο αποκλεισμός την Αθήνας δεν πέρασε απαρατήρητος στις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές της Διάσκεψης, και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή τη σύγκρουση;» διερωτάται σε ανάρτησή του στο Twitter ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός.